ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκθεση Ομπάμα για την Κύπρο

Αναφέρεται στις εξελίξεις στο κυπριακό τον Ιούνιο και Ιούλιο του τρέχοντος έτους

ΚΥΠΕ

Στις εξελίξεις στο κυπριακό τον Ιούνιο και Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αναφέρεται η τακτική διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο, στη βάση της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας. Από το 2004 και μετά, την έκθεση ως γνωστόν ετοιμάζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως αναφέρει στην καλυπτική επιστολή η υφυπουργός Εξωτερικών για νομικές υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, στο διάστημα αυτό «οι υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες προς μία συνολική λύση εντατικοποιήθηκαν και οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για τη διευθέτηση».

Η κ. Φράιφιλντ υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση μία δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στο διάστημα αυτό «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί» συναντήθηκαν επίσημα τρεις φορές τον Ιούνιο και έξι τον Ιούλιο και οι συζητήσεις τους εστιάστηκαν ευρέως σε θέματα σχετιζόμενα με την αποκατάσταση των περιουσιών, την οικονομική ενσωμάτωση, την εναρμόνιση με την ΕΕ, καθώς και τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών.

Αναφορά γίνεται επίσης στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και τις συναντήσεις του με τον ομόλογό του Τζον Κέρι και την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, στις 13 Ιουνίου.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την συνεχιζόμενη πρόοδο στην υπό την διευκόλυνση του ΟΗΕ διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Αναφορά επίσης γίνεται και στη συνάντηση του κ. Κασουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.
Αποδεχόμενος στις 27 Ιουνίου τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λεωνίδα Παντελίδη, ο Πρόεδρος Ομπάμα «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην υποστήριξη των κυπριακών προσπαθειών για εξεύρεση μιας λύσης για την επανένωση της Κύπρου».

Η έκθεση αναφέρεται και στην επίσκεψη στην Κύπρο της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, στις 12 και 13 Ιουλίου, όπου συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

«Επίσης μετέφερε την συνεχή αμερικανική υποστήριξη για μία ακριβοδίκαιη και διαρκή διευθέετηση, στις συναντήσεις της με τους κ.κ. Αναστασιάδη, Ακιντζί και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε».

Για την ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από τον κ. Έιντε, γύρω από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, στις 26 Ιουλίου, αναφέρει ότι ο ειδικός σύμβουλος «περιέγραψε τις νέες συγκλίσεις μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί και σημείωσε ότι οι ηγέτες θα εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις τους στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου».

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα ένα τεχνικό ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με επιπρόσθετη γλώσσα, όπου «προτρέπει τα Ηνωμένα Εθνη να εντατικοποιήσουν τον σχεδιασμό της μεταβατικής περιόδου» για την περίπτωση μιας διευθέτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Τέλος, αναφορά γίνεται στην ομιλία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι, προς το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία.
«Η πρέσβης Ντόχερτι υπογράμμισε τις βελτιωμένες επιχειρηματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου και τα αμερικανικά συμφέροντα στην υπεράκτια ενεργειακή προοπτική της Κύπρου.

Επίσης τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία και υπογράμμισε τα ωφέλη μιας επανενωμένης Κύπρου».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση