ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με δύο ιδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενεύη

ΠτΔΟι χάρτες για το εδαφικό είναι εντός πεδίου συμφωνίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με δύο ιδιότητες θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημορκατίας στη Γενεύη όπως ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατά την επιστροφή του στο Πρεοδρικό μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Συνάντηση η οποία ήταν δημιουργική, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και υπήρξε πρόοδος εφ όλων των κεφαλαίων. Συμφωνήθηκε επίσης ο καταρτισμός καταλόγου για προγραμματισμένη διαβούλευση.

«Επαναβεβαιώσαμε ότι θα καταθέσουμε χάρτες και στις 12 θα προχωρήσουμε στην διάσκεψη για το κυπριακό. Συμφωνήσαμε ότι ο γενικός γραμματέας θα προσκαλεσει την ΕΕ να παραβρίσκεται στη διάσκεψη».

Θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι αν το επιθυμούν θα μπορούν να παρίστανται., σημείωσε ο κ. Ανταστασιάδης προσθέτοντας ότι δεν σημαίνει πως όποιοι προσκληθούν θα είναι μέρος της καθαυτού διαπράγματευσης.

Όσο αφορά την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διάσκεψη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «Η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Πρέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της Ε/κ πλευράς παρόντος».

Επισήμανε ότι οι εκκρεμότητες δεν έχουν κλείσει, ωστόσο υπήρξε συμφωνία στα ουσιώδη θέματα που θα καταγραφούν σε δύο στήλες και επί αυτών θα γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση στις 9 και 11. Στις 11 θα κατατεθούν χάρτες και θα κατατεθούν εφόσον διερευνηθεί η συμβατότητα τους με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα.

Οι χάρτες για το εδαφικό είναι εντός πεδίου συμφωνίας, επισήμανε ο Πρόεδρος.

Η επόμενη συνάντηση και τελευταία πριν από την Γενεύη, μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Ακιντζί έχει προγραμματιστεί για τις επτά Ιανουαρίου.

Στη Νέα Υόρκη αντί στην Αγκυρα μεταβαίνει μετά την Αθήνα ο 'Ειντε

Στη Νέα Υόρκη αντί στην Αγκυρα, θα μεταβεί μετά τις επαφές του σήμερα στην Αθήνα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε, προκειμένου να παραστεί στις χωριστές συναντήσεις που ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Κοτζιά στις 5 και 6 Ιανουαρίου αντίστοιχα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Πηγή των ΗΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Ειντε έχει σήμερα εποικοδομητικές συναντήσεις στην Αθήνα για προετοιμασία της Διάσκεψης της Γενεύης. Πρόσθεσε πως ο Νορβηγός διπλωμάτης θα αναχωρήσει από την ελληνική πρωτεύουσα απόψε για να μεταβεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού για να συμμετάσχει στις συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τους κυρίους Τσαβούσογλου και Κοτζιά και ως εκ τούτου δεν θα βρίσκεται αύριο στην Αγκυρα για επαφές, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή εάν ο κ. Ειντε θα επισκεφθεί την Αγκυρα πριν τη μετάβασή του στη Γενεύη, ανέφερε πως εάν υπάρχει λόγος θα το πράξει για να προσθέσει, ωστόσο, πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει μέχρι στιγμής ο κ. Ειντε θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη μετά τις συναντήσεις στις οποίες θα συμμετάσχει, με προορισμό τη Γενεύη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X