ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ημερίδα Ενδιάμεσου στο Κυπριακό, με άρωμα αντιπολιτευτικό

Επέκριναν τον ΠτΔ τοποθετήθηκαν κατά της ΔΔΟ και κατά της συμφωνίας που προωθείται

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με κοινή ημερίδα ενημέρωσης των στελεχών του για το κυπριακό προχωρεί ο χώρος του ενδιάμεσος χώρος, καταδεικνύοντας πως μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί του Ενδιάμεσου παραμερίζουν τις όποιες διαφορές τους και συμπορεύονται με στόχο τη σύσταση μετώπου απέναντι στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Μία εκδήλωση που ενισχύει τις φωνές που θέλουν τους πέντε, να έχουν τις ίδιες θέσεις στο κυπριακό.

Στην εκδήλωση, ο κάθε πολιτικός αρχηγός τοποθετήθηκε επί μίας πτυχής του κυπριακού, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να αποδομεί το επιχείρημα περί οικονομικού οφέλους από τη λύση, τον Μαρίνο Σιζόπουλο να επιχειρηματολογεί κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο Γιώργος Λιλλήκας για την διακυβέρνηση, η Ελένη Θεοχάρους για τη Συνθήκη της Ασφάλειας και ο Γιώργος Περδίκης για το περιουσιακό. 

Πυρ κατά Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ως ο πολιτικός αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος του ενδιάμεσου. Όπως επεσήμανε «η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια αντιπολιτευτική συνεύρεση. Δεν είναι μια ευκαιριακή σύμπραξη αλλά στηρίζεται σε καθαρές διαχρονικές θέσεις. Ο στόχος όλων μας είναι η διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σωστή λύση του Κυπριακού».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να εξαπολύσει δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση και τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ, καταγγέλλοντάς τα για υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για προσπάθεια να περάσουν ένα σχέδιο δια του εκφοβισμού και της εξαπάτησης. Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε εντόνως τα όσα ακούγονται περί οικονομικού οφέλους της λύσης. Επεσήμανε πως η ε/κ κοινότητα θα συνεχίσει την επομένη της λύσης με 17 δις ευρώ ως αποτέλεσμα εν μέρει και της κατοχής, ενώ η τ/κ κοινότητα με μηδενικό χρέος καθώς θα τους το χαρίσει η Τουρκία.

«Οι ε/κ πρόσφυγες και ιδιοκτήτες θα πρέπει να δωρίσουν πάνω από 1.000.000 περιουσίες και ακίνητα στους τ/κ – το 29% των ακίνητων περιουσιών στη Κύπρο.

Αυτές οι περιουσίες θα αυξηθούν σε αξία μετά τη λύση, επειδή θα μπορούν πλέον να διατεθούν ελεύθερα, ενώ οι περιουσίες μας στις ελεύθερες περιοχές θα μειωθούν σε αξία, λόγω της αυξημένης προσφοράς.

Παράλληλα εμείς θα πρέπει να βρούμε μερικά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις για να πληρώσουμε τους ε/κ ιδιοκτήτες και πρόσφυγες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Σχετικά με το έλλειμμα των Τ/κ και τη βοήθεια των Ε/κ για ανάπτυξη της οικονομίας τους, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν ξέρω αν θα έχουμε μια ‘‘έκρηξη της οικονομίας’’, αλλά σίγουρα θα έχουμε την έκρηξη των ε/κ με αυτά τα δεδομένα. Ήταν δύσκολο, αλλά κατάφεραν και πέτυχαν τη μόνη συμφωνία στο κόσμο, που είναι χειρότερη από το κούρεμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζοντας ανησυχίες και για το μέλλον της ΑΟΖ.

Κατά της ΔΔΟ η ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, απέφυγε να επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς ωστόσο στάθηκε στο ζήτημα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. «Η τουρκική επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου σταδιοποιείται ως εξής:

1. Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Λύση ΔΔΟ δια μέσω της οποίας:

a. Να κατοχυρώσουν κυριαρχικά δικαιώματα.

b. Να νομιμοποιήσουν ιδιοκτησιακά τουλάχιστον το 28-30% του εδάφους

c. Να νομιμοποιήσουν τον τουρκικό πληθυσμό περιλαμβανομένων των εποίκων σε ποσοστό πέραν του 30%.

3. Να ελέγχουν τη λειτουργία του κράτους και να καθορίζουν τις αποφάσεις-του.

4. Τη στιγμή που θα κρίνουν ως κατάλληλη να δημιουργήσουν κρίση με στόχο είτε την προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, είτε, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τη νόμιμη ανακήρυξη του τουρκικού κράτους στην Κύπρου.

Η υποβολή του σχεδίου Ανάν έχει επιβεβαιώσει κατά τον καλύτερο τρόπο πώς επιχειρείται να εφαρμοσθεί η ΔΔΟ. Ο λαός την έχει απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία. Οφείλουμε να σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που αυτή αποτελεί το προτελευταίο στάδιο υλοποίησης του τουρκικού στόχου για επανάκτηση της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Λιλλήκας: Επικίνδυνες οι αποφάσεις μετά την 1η Δεκεμβρίου

Ο Γιώργος Λιλλήκας από την πλευρά του μίλησε για το ζήτημα της διακυβέρνησης. «Το νέο κρατικό μόρφωμα θα έχει χαρακτήρα Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας, με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 11 Υπουργούς εκ των οποίων οι 7 θα είναι Ελληνοκύπριοι και οι 4 Τουρκοκύπριοι. Η Τουρκική πλευρά απαιτεί όπως υπάρχει εκ περιτροπής Προεδρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε «στις πλείστες των περιπτώσεων το βασικό κριτήριο επιλογής και διορισμού δεν θα είναι η αξία και τα προσόντα αλλά η εθνική καταγωγή».
«Εξόφθαλμα αυτές οι διαδικασίες λήψης απόφασης παραβιάζουν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας εισάγοντας στοιχεία εθνοτικής διάκρισης» επεσήμανε, σημειώνοντας το ζήτημα κλήρου στο ενδεχόμενο αδιεξόδου τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη γερουσία.

«Και επειδή συνεχώς δεχόμαστε επιθέσεις ότι δεν προτείνουμε απλά απορρίπτουμε θέλω να κλείσω με αυτό: Μετεξέλιξη του κράτους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από Συντακτική Διαδικασία με τροποποίηση του υφιστάμενου μόνου αναγνωρισμένου συντάγματος στην Κύπρο» υπογραμμίζοντας πως όσα επιχειρούνται από την 1η Δεκεμβρίου είναι «είναι ανεπιστρεπτί επικίνδυνα».

Θεοχάρους: Ανεπαρκής η κυπριακή πολιτεία

Καμιά νέα Συνθήκη Ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και εγγυητικά δικαιώματα, δεν είναι συμβατή με σε όσα οι Συνθήκες της ΕΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο διαλαμβάνουν ανέφερε στην ομιλία της η Ελένη Θεοχάρους. H Πρόεδρος της Αλληλεγγύης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθεί στις συνθήκες της ΕΕ μια νέα Συνθήκη Ασφαλείας ή Εγγυήσεων για την Κύπρο.

Η κυρία Θεοχάρους τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να πάει στην Γενεύη θωρακισμένος με την πανοπλία της ΕΕ ώστε κανένα εγγυητικό δικαίωμα να μην γίνει δεκτό, και κανένας Τούρκος στρατιώτης να μην μπορεί να μείνει στην Κύπρο. «Καμιά λοιπόν υποχώρηση δεν μπορεί να γίνει στη Γενεύη, αρκετές έκανε ο Πρόεδρος και μάλιστα εν αγνοία μας» σημείωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

«Η ανεπάρκεια της Κυπριακής Πολιτείας, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη εντός της ΕΕ το Κυπριακό, ως ζήτημα στρατιωτικής επίθεσης και κατοχής, ουδέποτε ζητήθηκε η ενεργοποίηση των σχετικών προνοιών του νομικού πλαισίου της ΕΕ, ενώ αυτό το νομικό πλαίσιο θα μπορούσε να αποτελέσει, ισχυρή εναλλακτική επιλογή για την άσκηση πιέσεων και την πρόκληση κόστους επί της Τουρκίας, μέσα στην ΕΕ, στα πλαίσια προσπάθειας για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε η κα. Θεοχάρους.

Περδίκης: Συνεχείς υποχωρήσεις το περιουσιακό

«Αυτό που επικράτησε να λέγεται «Περιουσιακό» στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα συνεχών υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων από τη βασική αρχή που αφορά το δικαίωμα της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του όλου ζητήματος «σε ένα πολιτικό ζήτημα με πολλές περίπλοκες πτυχές, τεχνικές λεπτομέρειες, νομικές διατάξεις και δισεπίλυτα ζητήματα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση