ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακάμπτει το ΑΚΕΛ, οριακά ο ΔΗΣΥ, ηττημένη η συμμαχία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ

H νίκη στη Λεμεσό δικαίωσε τον Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές να στερείτο πολιτικού μηνύματος διακυβεύματος, αντιπαραθέσεων και να πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τους πολίτες με την προσέλευση να φτάνει μόλις το 62,3%, ωστόσο, η κάλπη είχε ανατροπές, εκπλήξεις και πολιτικά μηνύματα που αναπόφευκτα επηρεάζουν τις πολιτικές δυνάμεις. Το ΑΚΕΛ μπορεί να έχασε το προπύργιό του, τον Δήμο Λεμεσού, ωστόσο κέρδισε από τους μηδέν, τέσσερις δήμους στη Λευκωσία, τον Δήμο Λάρνακας, επιστρέφοντας ξανά στο παιχνίδι. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να πόνταρε σε λάθος άλογα, καθώς ο αντάρτης του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαχαραλάμπους κέρδισε τον μεγαλύτερο δήμο της Λευκωσίας, τον Στρόβολο, αφήνοντας τρίτο τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ Λάζαρο Σαββίδη, ενώ και στην Έγκωμη παίχτηκε μέχρι τέλους ένα θρίλερ μεταξύ του κομματικού Ζαχαρία Κυριάκου και του αντάρτη Φοίβου Ζαχαριάδη. Κέρδισε, ωστόσο, στο τσακ τον πλήρη διασυρμό με την επεισοδιακή επικράτηση του Νίκου Νικολαΐδη. Μεγάλοι χαμένοι της εκλογικής αναμέτρησης η συμμαχία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος επιμένοντας στην υποψηφιότητα Χρίστου και αποκηρύσσοντας το στέλεχός του Νίκο Νικολαΐδη, έχασε στην ουσία τον μεγάλο δήμο.

Επιστρέφει το ΑΚΕΛ;
«Το κόμμα ανακάμπτει» είπε σε δηλώσεις του ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά και από τα εκλογικά αποτελέσματα, καθώς, όπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ κατάφερε να εκλέξει 10 κομματικούς δημάρχους και άλλους 4 που στήριξε. Πράγματι το ΑΚΕΛ κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι μετά την πανωλεθρία των δημοτικών εκλογών του 2011 και τις βουλευτικές εκλογές του 2016, παίρνοντας στη Λευκωσία ποσοστό τις τάξεως του 29% από το 22% που είχε λάβει τον περασμένο Μάη. Το κόμμα της Αριστεράς κατάφερε να εκλέξει τέσσερις δικούς του δημάρχους στην επαρχία Λευκωσίας, από τη στιγμή που δεν είχε ούτε και έναν. Τη Φωτούλα Χατζηπαπά στη Λακατάμια, τον Νεόφυτο Παπαλαζάρου στο Γέρι, τον Σταύρο Μιχαήλ στο Τσέρι και τον Βίκτωρα Χατζηαβράαμ στη Μόρφου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως παίχτηκε ένα μεγάλο ντέρμπι στον Δήμο Στροβόλου μεταξύ Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και Στέλλας Μισιαούλη με τον πρώτο να εκλέγεται με μικρή διαφορά από την πρώην βουλευτή. Νικητής βγαίνει το ΑΚΕΛ και στη Λάρνακα όπου με τον κομματικό του υποψήφιο Ανδρέα Βύρα επανάκτησε την πόλη του Ζήνωνα. Πλήγμα θεωρείται αναπόφευκτα η απώλεια του δήμου Λεμεσού, όπου με 9 ψήφους, ο Ανδρέας Χρίστου –υποψηφιότητα για την οποία επέμεναν τα τρία κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ– έχασε τη δημαρχία από τον Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος στηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους.

Πάντως, και το αποτέλεσμα στον Δήμο Λευκωσίας δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά από το ΑΚΕΛ, καθώς ο «άγνωστος» Παναγιώτης Σταυρινίδης πήρε το αξιοπρεπές για τα δεδομένα, 31,14%.

Σώθηκε την υστάτη ο ΔΗΣΥ

Το θρίλερ στη Λεμεσό και η νίκη Νικολαιδη έδωσε επικοινωνιακο αέρα στον ΔΗΣΥ καλυπτοντας εν μέρει τις απώλειες σε Λευκωσία και Λάρνακα. Δεν είναι τυχαίο που το κόμμα έχασε σε Λευκωσία τους δήμους Τσερίου Γερίου και Λακατάμιας από το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Κέρδισε ωστόσο μόνο τον δήμο Αγλαντζιάς σε ένα μεγάλο ντέρμπι Πετρίδη Κόρτα (με συμμαχία της τριμερους). Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε πιστέψει στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ και τη στήριξε μέχρι τέλους παρά τις αποστασίες και τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα αναμφίβολα δικαιώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την κίνησή του, καθώς κατάφερε να σπάσει το προπύργιο του ΑΚΕΛ. Η νίκη Νικολαΐδη είναι η μόνη που λαμβάνει προεδρική χροιά, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο ΔΗΣΥ, και κατ’ επέκταση ο Νίκος Αναστασιάδης, «κλειδώνει» τους μετριοπαθείς του ενδιάμεσου χώρου για το 2018, εάν και εφόσον υπάρξει τελικώς εκλογική αναμέτρηση.

Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί και για τον δήμο Λάρνακας όπου παρά την ευκαιρία που δόθηκε στον ΔΗΣΥ με το κεφάλαιο του κονδυλίου για το λιμάνι Λάρνακας, ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ βγήκε τρίτος και καταϊδρωμένος. Σοβαρές απώλειες καταγράφει το κυβερνών κόμμα στην πρωτεύουσα. Ο ΔΗΣΥ, με την επιμονή του να στηρίξει τους δημάρχους του 2011 ούτως ώστε να μην εκληφθεί ως αποτυχημένη η θητεία τους είχε αναπόφευκτα σημαντικές απώλειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος παγκυπρίως, αυτός του Στροβόλου. Ο ΔΗΣΥ επέμενε στην υποψηφιότητα Λάζαρου Σαββίδη έναντι του συναγερμικού στελέχους Ανδρέα Παπαχαραλάμπους με αποτέλεσμα ο δεύτερος να κατέλθει ως υπερκομματικός (με τη στήριξη Αλληλεγγύης, Οικολόγων, Συμμαχίας Πολιτών και των νεότερων ηλικιακά συναγερμικών) και να κερδίσει την κούρσα. Αυτή η νίκη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί στον ΔΗΣΥ, καθώς το κόμμα μέχρι και τη μέρα της κάλπης έστελνε μηνύματα συσπείρωσης σε συναγερμικά μέλη να κατέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν τον Λάζαρο Σαββίδη. Η τρίτη θέση που έλαβε ο Λάζαρος Σαββίδης κατέδειξε πως το κόμμα αρνήθηκε να ακούσει το μήνυμα της κοινωνίας. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε και στην Έγκωμη, όπου ο αντάρτης Φοίβος Ζαχαριάδης, με τη στήριξη ΔΗΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών, διεκδικούσε τη δημαρχία από τον Ζαχαρία Κυριάκου. Το ντέρμπι ήταν μεγάλο, με τον νυν δήμαρχο να κερδίζει με μόλις 47 ψήφους. Και στην Έγκωμη τα μηνύματα έπεφταν βροχή, με τον κομματικό μηχανισμό να προειδοποιεί πως ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ είναι ο Ζαχαρίας Κυριάκου και κανένας άλλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας πως αυτές οι εκλογές επισκιάστηκαν από το Κυπριακό και πως δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, καθώς μοναδικός νικητής είναι η τοπική κοινωνία. Μία τοποθέτηση μετρημένη, χωρίς να μπει στην ουσία των αποτελεσμάτων και σε παραδοχές, είτε θετικές είτε αρνητικές για το κόμμα.

Απέτυχε το τεστ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ
ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προσπάθησαν να βγουν ενωμένοι στις δημοτικές εκλογές, κάνοντας εν πολλοίς μία πρόβα τζενεράλε για τις επόμενες πολιτικές τους κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους 39 δήμους συμπορεύθηκαν στους 23. Το αποτέλεσμα ωστόσο καταδεικνύει ως αποτυχία αυτή την απόπειρά τους. Άλλωστε ο Χρίστος Τσίγκης στον Δήμο Στροβόλου, ο Γιάννη Πιερίδης στον Δήμο Λακατάμιας, είχαν λάβει χαμηλά ποσοστά. Το ΔΗΚΟ, ωστόσο, κατάφερε να εκλέξει τη Ρίτα Κωμοδίκη στην Κερύνεια, να επανεκλέξει τον Δώρο Αντωνίου στη Μέσα Γειτονιά και τον Μαρίνο Κυριάκου στην Πέγεια.

Η ΕΔΕΚ από την άλλη κατάφερε να εκλέξει δύο δημάρχους από ένα που είχε: τον Σοφοκλή Σοφοκλέους στα Λεύκαρα και στον Καραβά τον Νίκο Χατζηστεφάνου, ωστόσο καταγράφεται ως ηττημένος της εκλογικής μάχης εξαιτίας της στάσης που τήρησε στον δήμο Λεμεσού. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποκήρυξε την υποψηφιότητα του στελέχους του Νίκου Νικολαΐδη και σύμφωνα με κομματικές πηγές πίεζε μέχρι και την υστάτη τον Ανδρέα Χρίστου για να κατεβεί στο ψηφοδέλτιο. Δεν είναι τυχαίο που ανήμερα των εκλογών έστελνε μήνυμα μέσω twitter ξεκαθαρίζοντας προς τους ΕΔΕΚίτες πως θα πρέπει να στηρίξουν Ανδρέα Χρίστου. Βλέποντας τα εσωκομματικά, έχασε συνεπώς τη μεγάλη εικόνα και κατ' επέκταση τον Δήμο Λεμεσού ο οποίος διαφορετικώς εχόντων των πραγμάτων, θα άνηκε αυτή τη στιγμή στην ΕΔΕΚ.

Με δεδομένο πάντως πως οι δημοτικές εκλογές επισκιάστηκαν από το Κυπριακό, η πρώτη ανάγνωση λέει πως η αδυναμία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να εκλέξουν δημάρχους, ίσως να έγκειται και στη στάση που ακολουθούν στο Κυπριακό.

Χαμένη και η τριμερής
Χαμένη πάντως θεωρείται και η τριμερής ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, καθώς στους μεγάλους δήμους απέτυχαν να εκλέξουν δημάρχους. Πέραν του Δήμου Λεμεσού, χαρακτηριστική η ήττα Κώστα Κόρτα στην Αγλαντζιά, Άκη Χρυσόμηλου στην Πάφο και Σίμου Ιωάννου στην Αμμόχωστο.
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X