ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρονικό της πρώτης μέρας στη Γενεύη

Με διακυβέρνηση συνεχίζει η συζήτηση των ηγετών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

O πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί άρχισαν σήμερα στις εννέα τοπική ώρα τις συνομιλίες επί ελβετικού εδάδους. Όπως συμφώνησαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την άφιξη τους στην Γενεύη, μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν έξι συνολικά συναντήσεις με θέματα κατά σειρά: 1. Περιουσιακό 2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις 3. Οικονομία/ΕΕ 4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή 5. Εδαφικό 6. Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 0900-1300 τοπική ώρα και 1800-2030 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 1730 μέχρι τις 2000.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών (Palais den Nations) υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

23:30 Ολοκληρώθηκε το δείπνο που παρέθεσε η ελβετική κυβέρνηση στους δύο ηγέτες. Ακολούθησε αμέσως ενημέρωση των μελών του εθνικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα όσα συζητήθηκαν σημερα.

21.20 Ολοκληρώθηκε η απογευματινή συνάντηση των ηγετών

Στη Γενεύη Τσίπρας-Ερντογάν εφόσον υπάρξει σημαντική πρόοδος

20.21 Συμφωνία να παρουσιαστούν στη διάσκεψη της Γενεύης εφόσον υπάρξει σημαντική πρόοδος είχαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ. Την απόφαση θα την λάβουν την παραμονή της διάσκεψης. 

20.17 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η ε/κ πλευράς συνεχίζει να επιμένει στο ζήτημα αποχώρησης του 75% των τουρκικών στρατευμάτων την επομένη της λύσης διασφαλίζοντας την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων με την παρουσία μιας πολυεθνικής δύναμης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΡΙΚ, η τουρκική πλευρά επιμένει για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων για 15 χρόνια και στη συνέχεια επαναξιολόγηση.

20.12 Πιέσεις Ακκιντζί για την εκ περιτροπής

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί φαίνεται αν επέμεινε σε μία καταρχήν συμφωνία επί της αρχής για το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον ΠτΔ.

19:50 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μία ώρα και δέκα λεπτά.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

19:30 Προεδρεύον της διάσκεψης ο Γκουτιέρες

Στι 11 του μήνα θα φτάσει στη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτιέρες σύμφωνα με εκπρόσωπο του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραβρεθεί στις συνομιλίες και Θα προεδρεύσει στις συνομιλίες 12 του μήνα. Την Παρασκευή 13 του μήνα επιστρέφει στη νέα Υόρκη

 

19.00 Με brainstorming για ασφάλεια και εγγυήσεις άρχισαν οι ηγέτες το απόγευμα

Άρχισε πριν από λίγο η απογευματινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στο κτίριο των ΗΕ στη Γενεύη, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 8 απόψε, τοπική ώρα, καθώς μετά θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει η ελβετική κυβέρνηση προς τις δύο αντιπροσωπείας και τους πολιτικούς αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στην απογευματινή συζήτηση αναμένεται να συζητηθούν και θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.

Εκ μέρους της ε/κ πλευράς εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμμετέχουν ο διαπραγματευτής, Αντρέας Μαυρογιάννης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

18:45 Ενημέρωσε τους Τ/κ πολιτικούς αρχηγούς ο Ναμί

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τ/κ πολιτικών κομμάτων για την πρωινή συνάντηση των ηγετών στη Γενεύη.

Όπως μεταδίδει το τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων, ο κ. Ναμί μετέβη στο ξενοδοχείο όπου βρίσκονται οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των τ/κ “κοινοβουλευτικών” κομμάτων που συνοδεύουν τον Τ/κ ηγέτη στη Γενεύη και τους ενημέρωσε για τα θέματα που συζητήθηκαν το πρωί μεταξύ των ηγετών και των αντιπροσωπειών τους.

Σε αυτή τη συνάντηση ενημέρωσης, προστίθεται, συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΕΕ ο “υπουργός εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο πρόεδρος του ΔΚ και “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Το τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων αναφέρει ότι στο αποψινό δείπνο που παραθέτει η ελβετική κυβέρνηση στις δύο αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στη Γενεύη.

18.40 Οζγκιουργκιούν: Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε το ψευδοκράτος θα συνεχίσει το δρόμο του

Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία είτε, όπως έχω πει, η “ΤΔΒΚ” - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – θα συνεχίσει το δρόμο του και έχει αυτή τη δύναμη, δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ ο κ. Οζγκιουργκιούν, που βρίσκεται ακόμη στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στα σενάρια για λύση και μη λύση. Ισχυρίστηκε ότι ακόμη και σήμερα η ε/κ πλευρά δεν θέλει στην Κύπρο να υπάρχει τουρκική πλευρά και αφήνοντας στην άκρη αυτή τη στάση, θα γίνει μια συμφωνία ή δεν θα γίνει καθόλου. Αυτό, είπε, είναι ο μόνος λόγος του κωλύματος. Αλλά, συμπλήρωσε, λόγω του ότι το Κυπριακό είναι πολύπλοκο πρόβλημα αυτός ο λόγος παραβλέπεται. Σε περίπτωση, συνέχισε, που δεν ιδρυθεί ένας ισχυρός συνεταιρισμός που θα βασίζεται στην ισότητα των δύο “λαών” και δεν ξεκαθαρίσει πλήρως η διζωνικότητα, δεν περιλαμβάνονται οι ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, θα γεννηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη συμφωνία που θα υπάρξει. “Επιπλέον, εάν με ρωτάτε, αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ σύντομα συγκρούσεις. Μπορεί να αναγκαστούμε να παρέμβουμε σύντομα και πάλι εδώ”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι σημαντικές. Στην Κύπρο, είπε, η μία πλευρά – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι μέλος της ΕΕ ενώ πρόσθεσε ότι και στην ΕΕ έχουν καταλάβει ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις είναι ίσως το μόνο κλειδί για μια λύση στην Κύπρο

18.30 Ξεκίνησε στις 5.30 ώρα Γενεύης η απογευματινή συνάντηση, για θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση

18.13 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν τη Δευτέρα, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνομιλία γίνεται λίγο πριν από την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, από την επικοινωνία προκύπτει ότι οι δυο άνδρες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γενεύη, και εάν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία θα μεταβούν στην πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν να ξαναδούν το αν θα παρευρεθούν στη Γενεύη την παραμονή της διάσκεψης.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν εποικοδομητική στάση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

17.40 Αναφορικά με τη σύνθεση για την ανταλλαγή ιδεών αργότερα σήμερα γύρω από το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο διαπραγματευτής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε αυτή δεν θα συμμετέχουν οι κ. Πολυβιου και Χρυσοστομίδης. Αν όπως λένε οι πληροφορίες ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η ανταλλαγή ιδεών και περάσουν τα δυο μέρη στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης τότε θα γίνουν οι ανάλογες προσθήκες. 

17.05 Σταϊνμάιερ: Ελπίζω θα γίνουν συμβιβασμοί στα εναπομείναντα θέματα

Δηλώσεις για το κυπριακό έκανε και ο κ. Σταϊνμάιερ. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τόνισε πως αν επιτευχθεί πρόοδος θα είναι καλά νέα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Ελπίζω, γράφει ο Γερμανός αξιωματούχος, ότι θα γίνουν συμβιβασμοί στα εναπομείναντα θέματα, κάτι που δεν είναι εύκολο. Ο ίδιος τονίζει πως είναι ενθαρρυντικό σημάδι οτι η Κύπρος η Τουρκία και η Ελλάδα καθώς και η Βρετάνια θα συζητήσουν το κεφάλαιο των εγγυήσεων μετά από τόσα χρονιά 

16.57 Πλήρη στήριξη στις συνομιλίες εκφράζει η Γαλλία
Την πλήρη τήριξή της στις συνομιλίες, εκφράζει η Γαλλία μέσω ανακοίνωσης του γραφείου τύπου του υπουργού εξωτερικών.

"Τη στιγμή που οι ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού αρχίζουν ξανά σήμερα στη Γενεύη, η Γαλλία επιθυμεί να επαναλάβει την πλήρη στήριξή της στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και την εμπιστοσύνη της στον κύριο Espen Barth Eide, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να εργαστούν για την επιτυχία της διαδικασίας.

