ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εβδομάδα προετοιμασίας και διαβουλεύσεων ενόψει Γενεύης

Διαβούλευση Τσίπρα-Ελλήνων πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εντατικοποιούνται το τελευταίο διάστημα οι διαβουλεύσεις και οι προετοιμασίες για το κρίσιμο ταξίδι στη Γενεύη στο εσωτερικό μέτωπο, με το Προεδρικό να στρώνει το στρατηγικό πλάνο με το οποίο θα οδηγηθεί στη Γενεύη. Πέραν όμως του εσωτερικού μετώπου, ενδιαφέρον προκαλούν οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα ενόψει κυπριακού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 9 Ιανουαρίου, με αντικείμενο το κυπριακό.

Οι τρείς άξονες του Προεδρικού

Ήδη το Προεδρικό έχει εντατικοποιήσει την προετοιμασία του για το κρίσιμο ταξίδι, με κορύφωση την 8η Ιανουαρίου, μέρα αναχώρησης του Προέδρου για τη Γενεύη. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η προετοιμασία της ε/κ πλευράς διεξάγεται σε τρία επίπεδα:

1. Τις συναντήσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη

2. Οι συναντήσεις μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του κυπριακού, με στόχο την ανταλλαγή χαρτών

3. Συζήτηση του κεφαλαίου ασφάλειας και των εγγυήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει την 12η Ιανουαρίου
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που «θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Οι επαφές

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με την ηγεσία της ΕΕ αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα γίνουν επαφές και δια ζώσης αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβουλεύσεις και στην Αθήνα

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως και στην Αθήνα αναμένονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει κυπριακού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη προγραμματίσει για την 9η Ιανουαρίου, διαδοχικές συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, με αντικείμενο το κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα 10 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12:00 με τη Φώφη Γεννηματά και στις 14:00 με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσουν, στις 17:00 ο Σταύρος Θεοδωράκης, στις 19:30 ο Βασίλης Λεβέντης και, τέλος, στις 20:30 ο Πάνος Καμμένος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά πως η τρομοκρατική επίθεση στην Κων/πολη την περασμένη Κυριακή, ενδεχομένως να επηρεάσει το κυπριακό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», εκτίμησε πως κρίσιμη για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό πιθανόν να αποδειχθεί η νέα τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εθνικιστές, λόγω της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ας ελπίσουμε» κατέληξε πως « η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού».

Έιντε: Πιθανότητα για αλλαγή σελίδας στην ιστορία

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κυπριακό, φάνηκε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σε δηλώσεις του επεσήμανε πως υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το 2017 να είναι η χρονιά που οι Κύπριοι, μόνοι τους, θα αποφασίσουν ελεύθερα να αλλάξουν σελίδα στην ιστορία, ανέφερε σε μήνυμά του για τον νέο χρόνο που έχει δημοσιευθεί στον λογαριασμό των ΗΕ για τις συνομιλίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση