ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε Βουλή και Προεδρικό σήμερα το Κυπριακό

Δύο μέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν ο ΠτΔ ενημερώνει τα κόμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συζήτηση του Κυπριακού ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής μία μέρα πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας.

Η συζήτηση αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς η συνεδρία αρχίζει στις εννέα το πρωί ενώ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις οκτώ το βράδυ.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους. Το απόγευμα, την πόρτα του Προεδρικού θα περάσουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.
Η διαδικασία ενημέρωσης των κομμάτων συνεχίζεται και το Σάββατο, με προγραμματισμένες συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων.

Ικανοποίηση από τις επαφές στην Αθήνα

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη, η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα, προς ενημέρωση πολιτικής ηγεσίας για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο ελβετικό θέρετρο, από την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης επέστρεψε πλήρως ικανοποιημένος και με τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα και Παυλόπουλου για συμπαράσταση στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Ξεκαθάρισε παράλληλα ως κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και στον οποίο τέθηκε από την ελληνική διπλωματία το θέμα του κυπριακού, κάτι που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Κατάληξη που να επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών, το ζητούμενο από την Ελβετία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, την ελπίδα για κατάληξη σε συμφωνία κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή χαρτών και να δημιουργεί την προοπτική για το τελικό στάδιο του διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαφωνεί με αυτούς που μιλούν για σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, γιατί, είπε, είναι σαν να θέλουν να χαρίσουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου όχι στους Τ/κ αλλά στην Τουρκία, και τους κάλεσε να συνυπολογίσουν τι θα συμβεί αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση