ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με Μπόρις Τζόνσον η Βρετανία στην Γενεύη

Εφόσον η Τουρκία εκπροσωπηθεί με Γιλντιρίμ τότε το Λονδίνο θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα εκπροσωπηθεί τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν Βρετανοί διπλωματικοί συντάκτες.

Επιπρόσθετα το BBC ανέφερε πως «εάν μια συμφωνία μοιάζει πιθανή, τότε είναι δυνατό να παραστεί ίσως ακόμα και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Επίσημη επιβεβαίωση από τη βρετανική κυβέρνηση δεν υπήρχε έως αργά το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι εφόσον η Τουρκία όντως εκπροσωπηθεί από τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και όχι από τον Πρόεδρο Ερντογάν, τότε το Λονδίνο πιθανότατα θα επέλεγε την παρουσία του σε επίπεδο ηγεσίας Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπέρ της παρουσίας Τζόνσον στη Γενεύη συνηγορεί και το γεγονός ότι το Foreign Office αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του στην ελβετική πόλη, μία συνάντηση που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στο Λονδίνο όπως είχε πει ότι ήταν πιθανό να γίνει ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναχώρησε την Κυριακή για τη Νέα Υόρκη για επαφές με συμβούλους του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας. Την Τρίτη θα παρευρεθεί στην ώρα των ερωτήσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή των Κοινοτήτων και πιθανότατα την Τετάρτη αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γενεύη.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τη βρετανική αποστολή στη Γενεύη θα στελεχώνουν και διπλωμάτες που δεν υπηρετούν κατ’ ανάγκη στο Λονδίνο, αλλά έχουν βαθιά γνώση του κυπριακού ζητήματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X