ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκληρές φωνές στην Αγκυρα για τις διαπραγματεύσεις

Τουρκές: Εμείς δεν δίνουμε τίποτα σε κανέναν


«Εμείς δεν δίνουμε τίποτα σε κανέναν. Οπως η Αγγλία, έτσι και η Τουρκία δεν είναι η εγγυήτρια δύναμη μόνον του βόρειου τμήματος της Κύπρου, αλλά ολόκληρου του νησιού». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργού για θέματα Κύπρου Τουγρούλ Τουρκές.

Η δήλωση του κ. Τουρκές βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στις κοινοβουλευτικές ομάδες των μεγάλων τουρκικών κομμάτων. Το κυβερνών ΑΚΡ διαμηνύει ότι τα περιθώρια ελιγμών της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι πλέον περιορισμένα. Από τώρα και στο εξής, η Αθήνα και η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη είναι η πλευρά που πρέπει να δείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και διάθεση για λύση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ), το οποίο συμφωνεί με την εν λόγω ρητορική, εκφράζει καχυποψία ως προς τις «τελικές προθέσεις» του ΑΚΡ. Κάποια στελέχη του προβάλλουν την άποψη ότι την ύστατη στιγμή της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση του ΑΚΡ ενδέχεται να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Συζητήσεις

Στην Αγκυρα, οι προσεκτικοί αναλυτές, εστιάζοντας την προσοχή τους στις τελευταίες εξελίξεις, υπογραμμίζουν δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρίσκουν περιορισμένο αντίκτυπο στην Τουρκία. Δεύτερον, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν πλέον μετατραπεί σε ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως προς το πρώτο σημείο, οι Τούρκοι αναλυτές εκφράζουν έντονο προβληματισμό. «Πώς είναι δυνατόν κρίσιμες εξελίξεις σε ένα εθνικής σημασίας ζήτημα να μην απασχολούν το πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο στην Τουρκία;» αναρωτιούνται και αποδίδουν το γεγονός σε δύο ενδεχόμενα. Σύμφωνα με το πρώτο, «αισιόδοξο» σενάριο, εξαιτίας του μεγάλου αναβρασμού στο εσωτερικό της Τουρκίας, η λύση του Κυπριακού θα έρθει στο επίκεντρο της προσοχής της γειτονικής χώρας μόνον την ύστατη στιγμή. Το δεύτερο, «απαισιόδοξο» σενάριο θέλει το τουρκικό προεδρικό και την τουρκική κυβέρνηση να έχουν λάβει προ πολλού την τελική απόφαση για το Κυπριακό. Η κυβέρνηση, η οποία δεν θεωρεί εφικτή την αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη λύση του Κυπριακού, αναμένει τη συνάντηση της 12ης Ιανουαρίου για να θέσει τέλος στη συζήτηση για την ομοσπονδιακή λύση και να ξεκινήσει δημόσιο διάλογο ως προς τις εναλλακτικές προτάσεις για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, με αφορμή ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο παιδιών, οι Τουρκοκύπριοι κατεβαίνουν στους δρόμους, επιστρατεύουν τον ακτιβισμό τους και πιέζουν την «κυβέρνηση» μειοψηφίας της τουρκοκυπριακής Δεξιάς για παραιτήσεις «υπουργών» και υποχωρήσεις σε σημαντικά πεδία. Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα παραδίδουν στη «συγκυβέρνηση» τελεσίγραφο και απαιτούν την επιστροφή της χειμερινής ώρας στο βόρειο κομμάτι του νησιού.
Αντιμέτωπος με την εμβάθυνση της κρίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας απευθύνθηκε στην κοινότητά του και ζήτησε να χαμηλώσουν άμεσα οι τόνοι. Κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης, ως συνήθως, αναζητούν ξένο δάκτυλο στις τελευταίες εξελίξεις και ισχυρίζονται ότι οι διαδηλωτές λαμβάνουν εντολές από την ελληνοκυπριακή πλευρά και ξένες πρωτεύουσες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση