ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

Αναστασιάδης και Τσίπρας θα συναντηθούν την Τετάρτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κρίσιμο διήμερο για μεγάλο μέρος της ελληνικής ατζέντας για την εξωτερική πολιτική είναι αυτό που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με την καθιερωμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και συνεχίζεται αύριο με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα και το κλίμα της πρώτης συνάντησής του μετά το «ναυάγιο» του Μον Πελερέν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, θα προηγηθεί η συνάντηση των δύο βασικών διαπραγματευτών και στενών συνεργατών των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Σημειώνεται ότι και οι δύο ηγέτες συναντούν κάποια κριτική στο εσωτερικό, ωστόσο ο κ. Ακιντζί έχει πλέον πάρα πολύ σοβαρά ενδοκομματικά προβλήματα, καθώς το κόμμα του αντιμετωπίζει σοβαρή πιθανότητα διάσπασης.

Στο πλαίσιο των επαφών για το Κυπριακό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ακόμη παραμένει άγνωστη η ημερομηνία συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει τεθεί από την Αθήνα ως προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι επαφές είναι καλές (ο κ. Κοτζιάς ήδη συναντήθηκε με τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα), παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες ημέρες σημαδεύτηκαν από δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μια άλλη πτυχή των σχέσεων με την Τουρκία αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο ασχολείται με ζητήματα διεύρυνσης. Η Αυστρία αντιτίθεται πλέον σθεναρά στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ζητώντας τη διακοπή τους. Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι η πολύ κάθετη στάση της Αυστρίας, πιθανώς να οδηγήσει ακόμη και στη μη υιοθέτηση συμπερασμάτων για την πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας λίγη ακόμη ένταση στην ήδη υφιστάμενη ρητορική υψηλών τόνων από την Αγκυρα προς τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα έχει καταθέσει τις απόψεις της για την πορεία όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Αλβανίας, η Αθήνα έχει ζητήσει ρητή και απόλυτη κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και την εκπλήρωση πολύ αυστηρών προϋποθέσεων αναφορικά με τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης του εγκλήματος. Κρίνεται, επίσης, ο φάκελος της ΠΓΔΜ, για την οποία, επίσης, υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα, κυρίως λόγω του πολύ οριακού εκλογικού αποτελέσματος που ενδεχομένως επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση