ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαραθώνια διαβούλευση Τσίπρα - Αναστασιάδη για εγγυήσεις

Στην παρουσία των ΥπΕΞ Ελλάδας - Κύπρου ο συντονισμός εν όψη Γενεύης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher`s των Βρυξελλών. Η συνάντηση ξεκίνησε τελικά στις 19:57 τοπική ώρα και έληξε στις 22:35. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός αποχώρησαν, για να συνεχίσουν το διάλογο σε κοινό δείπνο.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας. Ο συντονισμός των δύο πλευρών αφορά κυρίως το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική πλευρά σε σχέση με τα δύο ζητήματα.

"Είμαστε στην ίδια γραμμή απόλυτα ταυτισμένοι και συνεχίζουμε το διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι αύριο θα ενημερώσει και το ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση", σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι "είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας".

Ο Πρόεδρος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο περιθώριο των Συνόδων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. Σκοπός να ενημερώσει τους αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα θέματα, το Μεταναστευτικό, η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ζητήματα που αφορούν το Brexit, και το Συριακό.

Νωρίτερα, συνάντηση με την Αμερικανή Πρέσβειρα στην Κύπρο, Καθλίν Αν Ντόχερτι είχε στα κατεχόμενα την Τετάρτη ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις για το περιεχόμενο της συζήτησης. Την ίδια ώρα, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συναντήθηκαν στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων όπου με το πέρας της συνάντησης ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της οικονομίας, κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση