ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Κυπριακό στην συνάντηση Αναστασιάδη- Νετανιάχου στο Ισραήλ

Στήριξη Ισραηλινού και Έλληνα Πρωθυπουργού στις προσπάθειες λύσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Ννετανιάχου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την διμερή συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο  των επαφών της τριμερούς συνόδου Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την στήριξη που προσφέρει το κράτος του Ισραήλ στις προσπάθειες  για επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης στις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Επισήμανε ότι η επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης η οποία «θα επανενώνει τη χώρα μας, θα αποκαθιστά και θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ και θα τερματίζει όχι μόνο την στρατιωτική κατοχή αλλά και την εξάλειψη κάθε εγγύησης ή επεμβατικών δικαιωμάτων της όποιας τρίτης χώρας».

Ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό έκανε στις δηλώσεις του από την Ιερουσαλήμ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ». Επισήμανε ότι «θα ήθελα κι άλλη μια φορά επί τη ευκαιρία να εκφράσω δημόσια την υποστήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Διακρατική δύναμης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών προτείνει ο Νετανιάχου

Την συγκρότηση μιας πολυεθνικής δύναμης η οποία θα έχει ένα κοινό κέντρο διοίκησης με την συμμετοχή και άλλων χωρών, πρότεινε ο Βενιαμίν Νετανιάχου.
Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να γίνει αυτή δύναμη για την καταπολέμηση πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών και για σκοπούς έρευνας & διάσωσης. Παράλληλα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ανεκτίμητη την βοήθεια που έλαβε το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο για καταπολέμηση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Θετική ήταν η ανταπόκριση Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει  την αλληλεγγύη της Ελλάδας για τις καταστροφές μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ, στις οποίες η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με την αποστολή Ελλήνων πιλότων. 

«Θέλω να χαιρετίσω αυτή την ιδέα και να πω ότι μπορεί σ` αυτό το σχήμα να συμμετάσχουν και μια σειρά από χώρες της ευρύτερης περιοχής και θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς και για την αντιμετώπιση κοινών κινδύνων των πολιτών μας»,

Η αποτελεσματική συνεργασία που είχαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης των τριών χωρών και στην πρόσφατη περίπτωση του Ισραήλ αλλά και της πυρκαγιάς στη περιοχή Σολέας το καλοκαίρι αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε ένα σθεναρό αλλά και καθαρό μήνυμα για το γεγονός ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα στέκονται μαζί στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και άλλων προκλήσεων που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων», πρόσθεσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, όπως είπε, στην πρόταση του κ. Νετανιάχου «για την συγκρότηση μιας πολυεθνικής περιφερειακής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και όχι μόνο».

Συνεργασία σε έρευνα, ανάπτυξη και τουρισμό

Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Τεχνολογία, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν  στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τις τρεις χώρες η περαιτέρω ενδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας τους.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι η επόμενη και τρίτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το 2017.

Αυτή, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νετανιάχου είναι μια «συνάντηση ειλικρινούς φιλίας, υπάρχουν κοινές αξίες μεταξύ μας, ως δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα εδώ και αρκετά χρόνια ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από την συνεργασία μας και αυτό πράττουμε, περιλαμβανομένης της συμφωνίας που υπογράψαμε σήμερα».

Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε γενικότερα την επιθυμία του Ισραήλ να συνεργαστεί σε όλους τους πιθανούς τομείς όπου μπορεί να υπάρξει όφελος για όλους τους πολίτες των τριών χωρών κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στην έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και τον τουρισμό.

«Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ιερουσαλήμ, που θα ακολουθήσει, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την πολυεπίπεδη τριμερή εταιρική σχέση η οποία έχει ως στόχο και όραμα την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «εξόχως σημαντικό ότι σήμερα διευρύνουμε το διάλογο μας και να θεσμοθετούμε περαιτέρω την συνεργασία μας στους βασικούς τομείς της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του τουρισμού, της υγείας, της έρευνας και ανάπτυξης αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και καινοτομίας».

Πρόσθεσε ότι «τα θέματα περιβάλλοντος αποτελούν τομείς ιδιαίτερης σημασίας στους οποίους πετύχαμε να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, στην κλιματική αλλαγή, στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και σε σωρεία αγροτικών τομέων».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι η τριμερής «αποτελεί μια στρατηγική επιλογή, ένα βασικό πυλώνα περιφερειακής συνεργασίας και ένα μοχλό ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι θα «έχουμε τη δυνατότητα στις διευρυμένες συνομιλίες των τριών αντιπροσωπειών να εκτιμήσουμε την πρόοδο αλλά και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας στους τομείς ενέργειας, οικονομίας, τουρισμού, υγεία, παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και βέβαια να υιοθετήσουμε την κοινή δήλωση που αναδεικνύει τους κοινούς μας στόχους και την κοινή μας δράση».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «ευκαιρίες που προσφέρει αυτό το συνεργατικό σχήμα μεταξύ μας στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, και ιδίως για την αξιοποίηση και τη συνεργασία των υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων των χωρών μας». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, κινείται τόσο και το Μνημόνιο Συνεργασίας «όσο και η προκήρυξη τις αμέσως επόμενες μέρες για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης».

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση