ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Είδε Μογκερίνι, Σταινμάγιερ, Ντούνκαν και Ερό ο Κασουλίδης

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας, συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό

ΚΥΠΕ

Διαδοχικές συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερινί, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάιμάγιερ και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Άλαν Ντάνκαν, και με βασικό αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο είχε ως θέμα την ανασκόπηση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής, την κατάσταση στη Συρία και τη μεταναστευτική για τα οποία και ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε.

Σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου ανέφερε ότι παρόλο που η Αφρική αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, εντούτοις δεν παύει να είναι μια ήπειρος με απεριόριστες δυνατότητες. Αφού σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά παραδείγματα χωρών όπου λειτουργεί το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, ο Ι.Κασουλίδης τόνισε ότι οι λαοί της Αφρικής έχουν αποδείξει, όπως είδαμε και πρόσφατα στην περίπτωση της Γκάμπιας, ότι έχουν βούληση να αντισταθούν σε δικτατορικά καθεστώτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία στήριξης του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, παράγοντες που, όπως είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την επίτευξη του στόχου για οικονομική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στους διάφορους τομείς που θα μπορούσε η ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, ο Υπουργός επεσήμανε ότι το εύρος της συνεργασίας δεν πρέπει να καλύπτει μόνον τους τομείς που μας ενδιαφέρουν άμεσα ως Ένωση, όπως είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση. Πρέπει να εμπλακούμε σε ένα ειλικρινή διάλογο με τους εταίρους μας στην Αφρική, δίδοντας έμφαση σε βασικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η στήριξη της νεολαίας και τα δικαιώματα των γυναικών, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνεργασία ΕΕ-Αφρικής πρέπει να είναι μια σχέση μεταξύ ίσων που να αξιοποιεί πλήρως περιφερειακούς παράγοντες όπως η Αφρικανική Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε, εκ μέρους της Κύπρου, τη Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας της ΕΕ και των κρατών μελών της με την Κούβα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων με την εν λόγω χώρα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών, υπέγραψε τη Συμφωνία για τη Σύσταση του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Κολομβία, στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου Καλντερόν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση