ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον τοίχο ο Αναστασιάδης για τα περί πενταμερούς

Η δήλωση του ΠτΔ ότι η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς προκάλεσε αντιδράσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά και από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι δηλαδή η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας παρόντος, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών κύκλων και ιδιαίτερα από πλευράς του ΔΗΚΟ.

Αντικείμενο αντιδράσεων υπήρξε η ερώτηση προς τον Πρόεδρο αν η διάσκεψη θα είναι εξαμερής, με τον ίδιο να απαντά «η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος». Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του στην «Κ» τα Χριστούγεννα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η διάσκεψη θα είναι πολυμερής, οπωσδήποτε. Είτε υπάρξει κατανόηση της άλλης πλευράς είτε όχι, η πολυμερής είναι δεδομένη. Δεν είναι πενταμερής, πριν και πάνω από όλα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ, όπου ο Εκπρόσωπος Τύπου Άθως Αντωνιάδης έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και παλινδρομήσεων. «Τελικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από παρέλευση 35 ημερών και αφού προσπάθησε απεγνωσμένα να παραπλανήσει το λαό, παραδέχθηκε ότι η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, θα είναι πενταμερής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι πέταξε στα σκουπίδια μια πάγια θέση αρχής της Ελληνοκυπριακής πλευράς και αποδέχθηκε να ικανοποιήσει μια πάγια αξίωση της τουρκικής πλευράς. Ομολογούμε ότι δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε την πορεία των παλινδρομήσεων και της παραπλάνησης, που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» επεσήμανε ο κ. Αντωνιάδης, εγείροντας το ερώτημα αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί στην πενταμερή διάσκεψη.

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ στην διαπραγματευτική ομάδα για το κυπριακό Κρις Τριανταφυλλίδη μέσω twitter. «Κωλοτουμπα Αρ 5 2017.Η συσκεψη της Γενευης ειναι πενταμερης και ΟΧΙ πολυμερης οπως επιμεναμε.Τελειωνει εδω η επιβεβαιωση του Ακιντζι;Μακαρι.»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση