ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν ικανοποίησαν την Άγκυρα οι δηλώσεις Έιντε

Ο Έιντε δήλωσε στην «Κ» ότι η τελική απόσυρση των ξένων στρατευμάτων είναι αναγκαία

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει λανθασμένες ή αρνητικές εντυπώσεις λίγο πριν τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον του νησιού. Παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι πολλές από τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν βρίσκουν σύμφωνη την τουρκική πλευρά». 

Την παραπάνω σύντομη επισήμανση μοιράστηκαν μαζί μας το απόγευμα της Κυριακής οι κύκλοι του νέου Προεδρικού μεγάρου και της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό επισημαίνουν ότι «ο κ. Άϊντε βιάστηκε να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά το Κυπριακό».

Οι πηγές μας δίχως να επιθυμούν να επεκταθούν σε λεπτομέρειες αναφέρουν στην «Κ» ότι την τύχη των συνομιλιών θα κρίνει το συνολικό πάρε-δώσε που θα δρομολογήσουν στην Ελβετία ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα αρκεί η Αθήνα να λάβει υπόψη της τις επισημάνσεις και τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, οι πηγές της «Κ» τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλούν οι εμπλεκόμενες πλευρές περί τελικής απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων από το νησί, μια προοπτική που αυτή την στιγμή δεν απασχολεί την τουρκική πλευρά. Επίσης, οι πηγές μας δεν συμμερίζονται την άποψη του κ. Άϊντε ότι οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με την σύσταση μιας ισχυρής κυπριακής αστυνομίας μετά την λύση. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα καταγράφει ως θετική την εξέλιξη ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι προβληματίζονται για την ασφάλειά τους μετά την λύση του Κυπριακού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X