Μία συμφωνία για το κυπριακό θα αποτελούσε εξαιρετική είδηση κατ’αρχάς για τη σταθερότητα και την ευημερία του νησιού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ένωση" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών.

16:40 Ο ρόλος της ΕΕ στη Γενεύη

Ένα από τα θέματα που επίσης συζητούνται σήμερα είναι η παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη. Ο ρόλος της ως παρατηρητής στη διαδικασία φαίνεται να είναι και ο καταληκτικός μετα που τοποθετήθηκε ανάλογα και ο κ. Έιντε. Πληροφορίες κάνουν λόγο οτι η τοποθέτηση αυτή ήταν τέτοια κυρίως για να αποφευχθούν αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν πως η κ. Μονγκερινι και ο κ. Γιούνκερ θα ειναι στη Γενεύη, ενώ τοποθετήθηκε και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εκπρόσωπος της Κομισιόν επι του θέματος και μάλιστα θα κάνουν και σχετικές παρεμβάσεις. Προστίθεται δε οτι βάση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της συνθήκης της Λισαβώνας, η ΕΕ εχει υποχρέωση και ευθύνη για την ασφάλεια των κρατών μελών της. 

16.38 Τσίπρας: Δεν θα υπάρξει κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, εκτός της διχοτομικής λύσης η οποία δεν υπάρχει στον ορίζοντα, όπως είπε.
«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων» τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό ο κ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες.

Η διαπραγμάτευση, είπε, στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης. Απαιτείται, ανέφερε, η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από το λαό της Ελλάδας και από το λαό της Κύπρου.
Ο κ. Κουτσούμπας είχε χαρακτηρίσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται «υπονομευμένες» και κατά το σύντομο διάλογο που είχε μπροστά τις κάμερες στην έναρξη της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό και είχε εκφράσει την άποψη ότι η διαδικασία οδεύει σε διχοτομική λύση, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Στο ίδιο διάλογο, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, παραδεχόμενος ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, εκτός της διχοτομικής λύσης η οποία δεν υπάρχει στον ορίζοντα, όπως είπε.

15.57 Τσαβούσογλου: Η ΕΕ επηρέασε αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων

Η ΕΕ, δυστυχώς, έχει επιτρέψει να επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στη Γενεύη, η Τουρκία δεν θα αφήσει ανυπεράσπιστους τους Τ/κ, είπε.

Μιλώντας στη Διάσκεψη των Πρέσβεων, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι “ένας από τους λόγους που μέχρι σήμερα έμεινε άλυτο το Κυπριακό είναι η ένταξη της μιας πλευράς στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει μόνιμη λύση στο Κυπριακό”. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία και οι Τ/κ επέδειξαν μια ειλικρινή και σοβαρή προσπάθεια, προσθέτοντας ότι “σε αυτό το θέμα έχουμε πολύ ήσυχη τη συνείδησή μας”.

“Αυτή τη θέλησή μας και την εποικοδομητική μας στάση θα την συνεχίσουμε αυτή τη βδομάδα που θα συμμετάσχουμε στη Γενεύη”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι αναμένουν την ίδια στάση και από την άλλη πλευρά.

“Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Ενώ συνεχίζεται να χύνεται αίμα σε πολλά μέρη του κόσμου, ο λόγος που στην Κύπρο κυριαρχεί γαλήνη είναι οι αποτελεσματικές εγγυήσεις που διασφάλισε η Τουρκία. Αυτές οι εγγυήσεις δεν θα εγκαταλειφθούν”, είπε και πρόσθεσε: “Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στη Γενεύη, εμείς έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Τ/κ, γι' αυτό να μην έχει κανένας αμφιβολία”


15.30 Έιντε: Η ΕΕ έχει ρόλο να διαδραματίσει

Δύσκολο αλλά εφικτή η επίλυση επεσήμανε στη διάσκεψη Τύπου, ο ειδικός βοηθός των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, Έσπεν  Μπαρθ Έιντε επισημαίνοντας πως η επιτυχία της 12ης θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των συζητήσεων μεταξύ 9ης και 11ης Ιανουαρίου. Ο ίδιος επεσήμανε πως τα δύσκολα ζητήματα έχουν μείνει για το τέλος ενώ πρόσθεσε πως «τα ΗΕ δεν θα κάνουν οτι και το 2004, αλλά θα μείνει υπό την αιγίδα των δύο ηγετών. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει». Ο κ. Έιντε στις δηλώσεις του αρνήθηκε την επιδιαιτησία. Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της Ε.Ε ανέφερε οτι «η Ε.Ε είναι ενδιαφερόμενο μέρος και έχει ρόλο να διαδραματήσει καθώς η ενωμένη Κύπρος θα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. Χρειαζόμαστε συμβουλές, δεν έχουν ρόλο αποφάσεων αλλά υποβοηθούν, στηρίζουν». Μιλώντας για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο ίδιος είπε πως «στόχος είναι το υψηλότατο επίπεδο είτε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο» και υπογράμμισε πως στο ζήτημα της οικονομίας, «παίκτες κλειδιά έχουν ήδη εκφράσει βούληση για χρηματοδότηση της λύσης». 

«Νομικά μιλώντας οι συνθήκες υπάρχουν υφίστανται και αν θέλουμε να τις αλλάξουμε, πρέπει να αλλάξουν από αυτές που τις υπέγραψαν» ανέφερε για τις εγγυήσεις ο κ. Έιντε σημειώνοντας πως στόχος είναι μία μορφή εγγυήσεων 21ου αιώνα. 

«Σε γενικές γραμμές πολύ λίγες διαπραγματεύσεις γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο. Αρχίζεις σε χαμηλότερο και προχωράς σε υψηλότερο όταν είσαι κοντά σε συμφωνία», ανέφερε ο κ. Έιντε γύρω από το ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη. 

Μεγάλο και περίπλοκο κεφάλαιο χαρακτήρισε το περιουσιακό ο κ. Έιντε επιβεβαιώνοντας πως οι δύο πλευρές έχουν κολλήσει σε κάποια ζητήματα. «Χρειαζόμαστε να επιλύσουμε αυτό το θέμα θα δουλέψουμε σκληρό επεσήμανε πως έχουν δημιουργηθεί μικρές ομάδες που θα προσπαθήσουν να βρουν κοινές λύσεις ή δρόμο ανάπτυξης των θεμάτων αυτών». 

Ο κ. Έιντε επεσήμανε πως «στόχος είναι η πολιτική συμφωνία αλλά την ίδια στιγμή εργάζονται για το τι θα πρέπει να γίνει μέχρις ώτου να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική συμφωνία». 

Κληθείς να απαντήσει για το τι θα συμβεί με την 12η Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει πρόοδος στο μεταξύ, ο κ. Έιντε επεσήμανε πως «δεν έχει την αίσθηση πως πάμε σε πλήρη αποτυχία αλλά μάλλον το αντίθετο». Πρόσθεσε πως «υπήρξε πάρα πολλή δουλειά δεν έχουμε συμφωνία φυσικά, επεσήμανε υπογραμμίζοντας οτι παίκτες κλειδιά έχουν εκφράσει βούληση για χρηματοδότηση της λύσης».  

15.15 Ανοικτό το ενδεχόμενο παρουσίας Τσαβούσογλου
«Γκρίνια» και προβληματισμός παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο στρατόπεδο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό. Η τ/κ ηγεσία διατηρεί τις ελπίδες της για πρόοδος κατά τις επόμενες ώρες στις συνομιλίες. Ωστόσο, την ίδια ώρα μοιράζεται με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης τους προβληματισμούς της.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, η τ/κ ηγεσία διέρρευσε στον τ/κ τύπο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Γενεύη την πληροφορία ότι «η ε/κ πλευρά επαναφέρει στο προσκήνιο των συνομιλιών συμφωνηθέντα ζητήματα». Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, η εν λόγω κίνηση-τακτική της ε/κ πλευράς δεν βοηθά την προσπάθεια της επίλυσης. Η τ/κ πλευρά προβάλλει την άποψη ότι «η ε/κ πλευρά επιχειρεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο στις συνομιλίες» και αυτή η άποψη αναπαράγεται από τα μέσα που παρακολουθούν την Διάσκεψη της Ελβετίας.

Στα μέσα της πρώτης ημέρας της ιστορικής διάσκεψης, στο τ/κ στρατόπεδο επικρατεί κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας». Κατά διαστήματα αυτό το κλίμα επισκιάζεται από σκεπτικισμό και διάφορους προβληματισμούς.

Εν τω μεταξύ, τις εξελίξεις στην Γενεύη παρακολουθεί από κοντά η Άγκυρα, η οποία ενημερώνεται από τις δικές της πηγές πληροφόρησης λεπτό προς λεπτό.

Στην Άγκυρα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την τουρκική πλευρά στην σύνοδο της 12 Ιανουαρίου, δίχως ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της εκπροσώπησης της χώρας από τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτό το ζήτημα, οι τουρκικές πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «όλα τα ενδεχόμενα έχουν τεθεί επί τάπητος».

 

14:48 Έπι τάπητος πέντε με έξι θέματα στο περιουσιακό το ίδιο και στη διακυβέρνηση.

14:39 Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση απο Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Ανδρέα Μαυρογιάννη προς τα μέλη του εθνικού συμβουλίου. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων ΠτΔ με αρχηγούς για ασφάλεια εγγυήσεις το απόγευμα, ενώ στις 15.00 τοπική ώρα, η κα Μαρκουλλή θα έχει συνάντηση με τον τ/κ εμπειρογνώμονα για το περιουσιακό και τα Ηνωμένα Έθνη. 

14.39 Ζήτημα τίθεται για το ποιά μορφή θα έχει τελικώς η διάσκεψη, καθώς ενώ τίθετο ζήτημα η ΕΕ να συμμετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος, οι πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της Κομισιόν Μαργαρίτη σχοινά για παρουσία της Ε.Ε ως παρατηρητεί περιπλέκει τη διαδικασία. 

14:12 Δημιουργήθηκαν προοπτικές για να «μαυρίσουν» ορισμένα σημεία ανέφερε ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζιού. Η προσπάθεια συνεχίζεται το απόγευμα. 

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της πρωινής συνάντησης των δύο ηγετών στο κτίριο των ΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι όλα πηγαίνουν όπως σχεδιάστηκαν, το πρωί συζήτησαν το Περιουσιακό και θέματα της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των Εξουσιών. Εάν οι ειδικοί το απόγευμα συζητήσουν αυτά τα θέματα και μπορέσουν να τα μετατρέψουν σε “μαύρα” τότε θα μπορούμε να πούμε ότι “παράξαμε νέες συγκλίσεις”, πρόσθεσε ο Μπαρίς Μπουρτζιού.

14:22 Ενημερώνει τους τ/κ αρχηγούς των κομμάτων ο Μπουρτζιού.

14:12 Ενημερώνει τώρα τους πολιτικούς αρχηγούς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

14:05 Η συζήτηση για τη διακυβέρνηση διακόπηκε πριν απο λιγο. Η συζήτηση το απόγευμα θα κινηθει γύρω απο κατάθεση ιδεών περί της ασφαλείας και των εγγυήσεων. Θα επανέλθει δε στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση.

13:44 Στους εμπειρογνώμονες παραπέμπονται οι διαφωνίες των πλευρών για το Περιουσιακό

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν κατά την πρωινή τους συνάντηση στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, όπως τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες των δυο πλευρών στο Περιουσιακό συζητηθούν περαιτέρω ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών σήμερα το απόγευμα και όπως αυτοί ενημερώσουν αναλόγως του ηγέτες για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε επίσης όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση για τη χρηματοδότηση του Περιουσιακού το απόγευμα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκονται στη Γενεύη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιουσιακό αφορούν τις διαφωνίες στο εν λόγω κεφάλαιο όπως για παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα, τα θέματα του συναισθηματικού δεσμού, της σημαντικής βελτίωσης (significant improvement) και άλλες διαφωνίες.

`Υστερα από ένα σύντομο διάλειμμα η συζήτηση συνεχίζεται με το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.

13:40 ΚΕ: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες για διαφωνίες

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οποιεσδήποτε πληροφορίες που φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν έντονες διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστηρική εξουσία, επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν έντονες διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστική εξουσία, ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο ούτε καν συζητήθηκε και ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη δικαστική εξουσία, είναι κοινή η θέση για την ανάγκη να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός». 

13.37 Στις 15.30 (τοπική ώρα) αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

13.35 Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ για συζήτηση Ερντογαν με Τερέζα Μέι για βάση στην Κύπρο, κάτι το οποίο μεταδίδουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Η κ. Μέι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες λέει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό απο βρετανικής πλευράς

13:10 Στη δικαστική εξουσία, λένε αρμόδιες πηγές δείχνοντας προς τη διαφωνία την οποία έβγαλαν προηγουμένως τουρκικά ΜΜΕ, είναι κοινή η θέση για να βρεθεί ένας άλλος τρόπος που θα αφορά το μηχανισμό επίλυσης διαφόρων. Αυτο το θέμα λένε οι ίδιες πηγές, δεν συζητήθηκε καν.
Το κλίμα ειναι καλό κατά την πρώτη συναντηση. Σε μισή ώρα η κ. Μαρκουλλη θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς

12:53 Ολοκληρώθηκε λιγο πριν τη μία ώρα Κύπρου η συζήτηση για το περιουσιακό και πιο συγκεκριμένα εκείνη που αφορούσε τις διαφωνίες προς το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Ζητήματα συναισθηματικού δεσμού, οι βελτιώσεις που έχουν γίνει και άλλες διαφωνίες που ειναι προς συζήτηση. Αποφασίστηκε όλα τα θέματα αυτά να συζητηθούν περαιτέρω ανάμεσα στους ειδικούς των δυο πλευρών σημερα το απόγευμα και να ενημερώσουν ανάλογα τους ηγέτες για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους.

Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τη χρηματοδότηση του περιουσιακού, το απόγευμα, σε επίπεδο ειδικών με εκπροσώπους του Δ.Ν.Τ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ειναι στη Γενευη.

Τώρα λαμβάνει χώρα διάλειμμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα. Θεωρείται πως δεν εχει υπάρξει τέτοια πρόοδος ωστε να κλείσει το περιουσιακό, εφοσον όπως αναφέρθηκε θα συνεχιστεί το απόγευμα η διαβούλευση σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Οι δυο ηγέτες το απόγευμα θα συζητήσουν θέματα διακυβέρνησης

12:45 Πληροφορίες απο τουρκικά ΜΜΕ λένε πως έχει υπαναχωρήσει η τουρκική πλευρά στη δικαστική εξουσία με έγγραφο που δόθηκε στη Λευκωσια. Αυτό κυκλοφορεί έντονα και σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Οι πληροφορίες όμως επιμένουν πως δεν έχει καν τύχει συζήτησης αυτο το θέμα.

12:40 Αρμόδιες πηγές λένε στην "Κ" πως δεν υπάρχει αρνητική εξέλιξη στην οποία αναφέρονται τουρκικά ΜΜΕ, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια. Προστίθεται δε πως αν αυτή αναφέρεται στην παρουσία Γιούνκερ στη Γενεύη, αυτή όπως λένε οι ίδιες πηγές είχε κλείσει πριν τη μετάβαση στην Ελβετία.

12:00 Ανάμεσα στα πολλά και ανοιχτά ζητήματα παραμένουν τόσο η παρουσία Ερντογαν στη Γενευη οσο και η παρουσία του ΓΓ των ΗΕ. Για το πρώτο ενδεχόμενο είναι ρευστό το τοπίο όσο αφορά τις όποιες εξελίξεις ενώ για τον ΓΓ αναμένεται να υπάρξει απόφαση ίσως και αργότερα σήμερα.

11:57 Η συζήτηση στο περιουσιακό έχει επικεντρωθεί στα ζητήματα διαφωνίας τα οποία χαρακτηρίζονται απο αρμόδιες πηγές ως σημαντικά και δύσκολα.

11:56 Εντός της ημέρας αναμένονται στη Γενευη αναμένονται και οι τ/κ πολιτικοί

11.53 Και η Ε.Ε θα είναι τελικώς παρούσα στη διάσκεψη ως συμβαλόμενο μέλος και με λόγο, κάτι το οποίο δέχτηκε και η τ/κ πλευράς όπως αναφέρουν πηγές του ΡΙΚ κατά τη χθεσινή συνάντηση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ζήτημα τίθεται για το γεγονός οτι ο Μουσταφά Ακκιτζί και η συνοδεία του άλλαξαν ξενοδοχείο και δεν θα βρίσκονται στο ίδιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί για ποιό λόγο. 

11:52 Το μεσημέρι αναμένεται ανακοίνωση εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την παρουσία του Αντόνιο Γκουντέρες στην διάσκεψη της Πέμπτης

11:50 Προκύπτουν καθώς περνάει η ώρα, τα ζητήματα που συζητούνται εντός των τειχών της διαπραγμάτευσης. Κι αυτά, οσο αφορά το περιουσιακό ειναι, ο λεγόμενος συναισθηματικός δεσμός, ποιες περιουσίες επιστρέφουν και με ποια κριτήρια, η βελτίωση των περιουσιών και τι σημαίνει και οι περιουσίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί

11.23 Δεδομένη θεωρείται η παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις 12 Ιανουαρίου, με στόχο να επιβάλει το κεκτημένο. Όπως αναφέρεται, ο ίδιος θα παραστεί είτε παρευρεθεί είτε όχι ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάσκεψη. Θολό παραμένει το αν θα παρευρεθεί επί του παρόντος εκπροσωπος της Γερμανίας στη Γενεύη. 

11.14 Με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σερ Άλαν Ντάνκαν, θα εκπροσωπείται επί του παρόντος η Μεγάλη Βρετανία. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει και η ίδια ως την ελβετική πόλη, κάτι που θα γίνει όμως μόνο αν μια συμφωνία είναι κοντά ή αν κριθεί ότι η παρουσία της θα βοηθήσει στο να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες.

10:59 Η συζήτηση προχωρεί σε όλες τις πτυχές του περιουσιακού που ειναι ανοιχτές. Η συζήτηση φαίνεται να κινείται σε καλό κλίμα ενώ θα γίνει συζήτηση, βάση σχεδιασμού, για διακυβέρνηση.

10:54 Υπάρχουν τουλάχιστον 40 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι απο Ελλάδα και Κυπρο που έχουν φτάσει στη Γενεύη για να καλύψουν τις συνομιλίες. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας των στιγμών, απέχει δε μακράν της αποστολής στο Μοντ Πελερεν. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μέτρα ασφαλείας που ειναι αυστηρά.

10:45 Η συζήτηση στη Γενεύη προχωρεί βάσει αυστηρού προγραμματισμού. Δεν υπάρχει απόκλιση ούτε καν στην ώρα, κάτι που διαφέρει ως προς το προγραμμα που ακολουθούσαν Αναστασιαδης-Ακιντζι στο Μοντ Πελερεν.

Άξιο σημείο αναφοράς η διαβούλευση που προηγήθηκε και ήταν πυρετώδης αναφορικά με τον καθορισμό της ατζέντας των επόμενων ημερών ανάμεσα στα δυο μέρη. Πληροφορίες δε κάνουν λογο για ισχυρές διαφωνίες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που εχουν φτάσει στη Γενευη θα ενημερώνονται στο μεσοδιάστημα των συζητήσεων που θα εχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης με τον Μουσταφα Ακιντζι.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται πάντως για την χθεσινή αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο που εχουν καταλύσει οι αποστολές, εφοσον υπήρξε αντιπαράθεση με την ασφάλεια στο χώρο για την παρουσία των ΜΜΕ εκεί.

Σημερα το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο στο ξενοδοχείο απο την ελβετική κυβέρνηση.

10.27 Πυρετώδεις διεργασίες για το κυπριακό και στην Αθήνα
Τη στιγμή που στη Γενεύη έχει ξεκινήσει η πρώτη συζήτηση για το περιουσιακό, έντονες είναι και οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για το κυπριακό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι θολό το κατά πόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αθήνα. Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα το Κυπριακό.

10:05 Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλιδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή στην πρώτη συνάντηση παρόντες μιας και θα συζητηθεί το περιουσιακό. Η αίθουσα των διαπραγματεύσεων είναι διακοσμημένη με φωτογραφίες από την Κύπρο.  

10.00 Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακκιντζί απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις κατά την άφιξή τους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή μέχρι και τις 13:00, θα συζητείται το περιουσιακό ζήτημα, ενώ στη δεύτερη φάση, κατά τις 17:30, αναμένεται να συζητηθεί η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. 

09:45 Έφτασε στο Παλάτι των Εθνών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X