ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρίστου, Νικολαϊδης και στη μέση Γενικός Ελεγκτής

Επιστολή του Γενικού Ελεγκτή που θέτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων προς Χρίστου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί το κεφάλαιο των δημοτικών εκλογών να έχει επισκιαστεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις στο κυπριακό, ωστόσο στον Δήμο Λεμεσού έχει από καιρό ξεκινήσει ο προεκλογικός με μαχαίρια να βγαίνουν μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη δημαρχία, του νυν δημάρχου Ανδρέα Χρίστου και του Νίκου Νικολαϊδη.

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε κοινοποιηθεί –ως όφειλε- προς τη δημοτική ομάδα από τον νυν δήμαρχο και αφήνει σαφείς αιχμές σύγκρουσης συμφερόντων της οικογένειας Χρίστου.

Τι λέει η έκθεση

Από την έκθεση του γενικού ελεγκτή για το έτος 2015, προκύπτει πως ο Δήμος Λεμεσού έδωσε πολεοδομική άδεια για ανέγερση εξαώροφου κτηρίου, με μελετητή του έργου αρχιτεκτονικό γραφείο που ανήκε σε στενά συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου(όπως φέρεται, της συζύγου του κ. Χρίστου). Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «ενώ το έργο βρισκόταν υπό ανέγερση, η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε στον Δήμο στις 16.7.2007 αίτηση για προκαταρκτικές απόψεις ως προς τη δημιουργία δύο επιπλέον ορόφων στο κτήριο» με αποτέλεσμα 8 μέρες αργότερα η Πολεοδομική Επιτροπή σε συνεδρία της να συμφωνήσει με το αίτημα της εταιρείας.

«Με την πιο πάνω επιστολή μας, ζητήσαμε όπως πληροφορηθούμε κατά πόσο κατά την εξέταση των αιτήσεων και έκδοση των πιο πάνω αδειών είχαν παραχωρηθεί στον αιτητή οποιεσδήποτε χαλαρώσεις και αν ναι, με βάση ποιες πρόνοιες της περί Οδών και Οικοδομών Νομοθεσίας» αναφέρεται στην επιστολή του γενικού ελεγκτή.

Πέραν τούτου ζήτημα τίθεται και για την περιοχή της Μαρίνας Λεμεσού, όπου με την επιστολή του ο γενικός ελεγκτής ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο Αρχιτεκτονικό Γραφείο, είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο σχεδιασμό ή την αδειοδότηση της ανάπτυξης της Μαρίνας Λεμεσού. Στην επιστολή επισημαίνεται πως το γραφείο δεν είχε εμπλοκή στον σχεδιασμό ή την αδειοδότηση της ανάπτυξης της Μαρίνας Λεμεσού, είχε όμως αναλάβει τη μελέτη για αποκατάσταση του κελύφους των διατηρητέων αποθηκών που βρίσκονται δίπλα από την Μαρίνα, «η αποκατάσταση των οποίων έγινε με βάση συμφωνία μεταξύ του κράτους και της Μαρίνας Λεμεσού». 

Δείτε την επιστολή του ελεγκτή μαζί με την επιστολή του δημάρχου προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ΕΔΩ

Σύσταση Ελεγκτή

Ο γενικός ελεγκτής στην επιστολή του κάνει σύσταση προς τον Δήμο Λεμεσού, όπως η παροχή υπηρεσιών στο κοινό των οποίων η έγκριση ή και προώθηση εξαρτάται από τον Δήμο από άτομα που έχουν στενή συγγενική σχέση με τον Δήμαρχο ή τη Δημοτική Ομάδα, να αποφεύγονται τουλάχιστον εντός των δημοτικών ορίων.

Το όλο ζήτημα αξιοποίησε πλήρως ο ανθυποψήφιος του Ανδρέα Χρίστου, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος εδώ και καιρό αφήνει αιχμές για κακοδιαχείριση και παρατυπίες στον Δήμο Λεμεσού από τον νυν δήμαρχο. Αφού ο ίδιος την Παρασκευή αποκάλυψε την μη κοινοποίηση της εν λόγω επιστολής προς τη δημοτική ομάδα, σήμερα, με την αποκάλυψη της επιστολής δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές προς τον Ανδρέα Χρίστου.

Μέσα ανακοίνωσής του επισημαίνεται πως από το περιεχόμενο της επιστολής «γίνεται κατανοητό στον καθένα γιατί αυτή η επιστολή απεκρύβη». «Εκ πρώτης όψεως» αναφέρεται, «ο Γενικός Ελεγκτής με την επιστολή του εγείρει σοβαρά θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι από την απάντηση του Δημάρχου προς τον Γενικό Ελεγκτή δεν φαίνεται ο κ. Χρίστου να κατανοεί τη σοβαρότητα και τις προεκτάσεις των θεμάτων που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Νίκου Νικολαϊδη, μετά και από την κοινοποίηση της επιστολής.
Στον χορό και ο ΔΗΣΥ

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως με σχετική καθυστέρηση, στον προεκλογικό χορό έχει μπει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, εξαπολύοντας πυρά προς τον Ανδρέα Χρίστου. Πρώτη η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ, ζήτησε να κοινοποιηθεί η «χαμένη» επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Λεμεσού, εξέφρασαν το πρωί της Δευτέρας την ετοιμότητά τους να θέσουν στη βουλή θέμα, για την «κακοδιαχείριση» στον Δήμο Λεμεσού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X