ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα βαθιά του κυπριακού, ο Ομπάμα στην Αθήνα

Πολυάριθμες οι αναφορές του Αμερικανού Πρόεδρου κατά τη χθεσινή του παρουσία στην Αθήνα

Το στίγμα του αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το είχε δώσει ήδη μέσα από τη συνέντευξή του που δημοσίευσε η «Κ» την Κυριακή. Εκεί, είχε κάνει εκτενή λόγο τόσο ως προς το επίπεδο προόδου των συνομιλιών όσο και στα οφέλη που θα έχει για όλους του Κύπριους, και σε πολλαπλά επίπεδα με το ενεργειακό να είναι ένα από αυτά, μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Από τις πρώτες στιγμές της άφιξης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, διεφάνη πως η επίσκεψη αυτή, αν και χαρακτηρίστηκε ως εργασίας και όχι επίσημη, θα είχε αποτελέσματα που θα προκαλούσαν συζήτηση, περνώντας μηνύματα. Κι αυτό γιατί, τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τοποθέτησαν το Κυπριακό μέσα στην τριάδα των θεμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ελλαδικής επικαιρότητας.

Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου εκεί τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο τελευταίος, αφού καλωσόρισε τον πρώτο, πέρασε στα σημεία εκείνα στα οποία επί της ουσίας πρωταγωνιστούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο είχε να κάνει με την ελάφρυνση του χρέους, το δεύτερο με το Κυπριακό και τις εξελίξεις λόγω και των συνομιλιών στην Ελβετία αλλά και το προσφυγικό.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος τόνισε τη σημασία των εξελίξεων και το ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που όμως όπως τόνισε δεν θα είναι στα πλαίσια συνομοσπονδίας. «Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, και είμαστε υπέρ μιας ταχείας, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο: Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θα ήθελα να καταστεί σαφές, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τόσο τις ελληνικές αρχές για τη φιλοξενία όσο και τον ελληνικό λαό, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στα θέματα που έθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τη Συνθήκη της Λωζάννης, που εσχάτως αμφισβητήθηκε ανοιχτά από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ΤαγίπΕρντογάν. «Θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτησή της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επισήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

«Συνεργασία για βιώσιμη λύση»
Στη συνέχεια και μετά το πέρας της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, ακολούθησε η μετάβασή του στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και εκεί, ο τελευταίος, μιλώντας όπως έχει καθιερωθεί μπροστά στις κάμερες και πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι, τόνισε το Κυπριακό σαν ένα από τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Εκεί, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, τονίζοντας πως«Ελλάδα και Τουρκία με τη συμβολή των ΗΠΑ, θα συνεργαστούν για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Ακόμη πιο εκτενής ήταν κατόπιν η αναφορά και των δυο, πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και δέχτηκαν ερωτήσεις, αναφορικά με το Κυπριακό.

Μιλώντας πρώτος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «με τον Πρόεδρο Ομπάμα συζητήσαμε μεταξύ άλλων θεμάτων και για την ανάγκη να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Εκφράσαμε τη στήριξή μας στις δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται. Οι συνομιλίες φέρουν την ελπίδα αλλά καίρια ζητήματα μένουν ανοιχτά. Η λύση να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων στο νησί». Από την άλλη, μεμονωμένη αναφορά έκανε κατά τη δική του ομιλία και ο Μπαράκ Ομπάμα που τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο με μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω πως αυτή η λύση είναι δυνατή».

Προσηλωμένοι οι ηγέτες
Ως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το πέρας και της δικής του ομιλίας, δέχτηκε ερωτήσεις αναφορικά με τα ζητήματα που έθιξε αλλά και που άπτονταν τόσο της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ για την έξοδο από την κρίση, τα μέτρα που πάρθηκαν και η σύγκριση με την Ελλάδα, όσο και η εκλογή Τραμπ στην Προεδρία. Οι μακροσκελείς του απαντήσεις κάλυψαν τους δημοσιογράφους, ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτησή του σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ είναι σε θέση να πιέσουν την Άγκυρα ως προς το να εγκαταλείψει την κατοχή στην Κύπρο. «Αυτή είναι τελικώς μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων, Ε/κ και Τ/Κ. Τα καλά νέα είναι ότι έχεις δυο ηγέτες που δείχνουν γνήσια δεσμευμένοι στο να βρουν συμβιβασμούς και τρόπους προσέγγισης που θα εξυπηρετούσε τα θέλω και των πολιτών τους.

Αν τα μυαλά των δυο ηγετών κάπου συναντηθούν, θα μπορούμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε τη συμφωνία με τρόπο που αυτή να επικυρωθεί από τις δυο πλευρές.Έχουμε επενδύσει χρόνο σε αυτό, ο κ. Μπάιντεν έχει επενδύσει χρόνο στο Κυπριακό, και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες. Είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες να γίνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Για μια λύση που θα εξασφαλίζει ισοτιμία, φυσικά δεν θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές 100%. Εάν δεχτούν την μεταβατική κατάσταση που τιμούν και οι δύο πλευρές τότε ναι, θα το υποστηρίξουμε» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Προηγουμένως και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει πως βρίσκεται στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη λέγοντας πως «μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με Τουρκία το κομμάτι που μας αφορά». Πρόσθεσε δε πως είναι διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα το Κυπριακό. «Πρόκειται για ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής», τόνισε καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X