ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχηματιζει κοινό μετωπο ο Ενδιάμεσος

Συντονισμένα πυρ απέναντι στους χειρισμούς Αναστασιάδη- Άμεση η απάντηση του Προεδρικού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η σύσταση ενός μετώπου στον ενδιάμεσο χώρο να συζητείται εδώ και καιρό και κάθε φορά να γκρεμίζεται μπροστά στην ατζέντα του κάθε κόμματος, ωστόσο η κοινή ανακοίνωση των πέντε κομμάτων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, δείχνει ξεκάθαρα προθέσεις για το πώς θα κινηθούν τα κόμματα του λεγόμενου Ενδιάμεσου, μπροστά στις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι εν λόγω κινήσεις αποτελούν την απαρχή των συντονισμένων κινήσεων των πέντε και δεν αποκλείεται σύντομα άλλη κοινή πρωτοβουλία τους με κύριο αντικείμενο το κυπριακό. Το ζήτημα είναι πως το Προεδρικό θα καταφέρει εντέχνως να αποκρούσει τις συντονισμένες πλέον κινήσεις των πέντε κομμάτων. 

Το πρώτο μήνυμα συνεννόησης διεφάνη άλλωστε πριν από το Εθνικό Συμβούλιο, όπου τα πέντε κόμματα με τελεσίγραφο, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή προς τον κ. Μπαν Κι Μουν, όπου θα ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις, τη σύνθεση και την ατζέντα της διεθνούς διάσκεψης.

Πέραν τούτου οι πέντε αρχηγοί ζητούσαν να μεταβούν και οι ίδιοι στη Γενεύη μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, απειλώντας πως αν κάτι τέτοιο δεν γινόταν αποδεκτό θα αποχωρούσαν από το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι, η απόφαση του Προέδρου να αποδεχτεί το αίτημα μετάβασής του στη Γενεύη, έγινε σε μία προσπάθεια αφενός καλής θέλησης, αφετέρου για να κλείσει το κεφάλαιο των όποιων συντονισμένων κινήσεων του ενδιάμεσου.

Η κοινή ανακοίνωση των πέντε ωστόσο καταδεικνύει πως ο ενδιάμεσος χώρος είναι έτοιμος να πάρει τα πράγματα μέχρι το τέλος και να αποτελέσει φραγμό στις όποιες κινήσεις υποχωρητικότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Στην ανακοίνωση των πέντε ασκείται έντονη κριτική στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται πως ο Πρόεδρος αθέτησε όλες του τις υποσχέσεις εξουδετερώνοντας την όποια διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Σε μία προσπάθεια περιορισμού και μετριασμού της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατέθεσαν κοινό αίτημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας:

Την αποστολή επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να ζητείται:

(Α) Η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου 2017. Η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια τέτοια διάσκεψη θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι «εκλιπούσα».
(Β) Η διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην όποια συμφωνία κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συνθήκης Συμμαχίας.
(Γ) Η ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 να αφορά μόνο τα ζητήματα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων και της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των πέντε.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση του Προεδρικού μπροστά στις συντονισμένες προσπάθειες του ενδιάμεσου χώρου ήρθε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε πως «Τα 5 κόμματα του κέντρο κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τάχα εγκατέλειψε την ορθή πολιτική του, για την οποία 18 μήνες τον πυροβολούσαν ως επικίνδυνη».

Η απάντηση του Προέδρου

Μέσω twitter επέλεξε να τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνοντας να νοηθεί πως οι κινήσεις του ενδιάμεσου πως κάποιοι μέσα από τις καθημερινές τους δηλώσεις ίσως να επιχειρούν τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης και ξεκαθάρισε πως η διαπραγμάτευση γίνεται με την τ/κ πλευρά και όχι με τα κόμματα.

«Η όποια προσπάθεια καλλιέργειας αντιπαράθεσης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε απάντηση του προς την ανακοίνωση του ενδιάμεσου χώρου.

«Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται είναι σεβαστές προστίθεται, χωρίς όμως να δικαιολογείται η συστηματική και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που κάποιοι αναπτύσσουν καθημερινά» για να προσθέσει πως «είναι εντελώς λανθασμένο και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά όταν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετούν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι βρίσκομαι στο Ισραήλ σε μια στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας επίσκεψη, ενώ αναμένεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας και παράλληλα τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, εργάζεται προς επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των όποιων εύλογων ανησυχιών». «Όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει» καταλήγει ο Πρόεδρος, « γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες και έγνοιες του Κυπριακού Ελληνισμού και επιδίωξή μου είναι η εξεύρεση μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που θα έχει και τον τελικό λόγο σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα».

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση