ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήρη ενημέρωση ζητούν από τον Πρόεδρο τα κόμματα

Νέα σχεδιασμό στρατηγικής και πλήρη ενημέρωση του λαού ζητά ο Ενδιάμεσος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Λίγο μετά την πρώτη ενημέρωση για το τι ακριβώς διημείφθη στη δεύτερη φάση των συνομιλιών στο Μον Πελερέν, άρχισαν τα κόμματα να τοποθετούνται, ζητώντας πλήρη ενημέρωση, αλλαγή στρατηγικής αλλά και στήριξη των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση, ζητά την πλήρη διαφάνεια γύρω από τις διαπραγματεύσεις και τον τερματισμό της συσκότισης. Όπως επισημαίνεται, το ΔΗΚΟ αναμένει από τη διακαναλική διάσκεψη του Προέδρου ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό, τις συγκλίσεις και προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει έντονη άποψη, ότι οι διαπραγματεύσεις για το Εδαφικό πρέπει να συνεχιστούν και μάλιστα στην Κύπρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση επισημαίνοντας πως «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν επί της πτυχής του Εδαφικού και όχι επί των τεσσάρων πτυχών, που συζητούνται εδώ και εννέα χρόνια και το μόνο που προκάλεσαν είναι σοβαρές υποχωρήσεις της πλευράς μας».
«Απορρίπτουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλλει η τουρκική πλευρά και δυστυχώς και τα Ηνωμένα Έθνη, να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα, που εξέπνευσε, επειδή υπήρξε κατάρρευση της διαπραγμάτευσης στο Εδαφικό» υπογραμμίζεται σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται τερματισμό της διαδικασίας εξαιτίας της άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα να οχυρωθούμε πίσω από, αλλά και να στηρίξουμε, τη σθεναρή στάση και θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και της Ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι ξεκαθάρισαν από πολύ νωρίς ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού και επικίνδυνου θεσμού των εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την Κύπρο, αποτελούν προϋποθέσεις για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό» αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση.

Και η Συμμαχία Πολιτών ζητά από τον Πρόεδρο να ενημερώσει ενδελεχώς τον κυπριακό λαό για το αδιέξοδο καλώντας τον να ξεκαθαρίσει στον Κυπριακό λαό πως «όλες αυτές τις συγκλήσεις που αλλιώς ακούμε να τις ερμηνεύει ο ίδιος και αλλιώς ο κ. Ακιντζί».

«Τη σύγκληση 4:1 Πως θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η συμφωνία; Αν αιτηθούν 1000 Τούρκοι άδεια εγκατάστασης στην Κύπρο θα αναμένουν μέχρι να βρούμε 4000 Ελλαδίτες;
Πόσοι έποικοι θα παραμείνουν μετά τη λύση και ποια είναι η πραγματική αναλογία με τον Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνοκύπριους όταν η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι μόλις 667.398» διερωτάται η Συμμαχία Πολιτών καλώντας τον Πρόεδρο να τοποθετηθεί για το ζήτημα του βέτο και το τι συζητήθηκε για την εκ περιτροπής προεδρία. «Τέλος μα πιο σημαντικό, να απαντήσει γιατί η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται στη συμφωνία λύσης να καταγράφεται ρητά η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά από αυτή τη δυσάρεστη τροπή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ελπίζουμε να αντιλήφθηκε ότι στο εθνικό μας πρόβλημα δεν χωρά η μυστικοπάθεια. Επιβάλλεται ενημέρωση, συλλογικότητα και αλλαγή στρατηγικής για να αναχαιτίσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλληλεγγύη: Νέα στρατηγική

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα έχει αποτύχει οικτρά» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος. «Η Τουρκία είναι ως συνήθως ένα βήμα μπροστά. Θεωρεί δεδομένη την Κύπρο και τώρα ο Ερντογάν αμφισβητεί την Συνθήκη τη Λοζάνης, ζητά την αναθεώρηση της και διεκδικεί το Αιγαίο, τα νησιά και την Θράκη» ανέφερε ο κ. Σελινόπουλος.

«Όσον αφορά τις συνομιλίες, είναι σαφής η στόχευση της τουρκικής πλευράς, να διασυνδέσει το εδαφικό με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, και να σύρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε μια πολυμερή τύπου Μπούργκενστοκ, χωρίς καν να έχει προηγηθεί συμφωνημένος χάρτης που θα την δεσμεύει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σελινόπουλος.

«Διερωτόμαστε» τόνισε «ποιος είναι ο λόγος να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στην τουρκική στάση και συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, ανέφερε ότι «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος βαδίζει μόνος, ελπίζουμε η αυριανή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο να είναι παραγωγική. Μέχρι τώρα προχώρησε μόνος, έπραξε μόνος με βάση την πολιτική του φιλοσοφία, μόνος θα χρεωθεί τα αποτελέσματα της λανθασμένης τακτικής που ακολούθησε».

«Εμείς, διαφωνούμε στην στόχευση, στην μεθόδευση και στις πρακτικές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ωστόσο θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο αν αλλάξει στρατηγική και στραφεί σε διεκδικητική πολιτική, με βασική συνιστώσα την Νομική Βάση που μας προσφέρει η Ε.Ε. και τα οφέλη που σίγουρα θα αποκομίσουμε από την πρόκληση κόστους στην κατοχική χώρα».

«Πρέπει να χαραχθεί από κοινού μια νέα ρεαλιστική στρατηγική, που να προκαλεί πραγματικό κόστος στην Τουρκία και θα διατηρεί στην ζωή την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να ανακτήσει το διεθνές κύρος» είπε καταληκτικά ο κ. Σελινόπουλος.

Οικολόγοι: Η υποχωρητικότητα τρέφει την τουρκική αδιαλλαξία

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υποχωρητικότητα τρέφει την τουρκική αδιαλλαξία» αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνοντας πως «ακόμα και τώρα οι Τ/κ επιμένουν να ζητούν πενταμερή διάσκεψη, ώστε να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα. Επιδιώκουν συμφωνία εντός του 2016 εμμένοντας στο δικό τους χρονοδιάγραμμα, για την εξυπηρέτηση των δικών τους στρατηγικών συμφερόντων».

«Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών απορρίπτουμε τις συνεχιζόμενες προκλητικές τ/κ θέσεις και αναμένουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες με υπευθυνότητα για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών στην Ελβετία. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη για επανέναρξη των συνομιλίων αν δεν υπάρξει πρώτα επαναξιολόγηση της κατάστασης» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων ζητώντας να εξεταστούν τα πιθανά σενάρια των τουρκικών κινήσεων και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισής τους.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση