ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε μαραθώνιο ενημέρωσης ο Πρόεδρος

Μετά τη συνάντηση με Τσίπρα-Παυλόπουλο, ενημερώνει την πολιτική ηγεσία της Αθήνας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Γεμάτο αποδεικνύεται το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη λίγο πριν την δεύτερη κρίσιμη συνάντηση στο Μον Πελερέν. Το τι διημείφθη στο Μον Πελερέν και τι πρόκειται να συζητήσει στον δεύτερο γύρο συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, ανακοίνωσε στα ελληνικά πολιτικά κόμματα ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Μετά και από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης συνάντηση τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πάγια στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης έχει συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Αμέριστη η συμπαράσταση ΠΑΣΟΚ
Δεδομένη και αμέριστη η συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στον κυπριακό λαό και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Όπως επεσήμανε η κ. Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μια λύση που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ρήτρες και δεσμεύσεις που θα είναι άδικες για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη λειτουργία του ομοσπονδιακού σχήματος και σε νέα αδιέξοδ

Εναντίον της διζωνικής το ΚΚΕ
Την αντίθεσή του ΚΚΕ σε μία διχοτομική συνομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό, που δεν θα ενώνει αλλά θα χωρίζει τον λαό εξέφρασε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, για ένα ενιαίο κράτος που σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις είτε βρετανικές ή άλλες, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Από αυτήν την σκοπιά, όπως είπε, εξέφρασε, εκ μέρους του ΚΚΕ, αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό στο δίκαιο αλλά δύσκολο αγώνα που δίνει αυτήν την περίοδο ώστε να πραγματικά να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.
Στήριξη χωρίς «αστερίσκους» από Ποτάμι
Χωρίς αστερίσκους στηρίζει το Ποτάμι την προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του τόπου για τη λύση του κυπριακού, δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι υπάρχει ένας δρόμος που έχει ετοιμαστεί και ότι το Ποτάμι βοηθά τους αδελφούς στην Κύπρο, όχι μόνο μέσα από τις επίσημες συναντήσεις, για να υπάρξει σύντομα η πολυπόθητη λύση. Να δοθούν οι εγγυήσεις ασφάλειας για τις δύο κοινότητες, για τον πληθυσμό του νησιού ιδιαίτερα για τους Ελληνοκυπρίους που έχουν ζήσει τόσα χρόνια μια κατοχή. «Νομίζω ότι τα προβλήματα που είναι μπροστά μας είναι λιγότερα από όσα είναι πίσω μας» υπογράμμισε.

Κόκκινες γραμμές του Καμμένου

 Την στήριξη του κόμματός του στις διαπραγματεύσεις και την κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Δεν παρέλειψε να επισημάνει οτι υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τον ελληνισμό, όπως το θέμα των εγγυήσεων και αυτό της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Προσέθεσε ότι χρειάζεται και επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην γίνει προσπάθεια από κάποιους να γυρίσουμε στο καθεστώς του ’60 όπου η μειοψηφία ουσιαστικά ελέγχει την πλειοψηφία.

Λεβέντης: Η Τουρκία καραδοκεί και τυχοδιωκτίζει

Τις επιφυλάξεις του για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως επεσήμανε ο κ. Λεβέντης, η Τουρκία είναι ικανή να υπογράψει αλλά να μην τηρήσει την υπογραφή της. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία καραδοκεί, τυχοδιωκτίζει και με κάθε τρόπο προσπαθεί να ωφεληθεί και σε αυτό το σημείο τίθεται το θέμα της διεθνούς νομιμότητας καθώς η Κύπρος είναι το θύμα και η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε. Προσέθεσε ότι αν γίνει μια συμφωνία προς τη σωστή κατεύθυνση, θα υπάρξει ηθική δικαίωση για ένα νησί που δέχτηκε επίθεση άνανδρη από μια δήθεν εγγυήτρια χώρα με βάση τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Κατέληξε όμως ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Τουρκία είναι σοβαρή και θέλει μια συμφωνία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση