ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύσφιξη διμερών σχέσεων Μόσχας- Άγκυρας θέλει ο Γιλντιρίμ

Στην υποστήριξη του Πούτιν βασίζεται ο Ερντογάν για κίνημα Γκιουλέν και κρίση στη Συρία

Σε μια περίοδο που η χώρα του αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε διάφορα πεδία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ στρέφουν τα βλέμματα τους στην Μόσχα. 

Ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα στέλνει θερμά μηνύματα στην ρωσική κυβέρνηση και προτείνει την σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε διάφορα πεδία.

Στην Ρωσία, ο κ. Γιλντιρίμ συζητά με την ρωσική κυβέρνηση την άρση της ρωσικής απαγόρευσης στις εξαγωγές λαχανικών και κυρίως της ντομάτας που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς εξαγωγής από την Τουρκία προς τη Ρωσία, την χρήση εγχώριων νομισμάτων στο εμπόριο, της τουρκικής λίρας και του ρουβλιού και την ίδρυση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και ο τουρισμός.

Στην Μόσχα η δυο κυβερνήσεις θέτουν επί τάπητος και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως λ.χ. την καταπολέμηση της Οργάνωσης Γκιουλέν, την κρίση στην Συρία και στο Ιράκ και την τουρκική Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ συνοδεύουν εκτός από υπουργούς και πολλοί επιχειρηματίες.

Τα θερμά μηνύματα του Γιλντιρίμ στους Ρώσους

Απευθυνόμενος στην ρωσική πλευρά, στα πλαίσια των πρώτων τοποθετήσεων του, ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ στέλνει σημαντικά μηνύματα.

«Αν αδιαφορήσουμε για τα περιφερειακά προβλήματα, μπορεί να μετατραπούν σε παγκόσμια προβλήματα», τονίζει ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Σήμερα οι χώρες του κόσμου αλληλεξαρτώνται. Δεν έχουμε την επιλογή να λέμε τι με νοιάζει εμένα η Ρωσία, τι με νοιάζει η Τουρκία, τι με νοιάζει η Συρία, τι με νοιάζει το Ιράκ. Και τα καλά, και τα προβλήματα αντικατοπτρίζονται έτσι όπως είναι. Αν αδιαφορήσουμε για τα περιφερειακά προβλήματα, θα επεκταθεί το πεδίο τους και μπορεί να μετατραπούν σε παγκόσμια προβλήματα».

Ο κ. Γιλντιρίμ τονίζει ότι η εμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η PKK, το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ, οφείλεται στην καθυστέρηση της επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X