ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο λίγο πριν τη Γενεύη

Θολό τοπίο γύρω από το αν θα παρευρεθούν τελικώς Τσίπρας και Ερντογάν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η μορφή και η σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη υπήρξε αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό τον τελευταίο μήνα, καθώς πολλοί ανέμεναν πως θα αποτελέσει ορόσημο που ενδεχομένως να καταλήξει σε μία συμφωνία λύσης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ωστόσο, εκτυλίσσεται ένα διπλωματικό θρίλερ γύρω από το ποιοι θα παρευρεθούν τελικώς στη διάσκεψη, καθώς οι πληροφορίες που θέλουν να εκπροσωπεί την Τουρκία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ , εντείνει τις φωνές που εκτιμούν ότι η διάσκεψη δεν θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά θα υποβαθμιστεί ελαφρώς.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί ξεκινούν τις κατ ιδίαν συναντήσεις και εντατικές διαβουλεύσεις και στις 11 του μήνα αναμένεται να γίνει η κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές. Στις 12 Ιανουαρίου έχει οριστεί η διεθνής διάσκεψη στην παρουσία και των τριών εγγυητριών δυνάμεων με στόχο να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Η παρουσία των ηγετών των τριών κρατών θεωρείτο δεδομένη μέχρι και το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όταν ανακοινώθηκε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πρόκειται να έχουν συνάντηση στη Γενεύη τη 12 Ιανουαρίου όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με έγκυρες πολιτικές πηγές, η Λευκωσία ήταν ενήμερη από την Παρασκευή για το γεγονός ότι ο Γιντιρίμ πρόκειται να παρευρεθεί στη Γενεύη, με ανοικτό το αν θα παρευρεθεί τελικώς και ο Τούρκος Πρόεδρος, με τον ίδιο να αναφέρει σχετικά με τη συμμετοχή του, πως «τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο. Όλα είναι πιθανά».

Μόνο με Ερντογάν ο Τσίπρας 

Το ανοικτό, της συμμετοχής ή όχι του Τούρκου προέδρου στη Γενεύη αναγκάζει και την Αθήνα να παίξει το ίδιο παιχνίδι. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους η στάση της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι η Αθήνα θα είναι παρούσα στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, εφόσον ισχύσει το ίδιο και για την Τουρκία. Είναι γι αυτό όπως επισημαίνουν, που και ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει μέχρι και τώρα ανοικτό το αν θα παρευρεθεί ή όχι. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη δεν είχαν καμία θετική κατάληξη με ασφαλείς πηγές να επισημαίνουν πως ο καθένας επέμεινε στη δική του γραμμή.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές της «Κ» ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να έχει στη Γενεύη επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζονσον.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και αντάλλαξαν απόψεις για το κυπριακό, εκφράζοντας την ευχή οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να είναι αφορμή για να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Η παρουσία Γκουτιέρες

Πέραν όμως Ελλάδας και Τουρκίας, ζήτημα τίθεται για την παρουσία του γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Γκουτιέρες, αναμένεται να προεδρεύσει της διάσκεψης, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, υπάρχει η εκτίμηση ότι η διάσκεψη θα υποβαθμιστεί ελαφρώς καθώς όλοι εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει κατάληξη και δεν θέλουν να φορτωθούν οι ίδιοι την αποτυχία.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο στο κρίσιμο αυτό ταξίδι. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο στη Γενεύη» είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ακκιντζί προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει δημοσιευτεί στις κατεχόμενες περιοχές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στο τι έχει συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση