ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Σε προσωρινή εκεχειρία η πολιτική ηγεσία λίγο πριν τη Γενεύη

Το πρόγραμμα και οι συνταξιδιώτες του ΠτΔ στο κρίσιμο ταξίδι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί μέχρι και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το ταξίδι στη Γενεύη αλλά κυρίως η μορφή της διάσκεψης να ήταν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων, στο εσωτερικό, ωστόσο επί του παρόντος τίθεται προσωρινή εκεχειρία στον πόλεμο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Προεδρικού, μέχρι τουλάχιστον και τη μετάβασή τους στην Γενεύη.

Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο twitter του, λίγο πριν την αναχώρηση ανήρτησε «με ελπίδα αυτοπεποίθηση και ενωμένοι στη Γενεύη. Για την Κύπρο μας». Θα πρέπει να σημειωθεί πως λίγο πριν από την αναχώρησή του για το κρίσιμο ταξίδι, μία ομάδα πολιτών τον ανέμενε στο αεροδρόμιο για να του ευχηθεί καλό ταξίδι αλλά και να του εκφράσει ευχές για ένα καλό αποτέλεσμα. Μπροστά στους πολίτες που του επεσήμαναν να κλείσει τα αυτιά του σε όσα λένε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά οτι κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες που δεν θέλουν λύση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει αυτό το διάστημα σε συνομιλίες για το κυπριακό με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας από τις 9 μέχρι της 11 Ιανουαρίου. Την 11η Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθούν οι χάρτες από τις δύο πλευρές ενώ τη 12η του μήνα έχει οριστεί η διεθνής διάσκεψη στην παρουσία και των τριών εγγυητριών δυνάμεων με στόχο να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Η κυπριακή αποστολή

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Γενεύη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και οι Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, ομάδα τεχνοκρατών, καθώς επίσης και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Συμμετέχουν παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο κρίσιμο ταξίδι παρευρίσκεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου πλην του ΕΛΑΜ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης μεταβαίνουν μόνοι για να εκπροσωπήσουν το κόμμα τους, πλην του Άντρου Κυπριανού ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τον Τουμάζο Τσελεπή υπό δύο ιδιότητες, ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και ως επικεφαλής του γραφείου του ΑΚΕΛ για το κυπριακό. Η Ελένη Θεοχάρους θα συνοδεύεται από τον Μιχάλη Γιωργάλλα ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στη Γενεύη με τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου του ΔΗΚΟ Γιώργο Γεωργίου και τον ακαδημαϊκό και σύμβουλό του για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής Θεόδωρο Τσακίρη.

Η ενημέρωση

Το πρόγραμμα των επικείμενων ημερών προβλέπεται ιδιαίτερα έντονο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τ/κ ηγέτης θα βρίσκονται στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών για τη διαβούλευση από τις 10 περίπου το πρωί ως τη μία και μισή περίπου το μεσημέρι. Θα διακόπτουν για μεσημβρινό διάλειμμα και θα επαναρχίζουν από τις 5 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρίσκονται στο ξενοδοχείο, καθότι δεν έχουν άδεια εισόδου στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και εκεί θα ενημερώνονται αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ή τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Το βράδυ, με το πέρας της διαβούλευσης, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώνει και θα διαβουλεύεται με την ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου για τα όσα διαμείφθηκαν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X