ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγει μέτωπο με Σαββίδη ο Παπαχαραλάμπους

Δήμαρχος που να ακούει, όχι αξιωματούχος που συσσωρεύει προνόμια λέει ο Παπαχαραλάμπους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέτωπο με τον νυν δήμαρχο Στροβόλου Λάζαρο Σαββίδη ανοίγει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία Στροβόλου και νυν αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Παπαχαραλάμπους μπορεί μέχρι τώρα να κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, έστω και όταν ο ΔΗΣΥ επέλεξε να στηρίξει τον Λάζαρο Σαββίδη και όχι τον ίδιο για τη δημαρχία, ωστόσο πλέον αφήνει σαφείς αιχμές, τόσο για τη θητεία του Λάζαρου Σαββίδη, όσο και για το πολύκροτο ζήτημα της σύνταξής του, για την οποία κινήθηκε ενάντια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε και παρουσίασε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί στο ενδεχόμενο εκλογής του ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι δημότες θέλουν να νιώσουν ξανά ότι έχουν δήμαρχο που ενδιαφέρεται και τους εκπροσωπεί επάξια και όχι αξιωματούχο που συσσωρεύει προνόμια.

Αιχμές για Σαββίδη

Από την ομιλία του ξεκάθαρες ήταν οι αιχμές ως προς τον τρόπο λειτουργίας και πολιτικής του Λάζαρου Σαββίδη. «Σε αυτή την εποχή κρίσης, ανασφάλειας και αμφιβολιών, είναι έντονη η ανάγκη των δημοτών να νιώσουν ξανά ότι έχουν δήμαρχο που ενδιαφέρεται και τους εκπροσωπεί επάξια» ανέφερε κατά την συνέντευξή του ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. «Ο κόσμος του Στροβόλου ζητά δημοτική ηγεσία που θα φροντίσει με ενέργεια, νέες ιδέες και ανιδιοτέλεια την πόλη μας. Για να πάμε πέρα από σκοπιμότητες, έξω από περιορισμούς που επιβάλλουν άλλα κέντρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως δήμος και δημότες θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση, χωρίς μεσάζοντες.

Το ζήτημα των συντάξεων

Δεν παρέλειψε βέβαια να αφήσει αιχμές τόσο για το ζήτημα των συντάξεων, αλλά και τα αξιώματα που κατείχε παιρνώντας από τη δημόσια υπηρεσία ο Λάζαρος Σαββίδης. «Μέσα σ’ αυτή τη πορεία ενεργού συμμετοχής μου στα κοινά, έχω συνειδητοποιήσει ότι η δημαρχία είναι περισσότερο υπηρεσία παρά αξίωμα και εξουσία. Οφείλει να είναι υπηρεσία προς τους δημότες. Στη θέση του δημάρχου πρέπει να βρεθεί κάποιος που έρχεται από τη θέληση των δημοτών και όχι αξιωματούχος που απλώς θα συσσωρεύει προνόμια».
«Εξάλλου» όπως επεσήμανε «στις μέρες μας, μέσα από την οικονομική κρίση και τη δοκιμασία, είδαμε παλιές βεβαιότητες και μύθους να καταρρέουν».

Η θέση Σαββίδη

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε συνέντευξή του στην "Κ" κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα των συντάξεων, ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης επεσήμανε τα εξής:

Λαμβάνω τη σύνταξη που δικαιούμαι ως αφυπηρετήσας δημόσιος υπάλληλος μετά από 38 χρόνια συνεπούς και ανιδιοτελούς προσφοράς. Βεβαίως υπάρχουν πολυσυνταξιούχοι. Ορισμένοι μάλιστα κατέχουν και δημόσια αξιώματα! Γιατί, όμως, να είμαι ο μοναδικός στόχος τη στιγμή που δεν είμαι πολυσυνταξιούχος; Συμμετείχα σε μια προσφυγή αμφισβήτησης της συνταγματικότητας ενός Νόμου που στόχευε, όμως, την περικοπή του δικαιώματός μου σε σύνταξη και όχι την κατοχύρωση των πολλών μου συντάξεων, επειδή μετά την αφυπηρέτησή μου από τη δημόσια υπηρεσία, εξελέγην δήμαρχος και λαμβάνω τη σχετική αντιμισθία που προβλέπει ο Νόμος. Γνωρίζετε πολύ καλά, τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοί σας που διατυπώνουν αστήριχτους ισχυρισμούς, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Νόμος ήταν αντισυνταγματικός. Διερωτώμαι γιατί να υπάρχει «ηθική» διάσταση ή κώλυμα σε ένα θέμα που αποτελεί δεδικασμένο; Αν, δηλαδή, αντί να υπηρετώ την πόλη μου ως δήμαρχος, εργαζόμενος περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα, με σπανίως ελεύθερα από υποχρεώσεις σαββατοκύριακα και απασχολούμουν στον ιδιωτικό τομέα, όπως πολλοί από τους πρώην συναδέλφους μου, δεν θα υπήρχε ηθικό κώλυμα; Για όλους τους άλλους δεν υφίσταται «δύσκολη οικονομική συγκυρία» και υφίσταται μόνο για τον Λάζαρο Σαββίδη; Μήπως επειδή επαναδιεκδικώ το αξίωμα του Δημάρχου Στροβόλου;

«Μακριά από εξαρτήσεις»

«Σε αυτή την πορεία προχωράμε με πραγματική ανεξαρτησία» επεσήμανε ο κ. Παπαχαραλάμπους προσθέτοντας πως «είναι καιρός η ηγεσία του δήμου να ταυτιστεί και να προχωρά κατά τη θέληση και την καθημερινότητα των δημοτών. Τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στις μεγάλες αξίες και στο κοινό όραμά μας για αλλαγές και για ποιοτική ζωή. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε την κοινωνία μπροστά, όχι επειδή το λέει κάποιο κομματικό επιτελείο, αλλά επειδή το θέλουν οι πολίτες. Η πόλη μας χρειάζεται ρήξεις με τις νοοτροπίες που μας κρατάνε πίσω. Χρειάζεται να πούμε αλήθειες, να κάνουμε συγκρούσεις, να δώσουμε μάχες». «Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα έναν αγώνα μεγάλο και καθαρό. Χωρίς εξαρτήσεις. Χωρίς ανταλλάγματα. Χωρίς μηχανισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Ποιοι τον στηρίζουν

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν στελέχη των κομμάτων που τον στηρίζουν όπως το Κίνημα Οικολόγων, Συμμαχία Πολιτών, Κίνηση Αλληλεγγύη άλλοι τοπικοί παράγοντες αλλά και Συναγερμικοί κύκλοι όπως ο νυν δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Τσίγκης. Σύμφωνα με συναγερμικούς κύκλους, ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται διχασμένος με κάποιους να στηρίζουν τον Λάζαρο Σαββίδη και άλλους τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Οι άξονες

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους παρουσίασε τους πέντε άξονες που θα δουλέψει στο ενδεχόμενο εκλογής του:

• Συμμετοχή του Δημότη στη λήψη αποφάσεων
• Εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος, για την καθαριότητα, την αναβάθμιση του προγράμματος ανακύκλωσης ΚΑΙ για τα ζώα
• Ενίσχυση Κοινωνικής Πολιτικής
• Στήριξη επιχειρηματικότητας –ανάκαμψη τοπικής οικονομίας
• Ανάπτυξη τεχνών πολιτισμού και αθλητισμού

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X