ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με χροιά ’18 το νέο έτος στη Βουλή

Μεταρρύθμιση από ΔΗΣΥ, εργασιακά από ΑΚΕΛ και το κλειδί στο ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η ένταση στη Βουλή να μη θυμίζει σε τίποτα την μνημονιακή περίοδο και την ανάγκη ψήφισης των τότε αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων, ωστόσο, ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και δύσκολο κρίνεται το πρόγραμμα της Βουλής με το νέο έτος. Μία σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων αναμένεται να συζητηθούν και να προκαλέσουν εκ νέου αντικείμενο αντιπαράθεσης για τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, είναι τα κύρια ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση και σκοπεύει να προωθήσει μέχρι τέλους το κυβερνών κόμμα. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιοι θα ακολουθήσουν τον ΔΗΣΥ, καθώς, όπως όλα δείχνουν και ιδιαίτερα μετά το σταύρωμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, διαφαίνεται ήδη η ροπή προς τη δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού μετώπου εντός της Βουλής.

Το ΑΚΕΛ αναμένεται να δώσει βαρύτητα σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και κυρίως εργασιακά με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής, ενώ βαρύτητα αναμένεται να δώσει για το τελικό πλάνο του ΓεΣΥ. Βαρύτητα στο ΓεΣΥ αναμένεται να δώσει και η ΕΔΕΚ. Το κρίσιμο είναι το πώς θα κινηθεί το ΔΗΚΟ, το οποίο αποτελούσε για καιρό το κλειδί –έστω και με τροποποιήσεις- για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών. Το τι ακριβώς θα επιτευχθεί, τι θα σταυρωθεί και τι τελικώς θα προωθηθεί είναι ένα ζήτημα που συζητείται ήδη και αναμένεται σίγουρα να προκαλέσει μεγάλες πολιτικές αναταράξεις, καθώς η στάση και οι συμμαχίες, θα παίξουν αναμφίβολα ρόλο για τις εκλογές του 2018.

Μεταρρυθμίσεις για ΔΗΣΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στο κεφάλαιο μεταρρύθμιση βρίσκεται ο ΔΗΣΥ μελετώντας διεξοδικά, το πώς τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τομέα της εκπαίδευσης μπορούν να δουν το πράσινο φως στη Βουλή. Ήδη από την κυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείων αλλά και η εφαρμογή του πολύπαθου Γενικού Συστήματος Υγείας. Αναμφίβολα για τον ΔΗΣΥ είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος για πολλούς λόγους.

Το κυβερνών κόμμα έδωσε μία κρίσιμη μάχη τα προηγούμενα χρόνια για να περάσει κυβερνητικά νομοσχέδια με στόχο τη «οικονομική σταθερότητα» του τόπου, ωστόσο, και φέτος το διακύβευμα είναι κρίσιμο, καθώς με την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση θα επιτελέσει ένα από τα κύρια προεκλογικά της αφηγήματα, για την ανάγκη προώθησης της μεταρρύθμισης. Η καταψήφισή τους, θα φράξει στην ουσία έναν από τους κύριους στόχους κυβέρνησης Αναστασιάδη και κυβερνώντος κόμματος. Άλλο είναι Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ να πορευθούν για το 2018, με το προεκλογικό μήνυμα της μεταρρύθμισης και της σταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας, και άλλο η μεταρρύθμιση να έχει ήδη σταυρωθεί από τη Βουλή. Ήδη στην Πινδάρου μετά και από το σταύρωμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, αντιλαμβάνονται πως το νέο έτος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο με εμφανές το ενδεχόμενο αλλαγής των ισορροπιών εντός της Βουλής.

Όπως αναφέρουν συναγερμικά στελέχη, το κυβερνών κόμμα θα μείνει προσηλωμένο σε ζητήματα μεταρρύθμισης καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις μεταρρύθμισης. «Ο κόσμος αποζητά την μεταρρύθμιση, αν τα υπόλοιπα κόμματα για δικούς τους μικροκομματικούς λόγους βάζουν φραγμό στη μεταρρύθμιση, τότε αυτά θα πρέπει να έχουν και το πολιτικό κόστος των πράξεών τους», αναφέρουν κομματικές πηγές. Πέραν της μεταρρύθμισης ο ΔΗΣΥ θα δώσει έμφαση σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά στοιχήματα που δεν είναι άλλο από την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ποια βέβαια θα είναι η κατάληξη του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ένα ζήτημα ανοικτό καθώς σύμφωνα με συναγερμικές πηγές, υπάρχουν ήδη εσωκομματικές διαφωνίες για τον δρόμο που παίρνει το νομοσχέδιο. Στα ζητήματα που θα αναδείξει το κόμμα της Δεξιάς, είναι και θέματα όπως το πόθεν έσχες και το ασυμβίβαστο.

ΑΚΕΛ με εργασιακά

«Το ΑΚΕΛ είναι υπεύθυνο κόμμα και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο των υπόλοιπων κομμάτων επί διακυβέρνησης Χριστόφια», αναφέρουν στα ανώτατα δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου απορρίπτοντας τα περί αναβίωσης της κυβερνώσας Βουλής. Όπως επισημαίνεται, το κόμμα της Αριστεράς είναι έτοιμο να εργαστεί για τη βελτίωση ζητημάτων σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και σε διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής. Το ΑΚΕΛ αναμένεται να προωθήσει μεν βελτιώσεις σε εργασιακά ζητήματα στην Επιτροπή Εργασίας, αλλά και άλλα κοινωνικά θέματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να προωθήσει μία κοινωνική πολιτική η οποία θα επισκιάσει την «επιδοματική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη». Το κατά πόσο θα πετύχει είναι ένα ζήτημα που θα διαφανεί εντός του έτους.

Το σίγουρο είναι, όμως, πως το ΑΚΕΛ έχει καταφέρει να εξέλθει της πολιτικής απομόνωσης στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια και διεκδικεί συνεργασίες εντός Βουλής, οι οποίες ενδεχομένως να το βοηθήσουν για το 2018. Μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ θα δώσει έμφαση στην βελτίωση της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Στο ΑΚΕΛ είναι κοινώς παραδεκτό πως ο θεσμός του κοινοβουλίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο από λανθασμένες συμπεριφορές όσο και από τον «αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας του». Ήδη το κόμμα θα καταθέσει προτάσεις όπως την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τη δυνατότητα αλλαγής της ψήφου, την αλλαγή του μέτρου καταρτισμού κοινοβουλευτικής ομάδας –από 12% σε 7%- με σκοπό να τηρείται, ενώ αναμένεται να εισηγηθεί ρυθμίσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτή από το κόμμα του και συνεπώς της ανεξαρτητοποίησής του. Έμφαση θα δώσει και στην υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, ασκώντας πίεση στους κυβερνώντες για ένα μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Η στάση ΔΗΚΟ

Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι το ποια στάση θα ακολουθήσει το ΔΗΚΟ εντός του κοινοβουλίου. Όπως είναι γνωστό, το κόμμα του Κέντρου ακολουθεί μία σκληρή αντιπολιτευτική στάση, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προ μηνών είχε προειδοποιήσει πως το κόμμα ενδεχομένως να αλλάξει και την «συναινετική» στάση του στα εσωτερικά ζητήματα, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ενδελεχή ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό. Ήδη η απόρριψη του νομοσχεδίου για τη δημόσια υπηρεσία, χωρίς να προχωρήσει σε τροπολογίες, έδωσε σε πολλούς την εικόνα ότι το ΔΗΚΟ προχωρά σε αλλαγή πλεύσης και δη ισορροπιών στη Βουλή.

«Αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε το ΔΗΚΟ δεν θα στήριζε τον προϋπολογισμό» αναφέρουν στελέχη, απορρίπτοντας τα περί σκληρού ροκ στο κοινοβούλιο. Όπως επισημαίνεται, το κόμμα θα δώσει ιδιαίτερη βάση στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας δεδομένου ότι θα δοθεί σημασία στις ανησυχίες που εκφράζει το κόμμα, αλλά και στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία βλέπει θετικά. Ήδη πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως το ΔΗΚΟ επιδιώκει να παίξει για άλλη μια φορά τον ρόλο ρυθμιστή όπως την περίοδο των εκποιήσεων, ψηφίζοντας μεν τις μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντάς τους δε τα φώτα και κεφαλαιοποιώντας συνεπώς τα νομοσχέδια. Το τι θα γίνει τελικώς είναι ένα ζήτημα που μένει ανοικτό. Έμφαση θα δώσει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως άλλωστε ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών. Η Συμμαχία Πολιτών θα δώσει έμφαση στην οριζόντια ψηφοφορία, αλλά και στο ζήτημα αποκατάστασης των κουρεμένων καταθετών.

Υποβαθμισμένη η διερεύνηση σκανδάλων

Αλησμόνητες ήταν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή μετά και το κούρεμα καταθέσεων, με όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως να επιδιώκουν διαφάνεια και απόδοση δικαιοσύνης, μετά και το οικονομικό σκάνδαλο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίες οι πολύωρες συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών για τη διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πλέον, όλα τα κόμματα, με δεδομένο και το ότι πέρασαν τρία χρόνια από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, φαίνεται να βάζουν στο περιθώριο την όποια προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης και ανάληψης ευθυνών από τους υπευθύνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση