ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προβληματισμένοι Ερντογάν και Ακιντζί για τη Γενεύη

Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία εκφράζουν ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα

Kathimerini.gr

Με έντονο προβληματισμό μεταβαίνουν οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές αντιπροσωπείες στη Γενεύη για την διάσκεψη που θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου.

Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία εκφράζουν ελπίδες για ένα «καλό αποτέλεσμα» στη Γενεύη. Ταυτόχρονα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες τοποθετήσεις της Ε/κ πλευράς και της Αθήνας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η Άγκυρα άφησε να διαρρεύσει η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Αντ' αυτού, στην εν λόγω κρίσιμη συνάντηση θα εκπροσωπήσει την Τουρκία ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ολοκληρώνει ένα ιστορικό ταξίδι στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Για ποιο λόγο, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας επιλέγει να παραμείνει στην Άγκυρα τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον της Κύπρου;

«Στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες επιβάλλουν την παραμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα», επισήμαναν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο του τουρκικού προεδρικού μεγάρου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του αρνητικού αντίκτυπου που προκλήθηκε στην Άγκυρα από τα πρόσφατα μηνύματα Λευκωσίας και Αθήνας σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και άλλων πτυχών του Κυπριακού.

Ο προβληματισμός της Άγκυρας

Η Άγκυρα προβληματίζεται για το μέλλον των εγγυήσεων και υποστηρίζει ότι τα μηνύματα περί κατάργησης του συστήματος δεν πρόκειται να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, εφόσον η Τουρκία και η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσονται υπέρ της παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί.

«Η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και η Αθήνα κατέβαλλαν κάθε είδους προσπάθεια για να τορπιλίσουν την Διάσκεψη της Γενεύης πριν καν αυτή ξεκινήσει», επεσήμανε στην «Κ» τουρκική πηγή.

Στη Γενεύη δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων. Αντιθέτως, οι δυο πλευρές καλούνται να «εφεύρουν» μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική πλευρά. Σε αυτό το σημείο, η Άγκυρα υπογραμμίζει την σημασία της ελληνοτουρκικής ισορροπίας και της «μοιρασιάς» που θα διενεργηθεί στην περίπτωση της Κύπρου.

Παρόλα αυτά, τουρκικές πηγές δεν αποκλείουν «ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη» έχοντας ως βάση το σκεπτικό ότι «ακόμη και εάν δεν επέλθει η τελική λύση στη Γενεύη, η διάσκεψη ενδέχεται να αποτελέσει ενδιάμεσο βήμα για την Κύπρο».

Ο προβληματισμός του Ακιντζί

Τον προβληματισμό της Άγκυρας συμμερίζεται και η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία το βράδυ του Σαββάτου ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα με προορισμό την Γενεύη.

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπογραμμίζει την σημασία επίτευξης μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» στη Γενεύη όσον αφορά τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων.

Αναφέρεται επίσης, στα χρονικά περιθώρια που στενεύουν «απειλητικά» για την Κύπρο.

Σε στενή παρακολούθηση η τουρκοκυπριακή Δεξιά

Η τουρκοκυπριακή Δεξιά παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Χιουσεγίν Όζγκιουρκιουν και ο Σερντάρ Ντενκτάς, θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Γενεύη, τονίζοντας την υπεράσπιση των διεκδικήσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ο «Υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και η εθνικιστική μερίδα της τ/κ Δεξιάς θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να αναδυθεί στην επικαιρότητα και να συζητηθεί διεξοδικά το ενδεχόμενο της υιοθέτησης του «μοντέλου του Γιβραλτάρ» για την «ΤΔΒΚ». Η «Κ» πληροφορείται ότι σύμφωνα με αυτές τις μερίδες της τ/κ Δεξιάς, η Άγκυρα έχει αποστείλει προ πολλού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου τη μελέτη εναλλακτικών σεναρίων για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X