ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πινδάρου: Καμία διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση

Κλείνει στόματα ο ΔΗΣΥ που θέλουν να διαφωνεί το κόμμα με τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τέλος στις συζητήσεις και τις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από κόμματα της αντιπολίτευσης για τη θέση του κόμματος απέναντι στην Ελληνική Κυβέρνηση θέλησε να δώσει ο ΔΗΣΥ, με μία λακωνική ανακοίνωσή του.

«Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση, τόσο επί Γλαύκου Κληρίδη όσο και επί Νίκου Αναστασιάδη, ουδέποτε είχαν την όποια διαφορά με την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι μόνες επίσημες θέσεις που εκφράστηκαν κατά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από Προέδρους Κομμάτων ή/και μέσω ανακοινώσεων Κομμάτων στην Κύπρο, προέρχονταν από την Αλληλεγγύη και το ΔΗΚΟ και άλλους που βρέθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και όχι από τον ΔΗΣΥ. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε, παλαιότερη επίθεση στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που έγινε από την τώρα Πρόεδρο της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απάντηση της Πινδάρου ήρθε μετά από σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε το κόμμα για τη θέση του απέναντι στους χειρισμούς Νίκου Κοτζιά εξαιτίας και των αναρτήσεων του στελέχους του ΔΗΣΥ Ρένας Χόπλαρου, για τον ρόλο Κοτζιά στο ναυάγιο του Μον Πελερέν. Συγκεκριμένα η κα. Χόπλαρου είχε πει τα εξής:
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι συνομιλίες στο Μον Πελερέν κατέρρευσαν λόγω της υπαναχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από τη διαφαινόμενη σύγκλιση στο εδαφικό και λόγω της απόπειρας άμεσης διασύνδεσής του με την εκ περιτροπής Προεδρία και την ασφάλεια σε μελλοντική πολυμερή συνάντηση. Αυτή είναι η επιθυμία της Τουρκίας στο παρόν στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Το πιθανότερο είναι ότι, έτσι κι αλλιώς, σε αυτό το σημείο η διαδικασία θα συναντούσε το συγκεκριμένο εμπόδιο, όπως είχαν προβλέψει και αρκετοί αναλυτές. Η διαφορά είναι ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης διευκόλυνε την Τουρκία να παίξει τον ρόλο του "προστάτη" των Τουρκοκυπρίων και μηδένισε τα περιθώρια του Τουρκοκύπριου ηγέτη για διαφοροποίηση από τη γραμμή της Άγκυρας. Γιατί αν η ελληνική κυβέρνηση "βγαίνει μπροστά" για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και να βάλει τους δικούς της όρους για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι λογικό επόμενο ότι κάτι ανάλογο θα αναμένεται κι από την Τουρκία (με την οποία άλλωστε η κατεχόμενη Κύπρος συνδέεται με σχέση εξάρτησης).

Στην κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο, όταν διαμορφώνεται το μέλλον της Κύπρου, κάθε παρέμβαση του κράτους με το οποίο οι Ελληνοκύπριοι είμαστε συνδεδεμένοι πολιτισμικά και πολιτικά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, πρέπει να είναι (στον χρόνο, στον τόπο, στο περιεχόμενο) εκατό τοις εκατό σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα είδος, σχετικής έστω, ετερονομίας που ουσιαστικά αντίκειται στην επιθυμία μας για τελική κατάργηση των εγγυήσεων και των ρόλων των "μητέρων πατρίδων".

Δεν είναι τυχαίο ότι ο σκληρότεροι εκπρόσωποι του "απορριπτικού μετώπου", αυτοί που τρέμουν μπροστά στην προοπτική μιας ειρηνικής λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, έχουν βρει στο πρόσωπο του Έλληνα ΥΠΕΞ τον "φύλακά άγγελό" τους. Ο κ. Κοτζιάς τράβηξε έντεχνα το χαλί κάτω από τα πόδια του πιο αδύναμου κρίκου της εξίσωσης, του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η δική μας προτεραιότητα ως Κυπρίων πολιτών που αγωνιζόμαστε για την ειρήνη δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις ιδέες και τα συμφέροντα της Τουρκίας (αναφέρομαι στους Τουρκοκύπριους), ούτε όμως με τα συμφέροντα οποιασδήποτε άλλης μεγάλης δύναμης (κι εδώ προφανώς δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα) που θέλει να έχει λόγο για το μέλλον μας» ανέφερε σε ανάρτησή της η κα Χόπλαρου πυροδοτώντας τις αντιδράσεις, κυρίως του ΔΗΚΟ, που καλούσε τον ΔΗΣΥ να τοποθετηθεί για το αν οι θέσεις της Ρένας Χόπλαρου εκφράζουν και το κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση