ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξελίξεις από ΕΕ για κυπριακό, στον ορίζοντα

Αναστασιάδης- Μητσοτάκης: Ενημέρωση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για αύριο Παρασκευή, στις 11:00, στην έδρα της Κομισιόν, ορίστηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω βεβαρημένου προγράμματος του δεύτερου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, το ρόλο της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εν τω μεταξύ ήδη από το πρωί σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους, στα πλαίσια ενημέρωσης για την πορεία του κυπριακού. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κινητικότητα από ΕΕ, ενόψει Γενεύης, κάτι που αναμένεται να διαφανεί τις επόμενες ώρες.

Μητσοτάκης: Παρουσία της Ε.Ε και άλλων κρατών μελών στην πολυμερή διάσκεψη

Μια εκ των οποίων ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θάρρος και το κουράγιο του στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη η πολυμερής διάσκεψη, που προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, να εμπλουτιστεί με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σημαντικών κρατών – μελών της, που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προβληματικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και απορρέουν από τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Δημοσιονομικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, και τον Πρόεδρο του National Coalition Party της Φιλανδίας, Πέτερι Όρπο.

Επίσης, πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για την τακτική και την επιχειρηματολογία με στόχο να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος λήφθηκαν στη χθεσινοβραδινή μακρά συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αρχισε η ενημέρωση από τον ΠτΔ στη Σύνοδο Κορυφής

Πρίν από λίγη ώρα άρχισε η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Τούσκ, Πρέμπεν Άαναμ. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ενημέρωση για το Κυπριακό είναι το τρίτο θέμα στο γεύμα εργασίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X