ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για την ομιλία Συρίγου, στο μνημόσυνο του Τάσσου

Να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φτάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα είπε ο ακαδημαϊκός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αντιδράσεις φαίνεται να προκάλεσε η ομιλία του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φτάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα.

Για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καλό είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φθάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα, ανέφερε στην ομιλία του στο όγδοο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλος, ο Αγγελος Συρίγος για να προσθέσει τα εξής:

«ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση», ανέφερε, «θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Καυκαλιζόμαστε μήπως πως συνομιλούμε με τους Τ/κ; Μήπως οι Τ/κ κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρούσουμε κατάματα την πραγματικότητα», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου πριν το δημοψήφισμα του 2004 και τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό καθώς, όπως είπε, η Κύπρος περνά τις κρισιμότερες ώρες της μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Η εικόνα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ακόμη εντελώς καθαρή, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται επί πολλών θεμάτων, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για κρίσιμα ζητήματα με σοβαρότερα ίσως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Έλληνας καθηγητής ανέφερε ότι θα είναι βαρύ για δεύτερη φορά να καταψηφισθεί ένα σχέδιο λύσεως, “όπως είναι βέβαιον ότι θα γίνει. Πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία πιο πριν”.

Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, θα φανεί η διπλωματική δεινότητα Κύπρου και Ελλάδος και μίλησε για διεθνείς πιέσεις που ήδη ασκούνται προς την ε/κ πλευρά, υπενθύμισε δηλώσεις του τέως Προέδρου και του Πέτρου Μολυβιάτη ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες, για την σημασία της ενότητας του εσωτερικού μετώπου και ευχήθηκε «οι παρακαταθήκες ενός ιστορικού ηγέτη όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος να σας καθοδηγήσουν σε αυτή την αναμέτρηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομιλία του κ. Συρίγου αναδημοσιεύθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης χαρακτήρισε εθνικά επικίνδυνη τη θέση ότι ίσως ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία να είναι η ευκαιρία που θα φέρει την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί των Τ/Κ, προσθέτοντας πως είναι κρίμα να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις.

Η απάντηση ήταν άμεση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ Άθω Αντωνιάδη. Ως ανάξιες σχολιασμού χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου ο κ. Αντωνιάδης, ωστόσο δεν παρέλειψε πάραυτα να αναλύσει τη σκέψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ.
Μετά τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τρία είναι τα σενάρια:

1. Ο κ. Νεοφύτου αδυνατεί να κατανοήσει ή έστω να αντιληφθεί το λόγο ενός πανεπιστημιακού.

2. Ο κ. Νεοφύτου διαστρέβλωσε συνειδητά μία ομιλία η οποία δεν του άρεσε, προφανώς επειδή η συγκεκριμένη ομιλία επέκρινε την Τουρκία και απέρριπτε τους τουρκικούς όρους.

3. Ισχύουν και τα δύο πιο πάνω.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση