ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πήρε αυτό που ήθελε η Λευκωσία από ΕΕ για Γενεύη

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H EE είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου 2017, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του για την Κύπρο.

«Μετά την ενημέρωση των ευρωπαίων ηγετών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου. Η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σημείο απόλυτα ικανοποιημένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μερκελ.

Οι ίδιες οι πληροφορίες λένε πως η κ. Μερκελ αλλά και ο Ντόναλντ Τουσκ είναι έτοιμοι να παραβρεθούν στη Γενεύη κατα τη συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε:

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συνολική διευθέτηση. Όπως θα γνωρίζετε στις 9, 10 και 11 θα μεταφερθούμε στη Γενεύη, ενώ στις 12 η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο θα λάβει χώρα με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και βεβαίως άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που μπορεί να χρειαστούν».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Ευρωπαικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση του ΠτΔ για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, για την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων.

Ειδικότερα στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ένωσης είναι κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό αποτελεί και την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Αύριο το πρωί στις 11 αναμένεται να λάβει χώρα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X