ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για τις συνομιλίες

ΕΔΕΚ Οικολόγοι ανησυχούν, το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δεύτερη φάση των κρίσιμων εξελίξεων που πραγματοποιούνται στο Μον Πελερέν έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες δειλές αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, είτε στηρίζοντας τη διαδικασία, είτε εκφράζοντας ανησυχίες για την έκβαση των πραγμάτων.

Έντονες ανησυχίες εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων για την πορεία των συνομιλιών στο Μον Πελερέν σημειώνοντας πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η διεθνής διάσκεψη να πραγματοποιηθεί χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.
Όσα έλεγε ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη ισχύουν και σήμερα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ή να βρεθούν ακτίνες συμφωνίας σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανόμενου και της ασφάλειας και των εγγυήσεως πριν οδηγηθούν σε μια πρόωρη διεθνή διάσκεψη. Σε μία διάσκεψη που υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αποτύχει και δεν θα προσφέρει τίποτα στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Μια οιονεί διαδικασία

«Σε αυτή την διεθνή διάσκεψη εμείς θεωρούμε απαραίτητο να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεχωριστά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπωσδήποτε, βέβαια, και οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις και οι δυο κοινότητες» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων.
«Παρακολουθούμε με πολλή ανησυχία τις εξελίξεις στη Ελβετία και ιδιαίτερα τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς που φαίνεται ότι θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε μια οιονεί διαδικασία που θα περιέχει οιονεί την επιδιαιτησία μια διαδικασία που όλα θα μπουν στο τραπέζι και θα υπάρξει ένα απαράδεκτο και ισοπεδωτικό πάρε δώσε. Μια διαδικασία την όποια πρέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αποφύγει πάση θυσία» σημειώνεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.
ΕΔΕΚ: Στηρίζουμε αλλά…
Οι θέσεις της ΕΔΕΚ, ανεξάρτητα της όποιας διαφωνίας μας, στοχεύουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Προέδρου μέσω εισηγήσεων και προτάσεων, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εκφράζοντας ανησυχίες για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη για την πολυμερή.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με τον κ. Αβέρωφ, δεν θεωρεί «μικρότητες» ούτε τη σύνθεση μιας διάσκεψης για το Κυπριακό, ούτε και το ενδεχόμενο λειτουργίας «ενδιάμεσου κράτους» κατά τη μεταβατική περίοδο.

«Περιλαμβάνονται και τα δυο στα σημαντικά θέματα για την επίλυση του Κυπριακού. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ισχυρό χαρτί της διαπραγματευτικής μας θέσης», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι σε καμία διάσκεψη και για άνευ λόγου ικανοποίησης τουρκικών θέσεων δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η ΚΔ σε κοινότητα και να απουσιάζει από μια τόσο σημαντική διάσκεψη.
«Κάτι τέτοιο θα αποτελεί ληξιαρχική πράξη διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβεβαίωση των Τουρκικών θέσεων «περί εκλιπούσας». Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε πως στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, οι θέσεις της ΕΔΕΚ ανεξάρτητα όποιας διαφωνίας μας, στοχεύουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Προέδρου μέσω εισηγήσεων και προτάσεων. Στείρα αντιπολίτευση δεν κάναμε ποτέ. Ο Πρόεδρος θα έχει την ευθύνη για το τι θα συμφωνήσει και τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες για το τι θα ψηφίσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Στήριξη συνομιλιών από ΑΚΕΛ

Με στόχο τον καταρτισμό ενός σχεδιασμού για να έρθουν κοντά Ελληνοκύπριοι και Τουρκύπριοι και να στηρίξουν τη διαδικασία των συνομιλιών των δύο ηγετών, μέλη του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CTP) Κερύνειας και του ΑΚΕΛ Λεμεσού συναντήθηκαν στην Κερύνεια.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση παρέστησαν από πλευράς ΑΚΕΛ ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, οι Βουλευτές Αντρέας Καυκαλιάς, Γιώργος Γεωργίου, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφή καθώς και εκπρόσωποί της ΠΟΓΟ και της ΕΔΟΝ.
Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού για την κοινή τους πατρίδα.
Ο επικεφαλής του CTP Κερύνειας Mehmet Kale Kişi είπε πως η διαδικασία να αντιμετωπιστεί ο πόνος στις δύο κοινότητες πρέπει να συνεχιστεί και πως οι σχέσεις θα πρέπει να ενισχυθούν στο επίπεδο των πολιτών, σημειώνοντας πως τα δύο κόμματα έχουν σημαντική ευθύνη προς αυτή τη κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε πως τα δύο κόμματα έχουν την ιστορική ευθύνη σε αυτή τη διαδικασία και πως τα αριστερά κόμματα θα πρέπει να διαμορφώσουν αυτή τη κοινή πατρίδα.
Είπε, επίσης, ότι είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική επανένωσης του νησιού, σημειώνοντας πως ΑΚΕΛ και CTP προσπαθούν για 42 χρόνια να οικοδομήσουν ξανά τη χώρα. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, σημειώνοντας πως ο κόσμος στις δύο κοινότητες πρέπει να εκφραστούν τώρα και να στηρίξουν τη διαδικασία των συνομιλιών.
Θα επανενώσουμε τη χώρα μας με ισχυρή αλληλεγγύη, είπε ο κ. Γεωργίου σημειώνοντας πως ονειρεύονται μια ελεύθερη, ομοσπονδιακή χώρα όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση