ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΕ: Ενημέρωση Αθήνας και κομμάτων εντός της εβδομάδας

Πτυχές του περιουσιακού συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελβετία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την Τετάρτη το απόγευμα, αναμένεται να γίνει τελικά η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια, να έχει συναντήσεις τόσο με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πρόοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελερέν υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε δε ότι υπήρξαν και θέματα που συζητήθηκαν για πρώτη φορά ανάμεσα στις δύο πλευρές, για τις οποίες υπήρξε συναντίληψη.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε δε ότι υπάρχουν θέματα που είναι ακόμα ανοιχτά και για τα οποία θα συνεχίζουν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών μέσα στην εβδομάδα.
Στην Ελβετία, στο θέμα του περιουσιασκού, υπήρχαν πτυχές που συζητήθηκαν για πρώτη φορά ανάμεσα στον ΠτΔ και τον Τ/κ ηγέτη και υπήρξε μια γενικότερη συναντίληψη, όπως στο θέμα του περιουσιακού σε σχέση με τις περιοχές που υπόκεινται σε εδαφικές προσαρμογές.

Διεθνής Διάσκεψη
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης ανέφερε ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης. θα πρέπει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα κυριαρχήσει μια τέτοιας διάσκεψης, να υπάρξει τουλάχιστον κοινή επιδίωξη από τις δύο πλευρές. «Αν πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρχει η αναγκαία υποδομή εγκυμονούνται σοβαροί κινδύνοι για μη θετική κατάληξη κάτι που θα επηρεάσει και την όλη διαδικασία».

Ξεκαθάρισε δε ότι αν όλα παν καλά στην Ελβετία και υπάρχει κατάληξη στο εδαφικό, δεν σημαίνει ότι η διεθνής διάσκεψη θα γίνει αμέσως μετά, αλλά ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν συζητήσεις τόσο όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας αλλά και για να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια.

Καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία
Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αν και όπως αναφέρει υπήρξαν διαφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου.

Πρόοδος στο εδαφικό
Σε ερώτημα αν υπήρξε ευελιξία ως προς το εδαφικό, της Τ/κ πλευράς, ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν μέσα από το διάλογο τέτοια δεδομένα που μας επέτρεψαν να μιλήσουμε για πρόοδο σε θέματα του εδαφικού. Αν ξεκινούσαμε από το εδαφικό ίσως να μην είχαμε καμία πρόοδο υπογράμμισε ο Κ. Χριστοδουλίδης. Ωστόσο συνέχισε, η συζήτηση δεν οδήγησε σε τελικά αποτελέσματα, και γι αυτό θα συνεχιστεί ο διάλογος και παράλληλα ο ΠτΔ να ενημερώσει και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.


Συνάντηση με Τσίπρα και πολιτικά κόμματα
Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠτΔ τις επόμενες μέρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί είτε Τετάρτη είτε Παρασκευή υπάρχει και η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο μεταξύ. Όταν καθοριστεί η επίσκεψη στην Αθήνα, θα καθοριστεί και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, ο ΠτΔ θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, το απόγευμα με Μπάιντεν, επικοινωνία με ξένους αξιωματούχους και ΕΕ

Πολυμερής ή πενταμερής διάσκεψη
Όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε συμφωνία στο εδαφικό, τότε θα μας επιτρέψει τον καθορισμό ημερομηνίας για διεθνή διάσκεψη, τότε θα γίνει και αυτή η συζήτηση, για το πότε θα πραγματοποιηθεί και το θέμα της σύνθεσης, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η θέση της δικής μας πλευράς είναι θέση η οποία γίνεται απόλυτα κατανοητή από τους διεθνείς συνομιλητές μας σε σχέση με τη σύνθεση μιας τέτοιας διεθνούς διάσκεψης, κατέληξε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση