ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέι:Έτοιμη για συμμετοχή στη Γενεύη η Βρετανία

Εφόσον η παρουσία βοηθά στην επίλυση του κυπριακού λέει η Βρετανίδα πρωθυπουργός

ΚΥΠΕ

Η Βρετανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, αλλά εφόσον αυτό συμβάλλει στην επίτευξη λύσης, είπε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα Μέι κλήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων αργά το απόγευμα της Δευτέρας από το Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους να διευκρινίσει κατά πόσο τόσο η ΕΕ όσο και η ίδια μαζί με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

«Θα διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιτέλους θα εκπληρώσει το νομικό καθήκον του να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Κύπρου;» πρόσθεσε στο ερώτημά του ο φιλοκύπριος βουλευτής.

Η κα Μέι απάντησε αρχικά ότι η κυβέρνησή της αναγνωρίζει τη σημασία των διεξαγόμενων συνομιλιών. Συνέχισε λέγοντας ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απλή: «Ως εγγυήτρια (δύναμη) είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να παίξουμε το ρόλο μας. Αλλά είναι σημαντικό αυτό να τελεί πρωτίστως υπό την ηγεσία των δύο ηγετών που έχουν δώσει ώθηση σε αυτές τις συζητήσεις στην Κύπρο, προφανώς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

«Επομένως», συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, «είμαστε έτοιμοι να παραστούμε στις συνομιλίες τη 12η Ιανουαρίου».

Ως προς το σκέλος της ερώτησης, που αφορούσε την ΕΕ, η Τερέζα Μέι ανέφερε: «Η ΕΕ, που αυτή τη στιγμή έχει ιδιότητα παρατηρητή σε αυτό το θέμα, έχει επίσης υποδείξει την ετοιμότητά της να είναι παρούσα».

Στο σημείο αυτό η κα Μέι σημείωσε: «Αλλά αυτό που λέμε όλοι είναι πως θα είμαστε παρόντες εάν αυτό πρόκειται να βοηθήσει στο να έρθουμε σε μία λύση. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε όχι στο κατά πόσο θέλουμε ή όχι να είμαστε εκεί, αλλά στο αποτέλεσμα που θα επιτύχουμε και αυτό πρέπει να στοχεύει στο να δούμε μία λύση και επανένωση».

Σημειώνεται ότι μιλώντας στο ΚΥΠΕ την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού είχε δηλώσει πως ακόμα δεν είχε ληφθεί απόφαση για την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες της Γενεύης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση