ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό, επισκίασε τον προϋπολογισμό στη βουλή

Καταψηφίζουν τον προϋπολογιμό ΑΚΕΛ, Συμμαχίακαι ΕΛΑΜ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το κυπριακό κατάφερε να επισκιάσει τον προϋπολογισμό του 2017, κατά την πρώτη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια. ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ ξεκαθάρισαν πως θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ενώ ΔΗΣΥ και Αλληλεγγύη και ΔΗΚΟ -με σχετικές τροποποιήσεις εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών έγινε ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κυπριακό, με τα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου να κατηγορούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αναξιοπιστία και αναδίπλωση.

Το ΕΛΑΜ, ξεκαθάρισε από το βήμα της βουλής πως θα αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ η Αλληλεγγύη δια του Μιχάλη Γιωργάλλα σημείωσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέκτηκε τους τουρκικούς όρους και τα χρονοδιαγράμματα. Ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε οτι η κυβέρνηση μπορεί να λάβει νόμπελ οικονομικής αλχημείας. Δεν παρέλειψε να καταγγείλει τον Πρόεδρο για υποχωρητικότητα και αναξιοπιστία σε ο,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό. Από πλευράς της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος καταλόγισε στον Πρόεδρο ανέφερε πως ο Πρόεδρος αυτοαναιρείται και αυτοκαταργείται. 

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος πάει στη Γενεύη για να συνθηκολογήσει και όχι για να διαπραγματευθεί. Χαρακτηρίζοντας την πολιτική Αναστασιάδη ως πολιτική της σβούρας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η μόνη συνέπεια που επέδειξε είναι στην αναίρεση των δεσμεύσεων του. Ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό με συγκεκριμένες τροποποιήσεις. 

Είμαστε οι πρώτοι που θα απορρίψουμε μία κακή λύση διαμήνυσε από το βήμα ο Άντρος Κυπριανού, καλώντας τις υπόλοιπες δυνάμεις να σκεφτούν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές, στο ζήτημα του κυπριακού. Δεν παρέλειψε να επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική κάνοντας λόγο για αποτυχία του αφηγήματος του success story. 

Τελευταίος στο βήμα βγήκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χαιρετίζοντας την απόφαση πολιτικών δυνάμεων για στήριξη του προϋπολογισμού και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάπτυξη που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα στην οικονομία. Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις πολιτικές της Αριστεράς κάνοντας λόγο για οικονομικό παραλογισμό. Σε οτι αφορά το κυπριακό, επεσήμανε πως κάποιοι έχουν εθιστεί στον φόβο. Σημείωσε και τις προοπτικές  της λύσης στην οικονομία, τονίζοντας πως μόνο η οικονομική μυωπία θα αποτύχει να προβλέψει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού. 

 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άρχισε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη με τις τοποθετήσεις των βουλευτών και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ. 

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο αλλά ο τέταρτος στη σειρά που θα είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος.

Προβλέπονται δημόσια έσοδα ελαφρώς πιο κάτω από τα €7 δις και συνολικές δαπάνες ελαφρώς πιο πάνω από τα €7 δις. Προβλέπεται αύξηση των εσόδων, κατά 1.8%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, εξαιρουμένων δηλαδή των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέρχονται στα €6.15 δις και είναι αυξημένες κατά 1.6%.

Αβέρωφ: Η Κύπρος δεν θα περνούσε οτι πέρασε αν και στην οικονομία ήμασταν πραγματιστές

