ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Οι ευθύνες στην ε/κ πλευρά και την Αθήνα

Οι πρώτες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη μετά την επιστροφή του στην Κύπρο

Στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών εισήλθε ο Μουσταφά Ακιντζί στις πρώτες του δηλώσεις επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά το τέλος ων συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν. Ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι η λύση εντός του 2016 είναι ακόμη εφικτή.

Ανέφερε παράλληλα ότι η ενημέρωση της «βουλής» θα γίνει το πρωί της Πέμπτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επέρριψε ευθύνες στην Ε/κ πλευρά, αφήνοντας να νοηθεί ότι έγινε προσπάθεια επιβολής των θέσεων στην τ/κ ηγεσία, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν κατ αυτόν τον τρόπο.

«Η ε/κ πλευρά επιχείρησε να κλείσει το εδαφικό, να πάρει αυτά που θέλει, προτού να έχει κλείσει ακόμη το κεφάλαιο του περιουσιακού», αναφέρει ο κ. Ακιντζί στην συνέχεια της τοποθέτησης του. 

Επισημαίνει παράλληλα ότι το εδαφικό είναι το «δυνατό χαρτί» της τ/κ πλευράς, καθώς, όπως ανέφερε, με αντάλλαγμα το εδαφικό, «η τ/κ πλευρά θα επανακτήσει τα δικαιώματα της, τα οποία της αφαιρέθηκαν πριν από 53 χρόνια, στο κοινό κυπριακό κράτος».

Επανέλαβε τη θέση ότι η επιστροφή των προσφύγων θα γίνει κατά τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ, ωστόσο δεν ήταν σαφής ως προς τον αριθμό προσφύγων που η τ/κ πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί. 

Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση των δύο πλευρών

Όπως δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, και σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον κ. Έιντε, τις επόμενες ημέρες οι δυο ηγέτες θα δεχθούν κλήσεις από εκπρόσωπους ξένων κυβερνήσεων. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι σε αυτές τις συνομιλίες, η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει την δική της οπτική γωνία.
Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι οι δυο ηγεσίες δεν καθόρισαν ημερομηνία για την νέα συνάντηση των δυο πλευρών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Χάθηκε πολύτιμη ευκαιρία

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσεγίν Μουφτούογλου πραγματοποιεί μια παρέμβαση στο Κυπριακό για λογαριασμό της χώρας του.

«Χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία σε κρίσιμη φάση», αναφέρει ο κ. Μουφτούγολου ο οποίος ζητά άμεσα τον καθορισμό της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Ακιντζί 

19:57 Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι θέση της ε/κ πλευράς στο εδαφικό, στην Διάσκεψη του Εδαφικού, έδειξε ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν με αυτό τον τρόπο. «Αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση», δηλώνει στο τέλος ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι στην Ελβετία, η ε/κ πλευρά επιχείρησε να επιβάλλει τις θέσεις της στην τ/κ ηγεσία.

19:56 Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ακόμη ότι, ο κ. Άϊντε ενημέρωσε τις δυο πλευρές ότι τις επόμενες ημέρες οι δυο ηγέτες θα δεχθούν κλήσεις από εκπρόσωπους ξένων κυβερνήσεων. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι σε αυτές τις συνομιλίες, η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει την δική της οπτική γωνία.

19:55 Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι οι δυο ηγεσίες δεν καθόρισαν ημερομηνία για την νέα συνάντηση των δυο πλευρών.

19:53 Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι το εδαφικό είναι το «δυνατό χαρτί» της τ/κ πλευράς. Με αντάλλαγμα το εδαφικό, η τ/κ πλευρά θα επανακτήσει τα δικαιώματα της, τα οποία της αφαιρέθηκαν πριν από 53 χρόνια, στο κοινό κυπριακό κράτος.

19:46 «Η ε/κ πλευρά επιχείρησε να κλείσει το εδαφικό, να πάρει αυτά που θέλει, προτού να έχει κλείσει ακόμη το κεφάλαιο του περιουσιακού», αναφέρει ο κ. Ακιντζί στην συνέχεια της τοποθέτησης του.

19:45 Ο κ. Ακιντζί, απαντώντας σε ερώτημα τ/κ δημοσιογράφου, αναφέρεται και στην Υπόθεση Δημόπουλου. Επίσης, υπογραμμίζει την σημασία των κριτηρίων που θα μελετήσει η σχετική επιτροπή στο περιουσιακό.

19:44 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι αναμένει από την ε/κ πλευρά «ρεαλισμό».

19:43 Σε περίπτωση που είχε σημειωθεί πρόοδος στην Ελβετία, η διεθνής διάσκεψη θα λάμβανε χώρα την περίοδο 16-19 Δεκεμβρίου. Αυτό δηλώνει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

19:42 Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια για λύση εντός του 2016.

19:41 Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο πρώτο μισό Δεκεμβρίου.

19:40 «Οπωσδήποτε θα γίνει ρύθμιση στο εδαφικό. Ναι κάποιοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν», τονίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος προσθέτει ένα «άλλα». Ο ίδιος κάνει για μια φόρμουλα που δεν θα ταράξει την καθημερινότητα των ανθρώπων και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Αφήνει να εννοηθεί ότι η ε/κ πλευρά στην Ελβετία επιχείρησε να επιβάλλει μια προϋπόθεση για την λύση σε αυτό το πεδίο.

19:38 Ο κ. Ακιντζί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τ/κ δημοσιογράφου, αναφέρεται και στον αριθμό προσφύγων που θα επιστρέψουν στο βόρειο κομμάτι του νησιού μαζί με την λύση. Ο ίδιος αναφέρει ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή.

19:35 Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει στην τ/κ κοινότητα τα καθήκοντα της στο εσωτερικό.

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην σημασία της αναθεώρησης της πολιτικής γραμμής της ε/κ πλευράς, για να ανοίξει μια ώρα αρχύτερα ο δρόμος της λύσης.

19:34 Ο κ. Ακιντζί ανακοινώνει ότι θα ενημερώσει την «βουλή» την Πέμπτη. Παράλληλα, η τ/κ πλευρά θα συνομιλήσει με την Άγκυρα.

19:30 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι σε μια περίοδο που στην Ευρώπη διάφορες εθνότητες εστιάζουν σε πολιτικές γραμμές της διχοτόμησης (λ.χ. Σκωτία), στην Κύπρο οι δυο πλευρές εστιάζουν στην προοπτική του συνεταιρισμού.

19:30 Ο κ.Ακιντζί επαναλαμβάνει την θέση του ότι «με την τροποποίηση των υφιστάμενων συνθηκών η προσπάθεια λύσης γίνεται πιο δύσκολη».

19:29 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η ηγεσία του σεβάστηκε τα δικαιώματα της ε/κ κοινότητας.

19:28 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι «η ε/κ πλευρά εστιάζει σε κάποια σημεία του Σχεδίου Ανάν, όταν αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της». «Γιατί δεν εστιάζεται και στις εγγυήσεις και στην εκ περιτροπής προεδρία που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν», αναρωτιέται ο κ. Ακιντζί.

«Οι Κύπριοι για πρώτη φορά επιχείρησαν (μόνοι τους) να μοιραστούν τα εδάφη (του νησιού)», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.
«Δεν πήγαμε στην Ελβετία για να παραδώσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί.

19:26 Για «άδικη» στάση της ε/κ πλευράς κάνει λόγο ο κ. Ακιντζί.

19:24 Ο κ. Ακιντζί ασκεί κριτική και στην Αθήνα. Υπενθυμίζει ότι η Αθήνα ήταν πρόθυμη για την πενταμερή διάσκεψη μόνο σε περίπτωση που καταργηθούν οι εγγυήσεις.

«Η ανακοίνωση της προϋπόθεσης της ελληνικής πλευράς για την πενταμερή διάσκεψη υπήρξε αφορμή για νέες επαφές του κ. Άϊντε με την Τουρκία και την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί αφήνει να εννοηθεί ότι χάρη στην παρέμβαση του κ. Άϊντε η Ελλάδα τελικά έδωσε την συγκατάθεση της για την πενταμερή διάσκεψη.

19:23 «Για ποιο λόγο ήρθε η αποτυχία», αναρωτιέται ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος δίνει την εξής απάντηση: Η ε/κ πλευρά επιχείρησε να ολοκληρώσει το κεφάλαιο του εδαφικού σύμφωνα με την δική της πολιτική γραμμή δίχως να αναμένει την τελική φάση των συνομιλιών.

19:22 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι στην πρώτη φάση της Διάσκεψης της Ελβετίας, η ε/κ πλευρά άρχισε να εκπέμπει μηνύματα, τα οποία δυσαρέστησαν την τ/κ πλευρά. Για αυτό τον λόγο, πριν αποχωρήσει για δεύτερη φορά για Ελβετία, ο κ. Ακιντζί έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα.

19:21 Στην Ελβετία, στο πρώτο σκέλος της συνάντησης πριν την διακοπή της διάσκεψης, οι δυο πλευρές εστίασαν και στην σύνθεση της κυβέρνησης της ομοσπονδίας. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η αναλογία θα ήταν 7-4.

19:20 «Πριν από λίγες ημέρες άρχισε να συζητείται για πρώτη φορά η ημερομηνία της διάσκεψης των εγγυήσεων», αναφέρει ο κ. Ακιντζί. Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό συνέβη στην Ελβετία.

19:20 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, δηλαδή στην φάση της μελέτης του κεφαλαίου του εδαφικού, η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε να συζητήσει με την Τουρκία το ζήτημα των εγγυήσεων. Ο ίδιος υπονοεί ότι η ε/κ πλευρά είχα αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Θετική ήταν και η στάση της Άγκυρας.

19:18 Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι αμέσως μετά την συζήτηση για το εδαφικό θα λάμβανε χώρα η διάσκεψη για τις εγγυήσεις με ένα φόρματ τύπου Bürgenstock. 

19: 17 Ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζει την θλίψη του για το γεγονός ότι δεν καταφέρνει να δώσει χαρμόσυνες ειδήσεις κατά την επιστροφή του στο νησί. 

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα προηγούμενα τέσσερα κεφάλαια.

 

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση