ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγγυήσεις και πολυμερής στο τραπέζι Αναστασιάδη-Τσίπρα

Διαβουλεύσεις Προέδρου με Ε.Ε και μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εγγυήσεις και πολυμερής βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα. Λίγο πριν από τη δεύτερη και κρίσιμη συνάντηση στο Μον Πελερέν με κύριο ζήτημα το εδαφικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί σειρά επαφών για ενημέρωση γύρω από τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο ελβετικό θέρετρο αλλά και τις ενέργειές του ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν, ούτως ώστε Λευκωσία και Αθήνα να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενόψει των προδιαγραφόμενων εξελίξεων στο κυπριακό.

Στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πέραν της ενημέρωσης για το τι συζητήθηκε, τέθηκαν παράλληλα δύο θέματα: το ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης αλλά και το εξαιρετικής σημασίας κεφάλαιο των εγγυήσεων. Η συνάντηση πάντως κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το τι διημείφθη με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για το κυπριακό.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε πλήρως για την «σημαντική πρόοδο που πράγματι φαίνεται ότι έχει σημειωθεί» στο Μοντ Πελαράν της Ελβετίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ενημερώθηκε «για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία για το καίριο θέμα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού τα εγγυητικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να λυθούν οι όποιες «εναπομείνουσες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων».

Είπε ότι υπάρχει από τη μια απαίτηση της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και η δική μας θέση ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την Πέμπτη αναμένεται να έχει συνάντηση με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Διεθνής ενημέρωση

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναμένεται να ενημερώσει για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο την Ε.Ε όσο και τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως ενημερώνεται η «Κ», θα έρθει σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ενημέρωσης θα τύχουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μόσχα και το Πεκίνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση