ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαβή στον ενδιάμεσο οι δηλώσεις Ακιντζί (upd)

Έντονες αντιδράσεις για την σύσταση της Διάσκεψης της Γενεύης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονες επικρίσεις διατυπώνει για άλλη μια φορά εναντίον του Προέδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις Ακιντζί για την διάσκεψη της Γενεύης.

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Νικόλας Παπαδόπουλος αφήνει αιχμές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ με σχετικό Poll καλεί μάλιστα τους πολίτες να ψηφίσουν αν αυτός που λέει ψέματα είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή ο Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δηλώσεις Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί στις τελευταίες του δηλώσεις ανέφερε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος.
Σημείωσε παράλληλα ότι «κανείς άλλος (εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι».

Είπε παράλληλα ότι δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «και δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό».

ΑΚΕΛ: Να επικεντρωθούν όλοι στη λύση

Έκκληση προς όλους απέστειλε με ανακοίνωση το ΑΚΕΛ να επικεντρωθούν στην δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί κάτε αρνητική δήλωση ή ενέργεια.

«Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Γενεύης και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, το ΑΚΕΛ θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι αυτό το διάστημα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία.»

Συμμαχία Πολιτών

Οι δηλώσεις Ακιντζί πυροδότησαν αντιδράσεις και της Συμμαχίας Πολιτών, που με ανακοίνωση καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιαδη να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις ωστε να διασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη.

«Η επωδός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι "θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία " ηχεί ωραία αλλά για να αποκτήσει νόημα θα πρέπει ο Πρόεδρος να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και όχι απλά δηλώσεις.

...Αναμέναμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο εντός των εορτών για την καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που θα κατατεθούν αλλά και την τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη Δυστυχώς όπως φαίνεται ο Πρόεδρος αποφάσισε να συγκαλέσει μόνο μια συνεδρία και αυτή λίγο πριν την αναχώρηση για τη Γενεύη».

Οικολόγοι: Οδεύουμε σταθερά σε πενταμερή

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι καλούν τον Νίκο Αναστασιάδη να επιχειρήσει να αλλάξει την σύνθεση της διάσκεψης και να ζητήσει ενεργά την παρουσία της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Στη Γενεύη θα συμβεί αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό, ένα μεγάλο παζάρι επί των ανοικτών θεμάτων και δυστυχώς χωρίς την ενεργή παρουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και να παραβρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, όπως άρχισε να παραδέχεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δυστυχώς η συμφωνία της της 1ης Δεκεμβρίου είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δείχνει να μην μπορεί να αλλάξει».

Στην Άγκυρα ο Ερτουγρούρογλου

Στο μεταξύ ο “υπουργός εξωτερικών” των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, πραγματοποιεί επαφές στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, κατά τις επαφές του στην Άγκυρα ο κ. Ερτουγρούλογλου θα έχει ξεχωριστές επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Τουρκές και τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ο Ερτουγρούλογλου αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο το απόγευμα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση