ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για εγγυήσεις μέσα Δεκεμβρίου

Συμφώνησαν ότι η διμερής προεργασία για τις εγγυήσεις αποτελεί προϋπόθεση για την πολυμερή

Ανδρέας Παράσχος και Νίκος Στέλγιας

Αθήνα και Άγκυρα επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν , πριν από την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για τελική συμφωνία στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα υψηλά ιστάμενη πηγή στην Αθήνα είπε στην «Κ» ότι η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν και μια σχετική διαδικασία διμερών διαβουλεύσεων αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα πράγματα σε πολυμερή διάσκεψη καθότι διαπιστώνεται μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο κεφάλαιο «εγγυήσεις - ασφάλεια» και με μια τέτοια απόσταση και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής που να είναι επιτυχής. Η Αθήνα εκτιμά ότι «θα πρέπει στο πλαίσιο των διμερών επαφών να γίνουν βήματα προσέγγισης επί του κεφαλαίου «εγγυήσεις - ασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ» η ίδια πηγή απάντησε ότι : «Υπάρχει θετική προδιάθεση από τουρκικής πλευράς και έδαφος για να συζητηθεί το ζήτημα μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας πριν από την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης». Εξάλλου για το ζήτημα καθορισμού σήμερα στην Ελβετία, ημερομηνίας για τη διάσκεψη, μας ελέχθη ότι αν υπάρξει πρόοδος ουσιαστική στα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ των δύο πλευρών στο Μοντ Πελεράν, και στα οποία η Αθήνα δεν έχει την οποιαδήποτε ανάμιξη, τότε μπορεί να υπάρξει και κατάληξη στην ημερομηνία.

Άγκυρα: Συνάντηση μέσα Δεκεμβρίου

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αποφασίσει μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τελική μορφή της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία πλέον είναι ζήτημα εβδομάδων». Αυτό δήλωσε στην «Κ» κυβερνητική πηγή από την Άγκυρα η οποία πρόσθεσε ότι «οι καλές εξελίξεις έχουν πλέον φανεί στον ορίζοντα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην Άγκυρα, «εντός των προσεχών εβδομάδων -μάλλον στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα τεθεί επί τάπητος μια συνολικής υφής διαδικασία «πάρε-δώσε» για το Κυπριακό, με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο επίκεντρο». Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει και μια συζήτηση γύρω από το εδαφικό και τους χάρτες, αν και διατυπώνει τη θέση ότι, «δεν υπάρχει μεγάλο χάσμα στο εδαφικό, στις μεταξύ των δύο πλευρών, διαπραγματεύσεις».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση