ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φ.Φωτίου: Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε τόπο ειρήνης και ασφάλειας

Προϋπόθεση είναι η ενότητα και η επίδειξη υπευθυνότητας και σύνεσης

ΚΥΠΕ

Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτός είναι κοινός, αλλά προϋπόθεση είναι η ενότητα και η επίδειξη υπευθυνότητας και σύνεσης από όλες τις πλευρές.

Σε ομιλία του στην Εκκλησία του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη, στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας των Μαρωνιτών κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974, ο κ. Φωτίου είπε ότι ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαού της Κύπρου, οι Μαρωνίτες δέχθηκαν το ίδιο σοβαρό πλήγμα από την τουρκική εισβολή. Υπέφεραν και υποφέρουν το ίδιο με την ελληνική κυπριακή κοινότητα, με την οποία συμβιώνουν αρμονικά και φιλικά κατά τα τελευταία χίλια χρόνια, ανέφερε.

Οι Μαρωνίτες, είπε, συνδέονται με αυτή τη γη 14 αιώνες τώρα και συνθέτουν από κοινού μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα, πιστή στα ήθη και τα έθιμα της, την ιστορία και τις παραδόσεις της, μια κοινότητα που αγωνίζεται πεισματικά για τη διατήρηση της ταυτότητας της και υποφέρει το ίδιο από την παράνομη κατοχή των εδαφών μας.

Τα προβλήματα που επισώρευσε η Τουρκική εισβολή του 1974 έφεραν πολλή δυστυχία και πόνο και στους Μαρωνίτες, οι οποίοι διατηρούν πάντα αναμμένη και ζεστή στην καρδιά τους τη φλόγα της ελεύθερης επιστροφής στα κατεχόμενα χωριά σας, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και τα Καρπάσια, ανέφερε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι παρά το μικρό αριθμητικά μέγεθός της, η Μαρωνιτική κοινότητα υπηρέτησε με σθένος και αποφασιστικότητα την πατρίδα.

Είναι με πλήρη συνείδηση του ιστορικού αυτού χρέους μας που μαζευτήκαμε στο ιερό ναό του Αγίου Μάρωνα εδώ στην Ανθούπολη, ανέφερε, για να μνημονεύσουμε τους πεσόντες Μαρωνίτες και να αναπέμψουμε δέηση για τον αγνοούμενο Μαρωνίτη Ρογήρο Κουμέττου. Πρόσθεσε πως η πτυχή των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική του δράματος που έζησε ο λαός μας το 1974.

Οι πεσόντες που μνημονεύθηκαν είναι οι Ιωσήφ και Αντώνης Παπά από τον Κορμακίτη, πατέρας και υιός, που έπεσαν από τουρκικά πυρά κοντά στον Κοντεμένο. Επίσης ο Κυριάκος Τζιρκαλλής από την Αγία Μαρίνα που απήχθη από τους Τούρκους λίγο διάστημα μετά την εισβολή. Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2011 και η κηδεία του τελέστηκε μέσα στον ίδιο χρόνο. Ακόμη η Αντουανέττα Βαρνάβα από τον Κορμακίτη που χτυπήθηκε από εχθρικό βόλι μέσα στην Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία όπου εργαζόταν, ο Ιωσήφ Φραντζής από την Καρπάσια που δολοφονήθηκε άνανδρα από τους Τούρκους εισβολείς και ο καταδρομέας Ιωσήφ Συμκάσσης από τον Κορμακίτη που έχασε τη ζωή του κατά το πραξικόπημα. Τα λείψανα του εντοπίστηκαν το 2011 και η κηδεία του έγινε επίσης μέσα στον ίδιο χρόνο.

Επίσης η Αναστασία Τζουτζούκη από τον Κορμακίτη που έπεσε από εκπυρσοκρότηση όπλου εθνοφρουρού ο οποίος βρισκόταν εν ώρα καθήκοντος και ο στρατιώτης Ρογήρος Κουμέττου από τον Κορμακίτη, ο οποίος χάθηκε πολεμώντας στα βουνά του Πενταδακτύλου και παραμένει έκτοτε αγνοούμενος.

Για το Κυπριακό, ο κ. Φωτίου είπε ότι διανύουμε “ένα δύσκολο διάστημα από το οποίο θα κριθεί κατά πόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, όπως είναι και η ειλικρινής επιθυμία της δικής μας πλευράς”. Θα πρέπει όμως, σημείωσε, να υπάρξουν αποφάσεις ιδιαίτερα από την Τουρκία οι οποίες θα διευκολύνουν την εξέλιξη της διαδικασίας και θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση