ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε πόλεμος στη Λεμεσό για τη δημαρχία

Ο Νίκος Νικολαϊδης καταγγέλλει Χρίστου για κακοδιοίκηση και παρατυπίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί στη Λευκωσία, τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό, όμως παραλιακά μαίνεται προεκλογικός πόλεμος για τη Δημαρχία Λεμεσού. Δύο μετριοπαθείς πολιτικοί άνδρες, φίλοι, άλλοτε και συνεργάτες, διασταυρώνουν ανοικτά πλέον τα ξίφη τους για το κλειδί της πόλης. Ο Ανδρέας Χρίστου προχωρά με το σύνθημα «Η Λεμεσός ακόμα πιο ψηλά» επισημαίνοντας πως έχουν γίνει ήδη αρκετά και αναμένονται ακόμη περισσότερα.

Ο Νίκος Νικολαϊδης από την άλλη ξεκίνησε με το προεκλογικό «για μία ακόμα καλύτερη Λεμεσό» αλλά πλέον μπαίνει πιο δυναμικά και πιο επιθετικά με το «10 χρόνια φτιάξαμε τη βιτρίνα, τώρα ας δούμε την ουσία».

Η διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από τον νυν δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και τον υποψήφιο Νίκο Νικολαϊδη, φάνηκε ξεκάθαρα από την προηγούμενη βδομάδα όταν στο δεύτερο debate ανέβηκαν οι τόνοι, με τον Νίκο Νικολαϊδη να μιλά για κακοδιαχειρίσεις, παρατυπίες και αμέλειες στον Δήμο και τον Ανδρέα Χρίστου να του ρίχνει αιχμές για τη θέση του στο υπουργικό του Δημήτρη Χριστόφια.

Οι έντονοι προεκλογικοί τόνοι αναμένεται να κορυφωθούν αυτή τη βδομάδα καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία Νίκος Νικολαϊδης, προχώρησε το πρωί της Δευτέρας στη δημοσιοποίηση των εκθέσεων του γενικού ελεγκτή την περίοδο 2012-2014, όπου καταδεικνύονται παρατυπίες και «κακοδιοίκηση». Χρησιμοποιώντας τη μελέτη του γενικού ελεγκτή, κάνει λόγο για ανάθεση 47 συμβάσεων με συνοπτικές διαδικασίες από το 2012-2014, σε συγκεκριμένη εταιρεία, αξίας πέραν των 500.000 ευρώ.

Ο Νίκος Νικολαϊδης καταγράφει πάντως σημεία της έκθεσης του γενικού ελεγκτή όπως:
• Μη τήρησης της νομοθεσίας
• Απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς
• Αναθέσεις συμβάσεων για ποσά που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα όρια
• Μη τήρησης μητρώων (προσφορών, συμβολαίων, εγγυητικών επιστολών, αγωγών)
• Μη τήρηση μητρώου προκαταβολών και κρατήσεων από και σε εργολάβους
• Μη έκδοση φορολογικών τιμολογίων
• Παράτυπες διαγραφές φορολογικών χρεών
• Κενά σε απολογισμούς εσόδων / εξόδων δημόσιων συμβάσεων

Κορύφωση επίθεσης

Όπως αναφέρουν πολιτικές πηγές, στη σημερινή εκδήλωση του Νίκου Νικολαΐδη αναμένεται να κορυφωθεί η κριτική του απέναντι στον νυν δήμαρχο. Ο Ανδρέας Χρίστου πάντως δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επικρίσεις του αντιπάλου του. Κύκλοι που βρίσκονται στον περίγυρο του Νίκου Νικολαϊδη επισημαίνουν πως η επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο κατά γενική ομολογία μετριοπαθής πολιτικός, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλά έργα έχουν μείνει πίσω ενώ για χρόνια έχουν παραμεληθεί η συνοικίες της Λεμεσού, δίδοντας αποκλειστικά έμφαση στην «εικόνα» και πιο συγκεκριμένα στον παραλιακό.

Άλλοι πολιτικοί κύκλοι, εκτιμούν πως η επιθετική πολιτική του απέναντι στον Ανδρέα Χρίστου συνδέεται με την προσπάθεια του Νίκου Νικολαϊδη να συσπειρώσει εκείνους τους συναγερμικούς που είδαν αρνητικά την υποψηφιότητά του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση