ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενόχλησαν το ΔΗΚΟ, οι «εξ Ελλάδος επισκέπτες» του Προέδρου

Λάβρος κατά των τοποθετήσεων Συρίγου υπήρξε σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεικτική απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς όλους τους «επισκέπτες εξ Ελλάδος» που κάνουν λόγο περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία κατά τη συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ λέγοντας πως δεν είναι το δικό τους χωριό υπό κατοχή.

«Πατριωτισμοί καθέδρας»

«Αυτή η αποσπασματική κινδυνολογία ιδιαίτερα η διαστρέβλωση για να δημιουργήσεις αρνητικές εικόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος για να προσθέσει πως « δε μπορώ να ακούω παραδείγματος χάριν από επισκέπτες πατριώτες ότι η ενσωμάτωση τάχατες θα μας φέρει απευθείας σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Δε γνωρίζω αν το έλεγε οποιοσδήποτε άλλος, αν δεν αποκαλείτο με πολλά επίθετα, αν υιοθετούντο ανάλογες απόψεις και θέλω ένα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο να συνειδητοποιήσουν –δε μιλώ για την υπεύθυνη κυβέρνηση προς θεού- ότι δεν είναι το δικό τους χωριό η δική τους κωμόπολη η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει γι αυτό τον πατριωτισμό μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται αλλά στο τέλος το κόστος εκείνοι που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός ελληνισμός. Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα με το να ισχυρίζονται ή να προβάλλουν αυτό που θέλω να ακούσω είτε από εκείνους είτε από δω, που προβάλλουν ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, να μας πουν τι είναι αυτή η στρατηγική; Η στρατιωτική επιλογή; Ο διάλογος; Στη βάση ποιού; Πώς μπορεί να αλλοιώσεις τετελεσμένα μετά από 42 χρόνια χωρίς τη χρήση βίας» ανάφερε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΑΚΕΛ: Συμβουλάτορες καθ έδρας

Την ίδια στάση κράτησε και το ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο για καθ έδρας συμβουλάτορες και πως οι προσεγγίσεις περί αλλαγής στρατηγικής ουδέποτε βοήθησαν και υποδεικνύοντας παράλληλα πως την ευθύνη για τη σωστή διαχείριση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων έχει ο Πρόεδρος.
«Τέτοιες πολιτικές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν, γιατί οδήγησαν σε αδιέξοδα, σε επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σε νέα τετελεσμένα, όπως έγινε το 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ή το 1997, όταν η τουρκική πλευρά άλλαξε την επίσημη θέση της υποστηρίζοντας συνομοσπονδία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
«Αυτό το ιστορικό δίδαγμα είναι και σήμερα επίκαιρο. Σήμερα, που διάφοροι έρχονται από καθέδρας να «συμβουλεύσουν» διάφορα. Είτε να τερματίσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είτε να υποτιμήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν. Κίνδυνοι από τη διχοτόμηση, από τη μη λύση, από μια κακή λύση ή όπως ακούσαμε εσχάτως, την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία» ανέφερε ο κ. Στεφάνου υπογραμμίζοντας πως το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
« Ενώπιον μας βρίσκεται μια διαδικασία την οποία συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ευθύνη του Προέδρου να διαχειριστεί ορθά τη διαδικασία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που αυτή παρέχει και από την άλλη, να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που υπάρχουν. Ο Πρόεδρος οφείλει να χειριστεί τα ζητήματα με συνέπεια στις αρχές λύσης και από την άλλη, να επιδεικνύει τον απαραίτητο ρεαλισμό. Αυτή η καθοριστικής σημασίας ευθύνη είναι δική του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 


Νικόλας: Τους φταίμε όλοι, αλλά η Τουρκία θέλει λύση

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΔΗΚΟ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλος να δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Τους φταίει ο Κοτζιάς, τους φταίει ο Συρίγος, τους φταίμε εμείς, αλλά ο Ερντογάν που επιμένει στις εγγυήσεις και στον στρατό, θέλει λύση».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X