ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Καμία αντίθεση από Πεκίνο για συμμετοχή στη Γενεύη

Ξεκάθαρη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παρουσία των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ

ΚΥΠΕ

Η Κίνα είναι υποστηρικτική στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ το Πεκίνο δεν εξέφρασε κάποια αντίθεση για συμμετοχή στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό για θέματα δικαιοσύνης Yuan Shuhong, προς τον οποίο εκφράστηκε η θέση της ε/κ πλευράς υπέρ της συμμετοχής των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Από την πλευρά της, η κινεζική πλευρά επαναδιατύπωσε τη θέση «μια Κίνα, μία Κύπρος».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για εποικοδομητική και σημαντική συνάντηση, κατά την οποία ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ευχαρίστησε παράλληλα για τη διαχρονική στήριξη της Κίνας, που όπως είπε, είναι «βασισμένη σε αρχές για μια ενωμένη Κύπρο, χωρίς ξένες επικυριαρχίες».

«Ζητήσαμε από την αντιπροσωπεία και επαναβεβαιώσαμε τη θέση της δικής μας πλευράς, ότι εμείς θέλουμε στη διεθνή διάσκεψη και την παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» στο οποίο μετέχει και η Κίνα, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Εκ μέρους της κινεζικής αντιπροσωπείας εκφράστηκε η στήριξή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση «μια Κίνα, μία Κύπρος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «γινόμαστε κατανοητοί και η Κίνα είναι υποστηρικτική στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού» καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα με την Ταϊβάν.

Τέτοιες συναντήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία για ενημέρωση και επαναβεβαίωση της στήριξης των αντιπροσωπειών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για ξεκάθαρη θέση της ε/κ πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε «θέλουμε την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, όπως και την παρουσία της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι το θέμα εναπόκειται τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ. «Έχοντας την ξεκάθαρη θέση της δικής μας πλευράς, εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση για τη συμμετοχή τους» είπε.

Ως προς το αν αναμένει πιο ξεκάθαρα μηνύματα στο θέμα αυτό από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας αργότερα σήμερα το απόγευμα, στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι από τις επαφές σε επίπεδο πρεσβευτών, προκύπτει ότι «οι δύο χώρες με την πιο ξεκάθαρη θέση και θέληση να συμμετέχουν στην διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό είναι η Γαλλία και η Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτσι κι αλλιώς παρών, λόγω του ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, ενώ για την Κίνα είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν ακούσαμε ότι έχουν αντίρρηση».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X