Ως κοινοβούλιο θα φανούμε κατώτεροι τη αποστολής μας εαν η μικροπολιτική δεν μας αφήσει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, ανέφερε από το βήμα της βουλής ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ασκώντας δριμεία επίθεση στην Αριστερά για τον δρόμο που επέλεξαν στην οικονομία. Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό έκανε λόγο για τις διαφορές των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Όπως επεσήμανε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δίνει ηχηρό ράπισμα στις θεωρίες που ακούγαμε για δήθεν φαύλο κύκλο ύφεσης και για 2ο & 3ο μνημόνιο. Εμείς δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου τονίζοντας πως ζητούν λιγότερους φόρους. "Μας ρωτούσατε πέρυσι από αυτό το βήμα, ειρωνικά ορισμένοι: Μα που είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις; Ε λοιπόν, εδώ είναι. Και η ανάπτυξη και κορυφαίες ξένες και ντόπιες επενδύσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Και θέλω να απευθυνθώ στην αριστερά και όσους την ακολούθησαν στον οικονομικό παραλογισμό τα δύσκολα χρόνια. Ναι, έχουμε τρομακτικές διαφορές στην ιδεολογία και την φιλοσοφία μας. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές μας και τα αποτελέσματα που φέρνουν" ανέφερε προσθέτοντας πως μπορεί "να επιλέγουμε πάντα τον δύσκολο δρόμο, γιατί έτσι γνωρίζουμε ότι θα φέρουμε και το εθνικό αποτέλεσμα. Μακάρι να μπορούσατε να ήσασταν και εσείς υπερήφανοι. Η Κύπρος και οι Κύπριοι δεν θα περνούσαν ότι έχουν περάσει" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια χώρα με ενδυναμωμένη οικονομία που πατά γερά στα πόδια της και εξασφαλίζει μάλιστα θετικές προοπτικές, είναι σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση από μια χώρα που εξαρτάται από τρίτους για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.

Μιλώντας για το κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις επεσήμανε πως ο σκεπτικισμός σε ένα βαθμό είναι κατανοητός." Σε έναν άλλο βαθμό όμως, αυτή η διαδικασία που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να μας τροφοδοτεί και την ελπίδα. Έχουμε δυστυχώς εθιστεί στον φόβο. Διστάζουμε πολλές φορές από έλλειψη αυτοπεποίθησης να αδράξουμε ευκαιρίες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το κόστος της λύσης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πως η επιστροφή εδαφών, η ανοικοδόμηση και η κατασκευή υποδομών δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση. "Μια επένδυση που θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης" όπως είπε.
"Ακούω πολλούς να μιλούν για το τεράστιο κόστος του κράτους που θα προκύψει. Την ώρα που μόνο τις εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές αν υπολογίσουμε, αυτό το κόστος όχι μόνο υπερκαλύπτεται, αλλά θα δημιουργήσουμε και σημαντικά πλεονάσματα" ανέφερε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας πως "μόνο η οικονομική μυωπία θα αποτύχει να προβλέψει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού. Την αλματώδη ανάπτυξη, την οικονομική θέρμανση, τις τεράστιες ευκαιρίες, το περιφερειακό ρόλο που θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε".

Άντρος: Είμαστε οι πρώτοι που θα απορρίψουμε μία κακή λύση

Είμαστε οι πρώτοι που θα απορρίψουμε μία κακή λύση ανέφερε από το βήμα της βουλής ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κπριανού ρίχνοντας παράλληλα το γάντι στα κόμματα του Ενδιάμεσου αν είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη στο ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία ενώ έκανε έκκληση προς τον Πτδ να διαπραγματευτεί πλήρως διαβουλευόμενος με την ελληνική κυβέρνηση. 

"Απευθύνουμε έκκληση στον κ. Αναστασιάδη να καταβάλει προσπάθεια μεγιστοποίησης των προοπτικών. Να εργαστεί για να περιορίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών και συλλογικά. Να βρίσκεται σε μόνιμη διαβούλευση με την Ελληνική Κυβέρνηση για τα θέματα της Ασφάλειας.
Καλούμε και τους δύο ηγέτες αλλά και τα πολιτικά κόμματα, εκατέρωθεν, να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Να δημιουργήσουμε συνθήκες μεγίστης ενότητας. Να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα θέματα ουσίας, παρά της διαδικασίας. Να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια λύσης που θα βασίζεται σε αρχές. Αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ. Θα εργαστούμε ως πραγματικοί Κύπριοι που θέλουμε επιτέλους να δούμε την κοινή μας πατρίδα επανενωμένη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού. 

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό επεσήμανε πως στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει εισοδηματική ανισότητα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση πως ο κρατικός προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το αφήγημα του success story. 

"Το βιοτικό επίπεδο στην χώρα έχει μειωθεί τόσο που αν σήμερα μετρούσαμε τη φτώχεια με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2008, το ποσοστό φτώχειας θα ήταν υπερδιπλάσιο. Αυτό είναι το success story της Κυβέρνησης∙ η μαζική φτωχοποίηση του λαού" ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως τα θύματα των πολιτικών της κυβέρνησης είναι όλα τα κοινωνικά στρώματα.
"Δέκα μόνο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εξήγγειλε αύξηση από 6 μέχρι και 20 ολόκληρα ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεπερνώντας τα όρια του πολιτικού θράσους. Αφού πρώτα τους αφαίρεσε τη συμπληρωματική σύνταξη. Αφού κατάργησε το πασχαλινό επίδομα επιβάλλοντας το όριο των 750 ευρώ για να το δικαιούται κάποιος, ώστε να το πάρουν ελάχιστοι. Αφού κατάργησε τη δωρεάν μεταφορά και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφού έκοψε τη μικρή σύνταξη από χιλιάδες συνταξιούχους, υπολογίζοντας μέχρι και το 1 ευρώ από τόκους. Αφού συνέβηκαν όλα αυτά, πέταξε ως ελεημοσύνη στα πόδια των χαμηλοσυνταξιούχων λίγα ψίχουλα, μερικές μέρες πριν τις εκλογές" είπε ο κ. Κυπριανού.
"Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες και οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις δεν αρκούν. Ούτε η πολιτική που στοχεύει σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά διαιωνίζει παράλληλα τις διαρθρωτικές και εισοδηματικές ανισότητες. Δεν αρκεί να μας λένε μπράβο οι δανειστές μας. Πρέπει να πει μπράβο και ο λαός.
Πώς να πει μπράβο ο λαός όταν πληρώνει τη νύφη κι ακόμα δε βλέπει φώς" διερωτήθηκα ο κ. Κυπριανού επισημαίνοντας πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων αλλά την ίδια στιγμή απαιτεί εφαρμογή πολιτικών που να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
"Θέλουμε σχεδιασμό και όραμα που να δίνει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα" σημείωσε ξεκαθαρίζοντας πως θα καταψηφίσει το ΑΚΕΛ τον προϋπολογισμό.

Νικόλας: Ο Πρόεδρος πάει στη Γενεύη για να συνθηκολογήσει

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς της στο κυπριακό εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος από το βήμα της βουλής. Μιλώντας για το κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η μόνη συνέπεια που έχει επιδείξει ο Πρόεδρος είναι στην αυτοαναίρεση των δεσμεύσεών του. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευθεί αλλά για να συνθηκολογήσει. 

"Ειλικρινά ομολογούμε πως δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις μεταστροφές του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις, οι «οβιδιακές μεταμορφώσεις», οι άτακτες υποχωρήσεις και οι αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών είναι ο κανόνας. Η πολιτική του Ν. Αναστασιάδη έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σβούρας. Γύρω-γύρω προς κάθε κατεύθυνση, για λίγη ώρα, όμως πάντα καταλήγει σε ένα σταθερό σημείο – σε αυτό που θέλει η Τουρκία. το οποίο και της δίνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

"Συμφώνησε σε μια 5μερή διάσκεψη, κάτι που πάντα επιδίωκε η Τουρκία, στην οποία δεν να κληθεί και δεν θα παρευρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση μας στην 40χρονη ιστορία του Κυπριακού. Ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχθηκε να πάει σε μια 5μερή διάσκεψη, με στόχο εκεί να υπογράψει, ή να αποδεχθεί προφορικά , τη συμφωνία κατάργησης ή και συμφωνία τροποποίησης των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.  Ο Ν. Αναστασιάδης στη Γενεύη θα αποδεχθεί αυτή τη νέα συμφωνία, ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας ή «οντότητας» και όχι ως εκπρόσωπος του κράτους μας, επειδή απλά η ΚΔ δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή τη συμφωνία. Από αυτή τη συνάντηση, από τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, θα απουσιάζει η ΚΔ. Δεν θα καλεστεί. Δεν θα έχει λόγο. Δεν θα υπογράψει. Δεν θα τοποθετηθεί.  Όλα αυτά θα τα κάνουν άλλοι, όχι για αυτήν, αλλά σε αντικατάσταση της. Η Κυπριακή Δημοκρατία απλά θα πάψει να υπάρχει" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για την εθνική και κρατική μας επιβίωση. Γι’αυτό θεωρούμε πως απαιτείται μια Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό.
Μια στρατηγική που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα μας και θα αντιμετωπίζει τις ραδιουργίες της Τουρκίας.
Και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι η κυπριακή δημοκρατία. Είναι το γεγονός πως έχουμε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και ισότιμο Κράτος Μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης" ανέφερε.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε πως παρά τις επιφυλάξεις του ΔΗΚΟ, το κόμμα θα υπερψηφίσει με κάποιες τροποποιήσεις τον προϋπολογισμό. «Παρά του ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και έχουμε ριζικές διαφωνίες με την Κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η διαχείριση του εθνικού μας ζητήματος, επιλέξαμε πάραυτα να συμβάλουμε καθοριστικά έτσι ώστε να βγει η χώρα από τη χρεοκοπία και από το μνημόνιο» ανέφερε.
«Πήραμε την απόφαση πως ο κίνδυνος της οικονομικής αβεβαιότητας βοηθά τους εχθρούς μας και όχι τον λαό μας» ανέφερε σημειώνοντας πως «επιλέξαμε συνεπώς τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
«Θεωρήσαμε καθήκον μας να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για να πετύχουμε την οικονομική σταθερότητα.Και αυτή την υπεύθυνη στάση κρατούμε μέχρι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σιζόπουλος: Ο Πρόεδρος αυτοαναιρείται και αυτοκαταργείται

Ως προϋπολογισμό λογιστικής διαχείρισης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξαπολύοντας παράλληλα βολές για τη διαχείριση του κυπριακού σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος αυτοαναιρείται και αυτοκαταργείται με τη στάση του. «Παρά τη σχετική βελτίωση των δεικτών της οικονομίας ακόμα δεν έχουν αρθεί οι μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα μικρομεσαία στρώματα του λαού-μας. Μια κρίση η οποία ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων και χειρισμών τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση, πολιτικών σκοπιμοτήτων που προώθησαν εταίροι-μας στην Ε.Ε, αλλά και των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την κυπριακή οικονομία» ανέφερε κατά την διάρκεια του προϋπολογισμού ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος .
Όπως επεσήμανε, «μια οικονομία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ισχυροποιημένη όταν ο ρυθμός ανάπτυξής-της είναι μεν θετικός >2.5%, αλλά δεν προέρχεται από σταθερούς αναπτυξιακούς παράγοντες της α΄γενούς και β΄γενούς παραγωγής, αλλά από μη σταθερούς, όπως είναι ο τουρισμός και η παραχώρηση διαβατηρίων, οι οποίοι εν πολλοίς εξαρτώνται από εξωγενείς και απρόβλεπτους παράγοντες. Είναι λογικό ότι σε μια ενδεχόμενη αλλαγή συνθηκών και καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου να είναι ορατός ο κίνδυνος διάψευσης των προβλέψεων» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η σημερινή κατάσταση απαιτεί το σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής με λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.
Στην ουσία-του όμως είναι ακόμα ένας προϋπολογισμός λογιστικής διαχείρισης.
«Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει βελτιώσει την αποδοτικότητά-του, όμως δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί η αξιοπιστία-του» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη πείσει για την ικανότητά του να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα προστάτεψε τους τραπεζίτες και όχι τους πολίτες. Είναι καιρός να προστατεύσει και τους πολίτες» σημείωσε ενώ εξέφρασε παράλληλα την ανάγκη για μία υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες με την υλοποίηση του ΓεΣΥ.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε ιδιαίτερο λόγο και για τις εξελίξεις στο κυπριακό και για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από μία κακή λύση.
«Όλοι γνωρίζουμε από την ενημέρωση του ΠτΔ τα όσα έλαβαν χώρα στην Ελβετία, την υπαναχώρηση του κου Ακκιντζί από τα συμφωνηθέντα και τη διακοπή των συνομιλιών» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος αυτοαναιρείται και αυτοκαταργείται.
«Και ενώ όλοι αναμέναμε τη σύγκληση του Ε.Σ., ξαφνικά μεταξύ «τυρού και οίνου» ο ΠτΔ ανακοίνωσε την επιστροφή στις συνομιλίες κατ΄ αντίθεση των όσων είχαν συμφωνηθεί και με στροφή 180ο στις θέσεις-του και χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία δυστυχώς σήμερα λοιδορείται από κύκλους φίλα προσκείμενους προς τον Πρόεδρο για την ορθή και αξιοπρεπή στάση που τηρεί» σημείωσε.
«Ο ΠτΔ έχει την ευθύνη για το τι θα συμφωνήσει ως τελική συμφωνία και να τη θέσει ενώπιον του λαού για έγκριση. Εμείς όμως έχουμε την ευθύνη για την τελική απόφαση εάν θα την εγκρίνουμε ή να την απορρίψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Λιλλήκας: Νόμπελ οικονομικής αλχημείας σε Αναστασιάδη
Σφοδρή επίθεση τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ζητήματα οικονομίας αλλά κυρίως στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως αναξιόπιστο.
«Την ώρα που εμείς συζητούμε τους προϋπολογισμούς δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι προϋπολογισμοί θα είναι για τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Ελληνοκυπριακού Συνιστώντος Κρατιδίου» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης «με την προχθεσινή του μεταμεσονύχτια υποχώρηση, απέδειξε πως δεν χρειάζεται ‘πιστόλι στον κρόταφο’ για να υποχωρήσει. Απέδειξε πως δεν είναι σε θέση ούτε και μπορεί να προασπιστεί και να διεκδικήσει τα δίκαια του λαού και της πατρίδας μας».
«Ο κύριος Αναστασιάδης, με την υποχωρητικότητα του και τους αυτοσχεδιασμούς, φέρνει και την Ελλάδα προ τετελεσμένων και σε φοβερά δύσκολη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αντί να συνταχθεί με την ελληνική κυβέρνηση, επέλεξε τον δρόμο που οδηγεί «είτε στην παράνομη διχοτόμηση είτε στην νομιμοποιημένη διχοτόμηση και ομηρία του Κυπριακού Ελληνισμού στην Τουρκία».
«Πρέπει να ομολογήσω πως μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να είναι ανίκανη να παράξει έργα αλλά είναι ικανότατη στην επικοινωνιακή αλχημεία. Αντί να παραδεχθεί πως με το κούρεμα των καταθέσεων οδήγησε την οικονομία σε ύφεση και τις επιχειρήσεις σε μη βιώσιμη κατάσταση, περηφανεύεται ότι πέτυχε, ξένες εταιρείες να εξαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές χρεοκοπημένα ξενοδοχεία και εμπορικές εταιρείες. Πιστεύω ειλικρινά ότι δικαιωματικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παίρνει Νόμπελ οικονομικής αλχημείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλλήκας.
Δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη για το μεγάλο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, τις εκποιήσεις και τις «εξαγορές» κυπριακών εταιρειών.
«Έχει δίκαιο ο Υπουργός Οικονομικών όταν δηλώνει πως ο στόχος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με λόγια ούτε με συνθήματα. Πόσες νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν μέσα από τους προϋπολογισμούς του 2017, στον ιδιωτικό και όχι στο δημόσιο τομέα; Ποια αναπτυξιακά έργα ή ουσιαστικά κίνητρα περιέχει αυτός ο προϋπολογισμός για να αναπτερωθούν οι ελπίδες των νέων; Τι έκανε η Κυβέρνηση για να αντλήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια; Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν πήρε μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από το πακέτο Γιούγκερ των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Όχι μόνο δεν πήραμε τίποτα αλλά, μέχρι κι αυτή την ώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει κανένα έργο για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούγκερ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλλήκας.
«Η πιο σοβαρή μεταρρύθμιση, η οποία ήταν σε βάθος μελετημένη και προετοιμασμένη από χρόνια και η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να προσφέρει στους πολίτες αυτό που δικαιούνται, είναι εισαγωγή του ΓΕΣΥ» ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας ότι πολεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποσκάπτεται από τον ΔΗΣΥ και τον Υπουργό Οικονομικών.
«Η μεταρρύθμιση και η αξιοκρατία για τον κύριο Αναστασιάδη είναι φαίνεται συνώνυμη της ανακύκλωσης, του βολέματος και της πελατειακής σχέσης» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας κάνοντας λόγο για τη μεταρρύθμιση το σκάλωμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της δημόσιας υπηρεσίας. Ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία Πολιτών θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Αλληλεγγύη: Προσπάθειες ανάκαμψης στον προύπολογισμό, βολές για το κυπριακό
Προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφει ο φετινός προϋπολογισμός σύμφωνα με την Αλληλεγγύη και τον βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα σημειώνοντας πως «αποτυπώνεται μια αισθητή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και μια μικρή μείωση της ανεργίας» και πως οι πλείστοι δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν θετικά πρόσημα.
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο φετινός προϋπολογισμός, είναι χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό με αστόχευτες αποκοπές.
«Στον φετινό Προϋπολογισμό, εντοπίζουμε την προσέγγιση και τη διάθεση της Κυβέρνησης να επιστρέψει πίσω σε προβληματικές πρακτικές, με χαλάρωση των μέτρων και επαναφορά σε κάποιες περιπτώσεις καταχρηστικών απολαβών που είχαν αποκοπεί από προνομιούχους» σημείωσε τονίζοντας πως από τη στιγμή που η οικονομία εξακολουθεί να είναι ρευστή θα ήταν καλό να αποφευχθούν οι χαλαρώσεις.
«Πολλοί εργαζόμενοι από την Κύπρο, την Ευρώπη ή τρίτες χώρες βρίσκονται απροστάτευτοι έρμαιο στις ορέξεις κερδοσκοπίας και ασυδοσίας πολλών ασυνείδητων εργοδοτών» ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής φυσικών και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με την Αλληλεγγύη η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:
1. Μείωση των συντελεστών φορολογίας, προκειμένου να ανταποκρίνονται οι φορολογούμενοι στις πληρωμές των φόρων που οφείλουν.
2. Εισαγωγή για όλους μιας κοινής ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τιμολόγηση μέσω κεντρικού συστήματος. Ανάλογες εφαρμογές λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες.
3. Θέσπιση κινήτρων για χρήση πλαστικού χρήματος.
4. Εντατικοποίηση των ελέγχων φοροαποφυγής.
5. Γρήγορη περαίωσης των φορολογικών υποθέσεων μέσω διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών.
6. Εκσυγχρονισμό των φορολογικών αρχών.
7. Θέσπιση απαγορευτικών προστίμων που θα είναι αντικίνητρα για τη φοροδιαφυγή.
8. Δημιουργία φορολογικής συνείδησης και καλλιέργεια φορολογικής παιδείας.
«Με τέτοια μέτρα το Κράτος θα μπορέσει να κλείσει τις διαρροές στα έσοδα του βελτιώνοντας σημαντικά την τόσο αναγκαία εισπρακτική του ικανότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωργάλλας. Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την αύξηση της παραοικονομίας, της παρανομίας και της διαφθοράς σημειώνοντας πως αυτή η κατάσταση υπονομεύει την οικονομική βιωσιμότητα του κράτους και την ευημερία των πολιτών.
«Η μεγαλύτερη ευκαιρία και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε σήμερα στον τόπο μας είναι να βάλουμε τις βάσεις για νέο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας σημειώνοντας πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και η ενέργεια.
Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Γιωργάλλας επεσήμανως πως ως Αλληλεγγύη «δεν θεωρούμε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε, γιατί οι λογιστικές αυτές πράξεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα» καθώς δεν προσμετράνε όσους μετανάστευσαν στην περίοδο της ύφεσης.
Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για τις εξελίξεις στο κυπριακό εκφράζοντας έντονες ανησυχίες αλλά και εγείροντας το ερώτημα του τι άλλαξε μετά από το δείπνο με αποτέλεσμα να «βρισκόμαστε ενώπιον μια πιθανότητας κλεισίματος του Κυπριακού σε πέντε εβδομάδες». Ο κ. Γιωργάλλας επεσήμανε πως ο κ. Αναστασιάδης αποδέκτηκε απαράδεκτους τουρκικούς όρους και χρονοδιαγράμματα.
«Δηλώνουμε από τώρα ότι εμείς στην Αλληλεγγύη δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε μια σωστή λύση αλλά και να απορρίψουμε μια κακή, δοτή και επιζήμια συμφωνία».
Καταλήγοντας, ο κ. Γιωργάλλας επεσήμανε πως παρά τις αδυναμίες του προϋπολογισμού, η Αλληλεγγύη θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Περδίκης: Κατάργηση διπλών μισθών και πολυσυντάξεων

