ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Ισως είναι η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού

Η θέληση Αναστασιάδη-Ακιντζί για λύση αντισταθμίζει τις αρνητικές συγκυρίες, ανέφερε

ΚΥΠΕ

Την άποψη πως "αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού", και πως "οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για λύση", παρά το γεγονός ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Α.Τσίπρας, κατά την καταληκτική ενημέρωση προς τον Τύπο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε:

"Νομίζω ότι οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο κυπριακό".

"Το timing", είπε ο Πρωθυπουργός, "η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Διότι έχουμε μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκία ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών".

Σημείωσε όμως ότι "από την άλλη έχουμε μια θετική συγκυρία: τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουνε λύση και να τη θέλουνε ειλικρινά".

"Πιστεύω ότι είναι ίσως μια τελευταία ευκαιρία, δεδομένου ότι σε λίγο, αν περάσει κι άλλη δεκαετία, οι γενιές που θα είναι οι ενεργές γενιές στο νησί, θα είναι γενιές που δεν θα έχουνε αναμνήσεις από την κοινή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και άρα θα αρχίσει να μεγεθύνεται μια αντίληψη που λέει: δε υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν δεδομένα".

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι επιπλέον θεωρεί "ότι είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για ΕΕ να έχει επιτέλους και ένα success story - να έχει μια επιτυχία".

"Γι’ αυτό και ζητήσαμε από την πλευρά τη δική μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα από Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο. Η Κύπρος είναι σήμερα μια χώρα μέλος της ΕΕ. Δεν είναι Τρίτη χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία", είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Και επιπλέον η πιθανή λύση κυπριακού, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή , αλλά και στην κρίσιμη ευρωτουρκική συμφωνία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές", σημείωσε.

"Από την άλλη, με σαφήνεια καταθέσαμε τις κόκκινες γραμμές. Καταθέσαμε με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο εγγυήσεων της δεκαετίας του 60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί", είπε ο Αλέξης Τσίπρας

"Και επιπλέον καταστήσαμε σαφές στην ΕΕ ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα είναι αρνητική μόνο για Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των 27 ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας" εξήγησε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: "Γι' αυτό λοιπόν νομίζω ότι έγινε σαφές και οι 26 πλην ημών, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια θετική διέξοδος και μια βιώσιμη λύση και πιστεύω ότι αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Τώρα αν η Τουρκία, από την άλλη πλευρά εμμείνει στην αδιαλλαξία είναι κάτι που πραγματικά το απευχόμαστε. Θέλουμε να υπάρξει μια διέξοδος και θα το διεκδικήσουμε, θα το παλέψουμε".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X