ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπρόεδρος CHP: Η Κύπρος δεν ανήκει στο ΑΚΡ

Το Κυπριακό πρέπει να αξιολογηθεί σε μια συνάντηση όπου θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα

ΚΥΠΕ

Ατυχή χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζτούρκ Γιλμάζ τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης που έλεγε “γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο θα κάνουμε υποχωρήσεις στο Κυπριακό”, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν ανήκει στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αλλά είναι υπόθεση υπερκομματική.

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του, ο Οζτούρκ Γιλμάζ είπε ακόμη ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί η λέξη ‘υποχωρήσεις’ στις διαπραγματεύσεις. Για τις εγγυήσεις, είπε ότι δεν πρέπει να αφεθούν τελευταίες, αλλά πρέπει να συζητηθούν πρώτα.

“Εάν μετά που θα συζητηθούν τα άλλα κεφάλαια, εσείς επιμένετε μόνο στο θέμα των εγγυήσεων θα χαρακτηριστείτε ως η πλευρά που δεν θέλει λύση. Είναι λάθος να αφεθεί το θέμα των εγγυήσεων τελευταίο και μάλιστα να συζητηθεί το εδαφικό και ο χάρτης. Θα το πληρώσουμε ακριβά αυτό. Αν αύριο τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις στη μνήμη όλων θα μείνουν οι υποχωρήσεις που έκανε η Τουρκία και η ‘τδβκ’”, ανέφερε.

Ο Οζτούρκο Γιλμάν είπε ότι στο δημοψήφισμα του 2004 “είχε αποδειχτεί ότι η πλευρά που δεν θέλει λύση είναι η ε/κ και στη συνέχεια η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, οι ΗΠΑ δεν άσκησαν πιέσεις στην ε/κ πλευρά, η Ρωσία και οι άλλες πλευρές δεν άσκησαν καμιά κύρωση, στην ΤΔΒΚ δεν έγινε καμιά διευκόλυνση”.

Υποστήριξε ότι το Κυπριακό πρέπει να αξιολογηθεί σε μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ενημερωθεί γι' αυτό το θέμα και το θέμα προχωρεί σιωπηλά. “Αν αύριο χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο, θα μας φωνάξουν ως κόμμα της αντιπολίτευσης να μοιραστούμε το κόστος”, ανέφερε.

Επέκρινε την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης λέγοντας ότι “Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, από την μια απειλούμε την ΕΕ ότι αν χρειαστεί θα σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις, ενώ πριν λέγαμε αν δεν γίνουμε εμείς μέλος δεν μπορείτε να κάνετε μέλος της Κύπρο, και τώρα προσπαθούμε να βγούμε εμείς και να βάλουμε την Κύπρο. Τα επιχειρήματα του ΑΚΡ έχουν όλα καταρρεύσει. Στην εξωτερική πολιτική αυτό είναι χρεωκοπία, δεν υπάρχει καμιά συνοχή. Εσείς πιέζεται για λύση την ΤΔΒΚ αλλά για τον εαυτό σας λέτε ‘αν χρειαστεί θα κάνουμε δημοψήφισμα και θα βγούμε’ ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση