ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημαντικές αποφάσεις για Ε.Ε δρομολογεί η Άγκυρα

Οι τελευταίες τοποθετήσεις Κουρτουλμούς για το Κυπριακό

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις ετοιμάζεται να δρομολογήσει στα πεδία της Ε.Ε. και του Κυπριακού, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, το νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Σε μια περίοδο που η Τουρκία οδεύει προς ένα νέο πολίτευμα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του προβάλλουν την άποψη ότι πλησιάζει η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων σε διάφορα ζητήματα που άπτονται της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. 

Ένα άρθρο γνώμης και μια ανάλυση κορυφαίου τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά εστιάζει στο μέλλον των σχέσεων Άγκυρας-Βρυξελλών υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα μελέτη του SETA, η οποία έχει στο επίκεντρό της το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. προειδοποιεί ότι μια σειρά εξελίξεων επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις. Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες καλούνται να λάβουν άμεσα σημαντικές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την συνέχεια της στρατηγικής τους συνεργασίας. Στα πλαίσια αυτής της επισήμανσης, η εν λόγω μελέτη ασκεί κριτική στην Ε.Ε. εξαιτίας του περιεχόμενου της νέας έκθεσης για την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Επίσης, υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα αναμένει από την Ε.Ε. βήματα και πρωτοβουλίες στο πεδίο της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων και στο προσφυγικό.

Άρθρο γνώμης που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του SETA αφήνει να εννοηθεί ότι τα τελευταία μηνύματα της Άγκυρας προς την Δύση δεν πρέπει να εκληφθούν ως μια μπλόφα. «Η απογοήτευση του Ερντογάν για τους δυτικούς ηγέτες δεν είναι συναισθηματική. Αφορά το πρακτικό πεδίο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας του (εκ μέρους του κ. Ερντογάν)», επισημαίνει το νέο τουρκικό άρθρο γνώμης, το οποίο προσθέτει την εξής προειδοποίηση: «(Οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.) χρειάζονται μια δομική ανανέωση στην βάση των (αμοιβαίων) συμφερόντων.

Διαφορετικά, με το κύμα του Τραμπ στις ΗΠΑ και με την εντατικοποίηση του ακροδεξιού σεισμού στο κεντρικό ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο, οι στρατηγικές συνεργασίας ενδέχεται να μετατραπούν σε διαζύγια. Η Τουρκία πιστεύει πλέον ότι τα οφέλη της παραμονής της στην αίθουσα αναμονής (της Ε.Ε.)έχουν μειωθεί».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς στέλνει νέα προειδοποιητικά μηνύματα στις Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Ο κ. Κουρτουλμούς καλεί την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την γραμμή της για την Τουρκία.

Τα τελευταία μηνύματα της Άγκυρας για την Κύπρο

Ο κ. Κουρτουλμούς δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί επίσης για το μέλλον του Κυπριακού. «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό έφτασαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως διακόπηκαν στο τελικό στάδιο», διαπιστώνει ο κ. Κουρτουλμούς, ο οποίος προσθέτει: «Εμείς υποστηρίζουμε μια λογική και δίκαιη λύση στην Κύπρο. Καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Κουρτουλμούς προϊδεάζει για τα επόμενα βήματα της Άγκυρας και υπενθυμίζει τις περίφημες κόκκινες γραμμές της Τουρκίας: «Η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παραχώρηση για να εξασφαλιστεί η λύση. Η Τουρκία γνωρίζει ως πιο σημείο μπορεί να προχωρήσει. Γνωρίζουμε που θα σταματήσουμε και ποιες παραχωρήσεις που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσουμε».

Ο κ. Κουρτουλμούς αναφέρει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον στόχο της ανάδυσης μιας δικοινοτικής Κύπρου, η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία δυο κοινοτήτων με ίσα πολιτικά δικαιώματα. Ο κ. Κουρτουλμούς αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην Κύπρο.

Ας σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του κ. Κουρτουλμούς και οι αναλύσεις του SETA έρχονται σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εξακολουθούν να στέλνουν αυστηρά μηνύματα στην Ε.Ε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Spiegel: Αυξάνονται αισθητά οι πρόσφυγες στην Κύπρο

«Πληθαίνουν οι πρόσφυγες αφού ο `καλός` Ισλαμιστής Ερντογάν μας τους στέλνει αβέρτα! »
ΑΚΑ  |  09:52

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X