ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βούτσης: Αδύνατη η λύση του Κυπριακού με στρατεύματα και εγγυήσεις

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης μεταξύ Κύπρου με Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Η ελληνική πλευρά έχει σταθερή θέση πως δεν υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήτριες δυνάμεις, υπογράμμισε αναφερόμενος στο Κυπριακό στο πλαίσιο συνέντευξης για την ολοκλήρωση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι αυτό που «παραμένει ως σοβαρό ζήτημα είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος, στο οποίο έχει λόγο και η Ελλάδα» και προσέθεσε ότι το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» έχει κάποια όρια. «Η συμπαράσταση είναι αυτονόητη, αλλά εδώ χρειάζεται να συζητήσουμε κάποια πράγματα, ήμασταν εγγυήτρια δύναμη, η Κύπρος είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ και άρα θα πρέπει στο θέμα των εγγυήσεων και στα ζητήματα της ασφάλειας να υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης και όχι προσυμφωνίας με την Τουρκία, βεβαίως με πλήρη συμφωνία και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελληνική πλευρά έχει σταθερή θέση πως δεν υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήτριες δυνάμεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι σαφές πως όταν γίνει μια συζήτηση μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ενότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, την ενότητα, την οντότητα, την αυτονομία και την ισοτιμία του νέου κυπριακού κράτους στο πλαίσιο της ΕΕ και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού».

Επεσήμανε ότι είναι καλύτερο αν μπορέσει να υπάρξει μια λύση από το να μην υπάρξει λύση. "Το να μην υπάρχει λύση δεν έδωσε τίποτα τόσα χρόνια, 40 χρόνια μονιμοποιεί καταστάσεις, δεν τις γεφυρώνει, αυξάνει τα προβλήματα και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες μέσα σε μια Τουρκία που ψάχνεται κυριολεκτικά να προχωρήσει ακόμα και σε προσαρτήσεις, σε διχοτομήσεις, πράγμα για μας απευκταίο. Θέλουμε να εργαστούμε για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή, για την οποία το τελευταίο διάστημα δουλεύει συνεχώς ο Πρωθυπουργός, σε αυτήν κινείται και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση