ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κλίμα αδιαφορίας δίνουν τη μάχη τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Οι άξονες της πολιτικής τους, τα προεκλογικά συνθήματα και το διακύβευμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί σε λίγα εικοσιτετράωρα να διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές, ωστόσο τίποτα δεν θυμίζει προεκλογικό σκηνικό. Πολίτες, ΜΜΕ αλλά και κόμματα μένουν παγερά αδιάφορα μπροστά στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής καθώς αυτές έχουν επισκιαστεί πλήρως από τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό. Παρά το γενικότερο κλίμα αδιαφορίας, οι υποψήφιοι για τη δημαρχία βρίσκονται λίγο πολύ μόνοι σε θέση αναδιάταξης με τον καθένα να περνά το δικό του προεκλογικό μήνυμα για τις επικείμενες εκλογές. Άλλοι διεκδικούν τη δημαρχία με μήνυμα την αλλαγή, άλλοι επαναδιεκδικούν για σταθερή προοπτική, ενώ από το κάδρο δεν λείπουν και οι προεκλογικές επιθέσεις αλλήλων. Το ζήτημα που μένει αναπάντητο είναι ποιο θα είναι το ποσοστό αποχής το οποίο επηρεάζει άμεσα και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία επέλεξαν –είτε εκούσια είτε ακούσια- να μείνουν μέχρι και σήμερα εκτός της προεκλογικής διαδικασίας.

Το ντέρμπι της Λεμεσού

Το ενδιαφέρον των εκλογών επικεντρώθηκε από νωρίς παραλιακά, τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λάρνακα. Στη Λεμεσό, είναι ίσως η μόνη προεκλογική μάχη με πολιτική χροιά, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για τα κόμματα και τις επιλογές τους που έχουν κάνει στη συμπρωτεύουσα. Η εκλογή του Ανδρέα Χρίστου θεωρήθηκε στην αρχή από πολλούς ως δεδομένη για τρεις λόγους: τη στήριξη που τύγχανε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, το ότι θεωρείται ένας πετυχημένος δήμαρχος στις συνειδήσεις των πολιτών και το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του ανθυποψηφίου του Νίκου Νικολαΐδη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και εντός του ΔΗΣΥ. Η κατάσταση ωστόσο φαίνεται να μετατρέπεται σε ντέρμπι με τη Λεμεσό να αποτελεί τη μάχη των μαχών.

Ο Νίκος Νικολαΐδης από το συμβατικό και εν πολλοίς θετικό προς τον Ανδρέα Χρίστου προεκλογικό μήνυμα, «παίρνουμε τη σκυτάλη» κλιμάκωσε την προεκλογική του με το «10 χρόνια φτιάξαμε τη βιτρίνα, ας δούμε τώρα την ουσία». Μία προεκλογική η οποία εντάθηκε με κύριους άξονες τις «παραμελημένες συνοικίες», την «κακοδιοίκηση» του δήμου και την αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Δεν είναι τυχαίο πως με αντικείμενο την έκθεση του γενικού ελεγκτή και τις υπόνοιες περί σύγκρουσης συμφερόντων του δημάρχου ο Νίκος Νικολαΐδης κλιμάκωσε την προεκλογική του και κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τον αδιάφορο μέχρι τότε ΔΗΣΥ. Ο Ανδρέας Χρίστου από την άλλη επέλεξε το προεκλογικό σύνθημα η «Λεμεσός πιο ψηλά», αρνούμενος να μπει σε μία έντονη διαμάχη με τον Νίκο Νικολαΐδη και προβάλλοντας τα όσα έγιναν επί δικής του θητείας. Θέση συνήγορου του Ανδρέα Χρίστου ανέλαβε το ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κατήγγειλε τον Νίκο Νικολαΐδη πως έριξε χαμηλά τον πήχη.

Κοσμοσυρροή σε Λάρνακα

Είναι η πόλη στην οποία υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων, με τον αριθμό να αγγίζει τους έξι. Ο ΔΗΣΥ μετά και τη σκιά Λουρουτζιάτη επέλεξε την υποψηφιότητα του ΔΗΚΟϊκού Αλέξη Μιχαηλίδη, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε τελικώς να τύχει στήριξης από το ίδιο του το κόμμα. Ο ίδιος, με το προεκλογικό «Η Λάρνακα Μπροστά», παράφραση του δηκοϊκού προεκλογικού συνθήματος «Η Κύπρος μπροστά», βγαίνει δυναμικά πυροβολώντας κυρίως τον δημαρχεύοντα και υποψήφιο για τη δημαρχία Πέτρο Χριστοδούλου για ανεπάρκεια και έλλειψη έργων. Ο Πέτρος Χριστοδούλου, με τη σειρά του, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει πολιτικούς πόντους μετά και την ανάληψη καθηκόντων δημαρχεύοντος, επιστρέφει τα πυρά κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Με το σύνθημα «Πάνω από όλα τα κόμματα η Λάρνακα. Ένας από μας, για όλους εμάς» φιλοδοξεί να κερδίσει τους ανένταχτους πολίτες οι οποίοι μετά και από το σκάνδαλο Λουρουτζιάτη φαίνεται να έχουν απογοητευτεί. Ο Ανδρέας Βύρας, από την πλευρά του, ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, αρνείται τον όρο του ανεξάρτητου υποψηφίου, δίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα διαφάνειας και κινείται με το σύνθημα «Νέα Αρχή- Νέα Πόλη». Τόσο ο Ανδρέας Βύρας όσο και ο Πέτρος Χριστοδούλου θα πρέπει να απαντήσουν ωστόσο στις επικρίσεις που δέχονται από τον Αλέξη Μιχαηλίδη, ο οποίος «δράττοντας την ευκαιρία» καταψήφισης του κονδυλίου για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, στρέφει τα πυρά του προς τους δύο ανθυποψήφιούς του.

Πάθος στην Πάφο

Σκληρή αντιπαράθεση φαίνεται να επικρατεί και στην Πάφο, με Φαίδωνα Φαίδωνος και Άκη Χρυσόμηλο να ανταλλάσουν πυρά. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος, με συνθήματα «Μαζί για την Πάφο που μας αξίζει» και «Με πάθος για την Πάφο», φιλοδοξεί να φέρει μαζί του όλους τους δημότες ανεξαρτήτως κομμάτων, αξιοποιώντας το κύριο χαρτί που τον οδήγησε στη δημαρχία, αυτό της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής. Δεν παραλείπει βέβαια να αφήσει αιχμές προς την υποψηφιότητα του Άκη Χρυσόμηλου πως εκπροσωπεί το κατεστημένο και πως η υποψηφιότητά του θα πάρει την Πάφο, πίσω. Ο κ. Χρυσόμηλος, με το σύνθημα ο «Δήμος στους δημότες», αντιστρέφει τα πυρά προς τον Φαίδωνα Φαίδωνος κατηγορώντας τον για αλαζονεία «που τον μετέτρεψε σε έναν αυταρχικό δήμαρχο που αρνείται να ακούσει, αρνείται τη συλλογικότητα».

Η μάχη της πρωτεύουσας

Με το σύνθημα «περήφανη Λευκωσία» προχωρά ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος έχοντας στη φαρέτρα του την απόκτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την τακτοποίηση των οικονομικών του δήμου αλλά και την ανάπλαση της παλιάς Λευκωσίας και Μακαρίου, διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή για δεύτερη και τελευταία θητεία. Ο ακαδημαϊκός και υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Παναγιώτης Σταυρινίδης, δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θέση του για το Κυπριακό και κάνει λόγο για την ανάγκη πρακτικής εφαρμογής της λύσης που θα έρθει όπως επίσης και προετοιμασία της κοινωνίας.

Με το σύνθημα «μία Λευκωσία» τονίζει την επιθυμία για την επανένωση της πρωτεύουσας αλλά και για τον τερματισμό της Λευκωσίας δύο και περισσότερων ταχυτήτων. Ο ίδιος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις ακριτικές περιοχές. Σημείο αντιπαράθεσης των δύο η πλατεία Ελευθερίας, με τον Παναγιώτη Σταυρινίδη να κάνει λόγο για ανάγκη επούλωσης αυτής της πληγής και τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να υπενθυμίζει πως το έργο προκηρύχθηκε επί Ελένης Μαύρου, με τον ίδιο να καλείται να χειριστεί ένα πολύπλοκο συμβόλαιο. Ξεκαθαρίζει πάντως πως βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης, με την Πλατεία Ελευθερίας να αποτελεί το 2017, το στολίδι της πρωτεύουσας.

Στρόβολος και Έγκωμη στη μάχη

Οι υποψήφιοι σε Στρόβολο και Έγκωμη έχουν μπει δυναμικά στη μάχη, με τον καθένα να δίνει το δικό του προεκλογικό μήνυμα. Τόσο στον Στρόβολο όσο και στην Έγκωμη οι νυν δήμαρχοι Λάζαρος Σαββίδης και Ζαχαρίας Κυριάκου, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ επαναδιεκδικούν έχοντας στη φαρέτρα τους το νοικοκύρεμα των δήμων τους. Το ζήτημα είναι πως τόσο στη μία περίπτωση όσο και στην άλλη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες του ΔΗΣΥ. Ο Φοίβος Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΔΗΣΥ, διεκδικεί με τη στήριξη ΔΗΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών, με το προεκλογικό σύνθημα «Στην Έγκωμη αξίζουμε περισσότερα». Στον Στρόβολο, το συναγερμικό στέλεχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, φαίνεται να αποκτά τη δική του δυναμική και να διεκδικεί με το προεκλογικό σύνθημα «μαζί φέρνουμε αέρα ανανέωσης στον Στρόβολο».

Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δύο ανθυποψήφιοι, Στέλλα Μισιαούλη του ΑΚΕΛ και Χρίστος Τσίγκης του ΔΗΚΟ επικρίνουν τον νυν δήμαρχο ως αποξενωμένο από τους δημότες. Η Στέλλα Μισιαούλη, έχοντας πίσω της τον ενωμένο μηχανισμό του ΑΚΕΛ, διεκδικεί με το προεκλογικό σύνθημα «δυναμικά και ανθρώπινα για τον Στρόβολο που θέλουμε». Η ίδια φαίνεται να δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις συνοικίες του Στροβόλου αλλά και στον τερματισμό ενός απρόσωπου γραφειοκρατικού δημαρχείου. Ο Χρίστος Τσίγκης από την πλευρά του προχωρά με το «με τον Στρόβολο δεν παίζουμε» και με το «νέος δήμαρχος, καλύτερος Στρόβολος» δίδοντας έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Στροβόλου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση