ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαξιφισμοί ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και στη μέση ο Συρίγος

Αδυναμία κατανόησης λέει το ΔΗΚΟ, εθνικά επικίνδυνες θέσεις λέει ο ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνέχεια στον καυγά παρουσιάζεται μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ σε ο,τι αφορά το κυπριακό και το ενδεχόμενο προσάρτησης. Αφορμή για έντονο διαξιφισμό μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ υπήρξε η ομιλία του Έλληνα ακαδημαϊκού Άγγελου Συρίγου στο μνημόσυνο του αείμνηστου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Μιλώντας για το ζήτημα προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, ο Άγγελος Συρίγος το θεώρησε απομακρυσμένο, ωστόσο επεσήμανε τα εξής:

«Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση», ανέφερε, «θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Καυκαλιζόμαστε μήπως πως συνομιλούμε με τους Τ/κ; Μήπως οι Τ/κ κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρούσουμε κατάματα την πραγματικότητα», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.

Η ομιλία του κ. Συρίγου η οποία αναδημοσιεύθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, προκάλεσε την αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης χαρακτήρισε εθνικά επικίνδυνη τη θέση ότι ίσως ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία να είναι η ευκαιρία που θα φέρει την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί των Τ/Κ, προσθέτοντας πως είναι κρίμα να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις.
Ως ανάξιες σχολιασμού χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου ο κ. Αντωνιάδης, χωρίς να παραλείψει πάραυτα να αναλύσει τη σκέψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Μετά τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τρία είναι τα σενάρια:

1. Ο κ. Νεοφύτου αδυνατεί να κατανοήσει ή έστω να αντιληφθεί το λόγο ενός πανεπιστημιακού.

2. Ο κ. Νεοφύτου διαστρέβλωσε συνειδητά μία ομιλία η οποία δεν του άρεσε, προφανώς επειδή η συγκεκριμένη ομιλία επέκρινε την Τουρκία και απέρριπτε τους τουρκικούς όρους.

3. Ισχύουν και τα δύο πιο πάνω.

Για υιοθέτηση της προσέγγισης περί προσαρτήσεως των κατεχομένων από το ΔΗΚΟ έκανε λόγο σε συνέχεια ο ΔΗΣΥ. « Προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει από το επίμαχο σημείο, που ήταν μια ιδέα αποδραματοποίησης ή και εξοικείωσης με το ενδεχόμενο προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, επικρίνει τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι δεν μπόρεσε να κατανοήσει ή/και διαστρέβλωσε την ομιλία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζοντας πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου «έσπευσε να επισημάνει την προσπάθεια να απενοχοποιηθεί το ενδεχόμενο προσάρτησης».

«Το ανησυχητικό είναι ότι το ΔΗΚΟ φαίνεται να υιοθετεί αυτή την προσέγγιση και να θεωρεί ότι αν τα κατεχόμενα γίνουν μόνιμα τουρκικό έδαφος θα έχουμε και... όφελος να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, όπως αναφέρθηκε στην ομιλία» αναφέρεται στην ανακοίνωση για να προστεθεί ως εθνικά επικίνδυνη η ιδέα «όχι μόνο εξοικειωνόμαστε με την κατοχή, αλλά θεωρούμε και τη μόνιμη προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία σχεδόν αδιάφορη».
.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση