ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με το κυπριακό υπό μάλης, ο Τσίπρας στη Μέρκελ

Η ενεργή εμπλοκή της Γερμανίας, και τα μηνύματα ενόψει Γενεύης

Με το κυπριακό ψηλά στην ατζέντα του, αναμένεται να συναντηθεί την προσεχή Παρασκευή, όπως επισημοποιήθηκε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία, όπως έχει ήδη μεταδώσει η «Κ» δραστηριοποιείται ενεργά στο Κυπριακό, όπως διακήρυξε σε όλους τους τόνους την περασμένη βδομάδα, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Όπως εξήγησε αρμόδια διπλωματική πηγή, η δήλωση Σταϊνμάγερ στην «Κ» στο πλαίσιο της συνέντευξης της περασμένης Κυριακής , ότι «εμείς οι Γερμανοί δραστηριοποιούμαστε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της επίτευξης μιας συμφωνίας στην περίπτωση της Κύπρου, ειδικά εφόσον ζήσαμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία της επανένωσης της Γερμανίας» δεν ήταν απλώς διακηρυκτική. Το Βερολίνο κινήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μετά το ναυάγιο του Μον Πελερέν ώστε το Εδαφικό να μην αποτελέσει περαιτέρω εμπόδιο στη διαδικασία. Μάλιστα, η ίδια πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει συνεννόηση για ποσοστό εδάφους μεταξύ 28,6%- 29%, με την επιστροφή προσφύγων να ξεπερνά τις 80.000 και ακτο- γραμμές στο 50-50 για την κάθε συνιστώσα πολιτεία. Η ίδια πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, η κ. Μέρκελ θα είναι στ ακουστικό ανά πάσα στιγμή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια της Γερμανίας ώστε να επιτευχθεί η επίλυσή του κυπριακού με άξονα και τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας αλλά και αυτές της Άγκυρας με την ΕΕ. Για την ώρα, οι τελευταίες χαρακτηρίζονται από την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την άρνηση της ΕΕ να καταργήσει τη βίζα για τούρκους πολίτες αν προηγουμένως η Τουρκία δεν εφαρμόσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε.

Στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας

Μετά την ολιγόωρη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη Λευκωσία, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε τη στήριξή του για τις συνομιλίες στο κυπριακό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εβρισκόμενος στο Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον κ. Ολάντ, αναμένεται να φέρει και εκείνος το κυπριακό στην πρώτη γραμμή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του, αναμένεται στις 15 και 16 του μήνα να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής και τους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις όταν παράλληλα προετοιμάζεται η συνάντηση Τσίπρα-Ερτογάν.
Μείζον θέμα που παραμένει ανοιχτό με όλες τις προαναφερθείσες συναντήσεις, είναι η συμμετοχή των μόνιμων μελών του ΣΑ στη Γενεύη. Την ίδια ώρα από τα κατεχόμενα, επιμένουν σε όλους τους τόνους, πως η διάσκεψη θα είναι πενταμερής. Το ίδιο επανέλαβε πρόσφατα και ο Εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.

ΑΚΕΛ: Να επικεντρωθούμε στο από εδώ και πέρα

Ο Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε νωρίτερα με ανακοίνωσή του, αναφορικά με τη διαδικασία των συνομιλιών από εδώ και πέρα όπως είπε, εφόσον «αντί να συζητούμε για το τι προηγήθηκε, το τι έγινε και δεν έγινε, θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πώς αξιοποιούμε την διαδικασία για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο και την ίδια ώρα πώς αντιμετωπίζουμε πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτήν».

Πρόσθεσε δε πως ως ΑΚΕΛ επιδίωξη είναι «να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό η οποία να πληροί τις προδιαγραφές που έχουμε όλοι προδιαγράψει σε ομόφωνες αποφάσεις. Την ίδια ώρα πρέπει να δοθεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα στους πολίτες ούτως ώστε να ενημερωθούν για την λύση και να αποφασίσουν εάν την υιοθετούν ή όχι στα χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν. Τούτη η ώρα, όμως, εκείνο που χρειάζεται είναι δουλεία, διαπραγμάτευση και προσπάθεια έτσι που η όλη διαδικασία να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση που εμείς θα θέλαμε».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση