ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά την επιστολή Ελεγκτή, βλέπουν δυναμική Νικολαΐδη στον ΔΗΣΥ

Στο τελευταίο μίλι, ο ΔΗΣΥ ενεργοποιεί τις μηχανές του με στόχο να κατακτήσει τη Λεμεσό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να στηρίξει τον Νίκο Νικολαΐδη για τον Δήμο Λεμεσού, προκάλεσε αρχικά την έντονη αντίδραση συναγερμικών στελεχών που φιλοδοξούσαν να είναι οι εκλεκτοί του κόμματος για τη δημαρχία της συμπρωτεύουσας, με αποτέλεσμα το κόμμα να περιέλθει σε έντονη εσωστρέφεια και να κρατήσει εν πολλοίς αποστάσεις από τον προεκλογικό.

Διανύοντας πλέον το τελευταίο μίλι πριν τις εκλογές, το κόμμα επιστρατεύεται και κινητοποιεί πλήρως τις μηχανές του καθώς βλέπει πιθανότητες κατάκτησης της πόλης. Αφορμή για το έστω και εκ των υστέρων ξύπνημα των Συναγερμικών, υπήρξαν οι καταγγελίες του Νίκου Νικολαΐδη περί κακοδιαχείρισης στον Δήμο Λεμεσού σε συνδυασμό με την περιβόητη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή που θέτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και εμπλέκει το αρχιτεκτονικό γραφείο της γυναίκας του δημάρχου. Στην Πινδάρου εκτιμούν πως αυτή η ιστορία, μπορεί να αποτελέσει το χαρτί, με το οποίο το κυβερνών κόμμα ίσως να κατακτήσει το απόρθητο φρούριο του ΑΚΕΛ, την Λεμεσό. 

Το αρχικό μούδιασμα

Είναι γεγονός πως όταν η Πινδάρου επέλεξε να στηρίξει τον Νίκο Νικολαΐδη για τον Δήμο Λεμεσού, θεωρούσε βέβαιο πως ο Ανδρέας Χρίστου θα βρισκόταν εκτός κάδρου σε αυτή την προεκλογική μάχη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πολιτικά πηγαδάκια, η επιλογή Νίκου Νικολαΐδη έγινε με τις ευλογίες του Νίκου Αναστασιάδη, σε μία προσπάθεια να δεσμεύσει κοντά του τους μετριοπαθείς του ενδιάμεσου. Η επομένη της απόφασης στήριξης Νικολαΐδη, ωστόσο, βρήκε τον ΔΗΣΥ λαβωμένο από την εσωστρέφεια και έτοιμο να διαχειριστεί την υποψηφιότητα του δημοφιλούς δημάρχου Ανδρέα Χρίστου υποστηριζόμενη από την τριμερή ΑΚΕΛ–ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ. Αυτό ήταν αρκετό για να οδηγήσει συναγερμικούς κύκλους στο συμπέρασμα πως η μάχη στη Λεμεσό ήταν προδιαγεγραμμένη να χαθεί. Δεν είναι τυχαίο σύμφωνα με συναγερμικούς κύκλους, το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος επέλεξαν αρχικά να κρατήσουν αποστάσεις από την προεκλογική μάχη στη συμπρωτεύουσα.

Η ανατροπή

Το πώς ο Συναγερμός αποφάσισε πλέον να βγει πιο δυναμικά απέναντι στην υποψηφιότητα Νίκου Νικολαΐδη, είναι ένα ζήτημα που συζητείται. Τα πρώτα δειλά βήματα έγιναν με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αν και αρχικά ήταν αντίθετος στην υποψηφιότητα Νίκου Νικολαίδη, ήταν το πρόσωπο που τον πρότεινε κατά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως βρίσκεται πλέον στο πλευρό του.

Ο για πολλούς μετριοπαθής πολιτικός βγήκε σε ευθεία επίθεση εναντίον του άλλοτε συνεργάτη και φίλου του Ανδρέα Χρίστου όπου χρησιμοποιώντας τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή κατήγγειλε τον Δήμαρχο Λεμεσού για παρατυπίες και κακοδιαχείριση στον Δήμο Λεμεσού. Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, που φέρεται να μην απέστειλε στη δημοτική ομάδα ο δήμαρχος, και θέτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τον δήμαρχο και τη γυναίκα του, ενεργοποίησε την δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ και τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Λεμεσού να μπουν στον προεκλογικό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, Ευθύμιος Δίπλαρος και Ελένη Σταύρου, ετοιμάζονται να εγγράψουν το θέμα του Δήμου Λεμεσού στην Επιτροπή Ελέγχου, ενώ συναγερμικά στελέχη επισημαίνουν πως η προεκλογική στη Λεμεσό θα κορυφωθεί, με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή την προσεχή Παρασκευή. Όπως επισημαίνουν συναγερμικά στελέχη, όλα αναμένεται να εξαρτηθούν από το πώς ο Ανδρέας Χρίστου θα απαντήσει στις μέχρι τώρα καταγγελίες του Νίκου Νικολαΐδη και ποια επιχειρήματα θα επιστρατεύσει καθώς σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους ο ίδιος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη επί του θέματος.

Η θέση Χρίστου

Πάντως, σε απάντηση των επικρίσεων που δέχτηκε για την περιβόητη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή την οποία και δεν απέστειλε αρχικά στη δημοτική ομάδα, επεσήμανε πως σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πρακτική, οι ενδιάμεσες επιστολές του Γενικού Ελεγκτή με τις οποίες ζητούσε πληροφόρηση για διάφορα ζητήματα, τύγχαναν υπηρεσιακού χειρισμού μέχρι την διαμόρφωση και δημοσίευση της τελικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος πάντως καταγγέλλει πως «ξεκίνησε ένας υπόγειος, ανήθικος πόλεμος ενάντια στον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικoύ Συμβουλίου και στελέχη του προσωπικού». «Λάθη γίνονται, ελλείψεις, παραλείψεις και αστοχίες παρατηρούνται. Στις πολλές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μέρα θα ήταν υπεροπτικό να πούμε ότι όλες ήταν σωστές. Αρκετές, αν είχαμε την ευκαιρία να τις ξαναδούμε, θα αποφασίζαμε ίσως διαφορετικά», επισημαίνει υπογραμμίζοντας πως άλλο το λάθος και άλλο η δωροληψία ή η κατάχρηση εξουσίας.

Ντέρμπι και διακύβευμα

Πέριξ της Πινδάρου επισημαίνουν πως το κόμμα έμεινε γενικότερα μακριά από τον προεκλογικό των επικείμενων εκλογών και όχι μόνο στη Λεμεσό. Λίγο το Κυπριακό, λίγο το ενδεχόμενο που υπήρχε μέχρι και την υστάτη για αναβολή των εκλογών, έθεσε το οργανωτικό σκέλος του κόμματος σε χειμερία νάρκη. Όπως επισημαίνουν στελέχη, ο ΔΗΣΥ είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο ήττας σε κάποιους από τους δήμους που είχε κερδίσει κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Το διακύβευμα, ωστόσο, για το κόμμα πλέον είναι η Λεμεσός, η οποία επανακτά το αρχικό της ενδιαφέρον.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως έστω κι αν ακόμη το κόμμα χάσει άλλους δήμους, αλλά κερδίσει τη Λεμεσό, τότε αυτό θα αποτελεί συντριπτική νίκη και κατ΄ επέκταση πανωλεθρία για το ΑΚΕΛ. Αφενός γιατί ο ΔΗΣΥ σπάει το διαχρονικό προπύργιο του ΑΚΕΛ στη συμπρωτεύουσα, αφετέρου γιατί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα δικαιωθεί για την επιλογή στήριξης του Νίκου Νικολαίδη, κλείνοντας έτσι και τα στόματα αμφισβήτησης ως προς το πρόσωπό του που ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα. Το ερώτημα που εγείρεται στους συναγερμικούς κύκλους, είναι κατά πόσο οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, θα είναι τελικώς αρκετές για να αποδομήσουν, τον δημοφιλή για πολλούς δήμαρχο, ένα πρόσωπο που πολλοί συνδέουν με την τεράστια ανάπτυξη της Λεμεσού

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X