Με βολές προς ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως παρά την προσπάθεια των δύο κομμάτων να σιγήσουν οι μικρότερες πολιτικές φωνές βρίσκονται για άλλη μια φορά στο κοινοβούλιο, πολύ πιο δυνατές. Ο ίδιος μίλησε για το κυπριακό, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι Κύπριοι στις προσπάθειες επιβολής κάποιας λύσης και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα, η βουλή να ψηφίσειτ την κατάργηση των εγγυήσεων. Ο κ. Περδίκης τοποθετήθηκε και στο θέμα του προϋπολογισμού κάνοντας λόγο για το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και ξεκαθαρίζοντας πως οι δείκτες δεν λένε την αλήθεια. Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως οι Οικολόγοι ζητούν κατάργηση διπλών μισθών αξιωματούχων, πολυσυνταξιούχων αλλά και επιδόματα τηλεφωνημέτων κλπ και τη στήριξη των χαμηλόμισθων. 

 Εκτός Εθνικού Συμβουλίου το ΕΛΑΜ

Πρώτη τοποθέτηση έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου ο οποίος πέραν της καταψήφισης του προϋπολογισμού, ξεκαθάρισε πως το ΕΛΑΜ αποχωρεί από το Εθνικό Συμβούλιο καθώς όπως ανέφερε δεν θέλει να είναι θιασώτης της πολιτικής Νίκου Αναστασιάδη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε πλέον παρών αφού ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να λάβει τίποτε σοβαρά υπόψιν από τα όσα του έχουμε αναφέρει».Ο ίδιος έριξε ευθείες βολές στην κυβέρνηση, τόσο για το ενδεχόμενο "ξεπουλήματος" των ημικρατικών οργανισμών όσο και για το κούρεμα του 2013. Λάβρος ήταν και για τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για το κυπριακό επικρίνοντας τα αποτελέσματα του δείπνου της Πέμπτης. Όπως επεσήμανε, το ναυάγιο του Μον Πελερέν 2 έπρεπε να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής μας για να οδηγηθούμε σε ένα ενιαίο κράτος. Προστάτες και πασάδες δεν θέλουμε στη γη μας, ανέφερε ο κ. Χρίστου μιλώντας για το κυπριακό στέλνοντας το μήνυμα προς τα "ξένα αφεντικά" πως η Κύπρος δεν θα λυγίσει. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X